Djurens Rätt

Djurfrågorna på frammarsch – viktiga för varannan väljare

Dela

Nästan varannan väljare tycker att partiernas djurpolitik är en viktig fråga när de väljer vilket parti de ska rösta på i september. På bara ett år har de som anger djurfrågor som viktiga ökat från 41 till 46 procent.

När analys- och opinonsföretaget Novus under maj frågade väljarna hur viktiga djurfrågor är vid valet av parti svarade hela 46 procent att det är en mycket viktig, eller ganska viktig, aspekt i deras val av parti. Det motsvarar nästan varannan väljare, och är en ökning med hela fem procentenheter jämfört med en motsvarande undersökning för ett år sedan.

– Att varannan väljare anger att partiets djurpolitik är en viktig faktor vid valet av parti visar att djurrättsfrågan har etablerat sig som en viktig politisk fråga, och det inte längre är något som partier och politiker kan blunda för. Hur djuren behandlas är en angelägen fråga som berör och engagerar en stor del av samtliga partiers väljare, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

För partier som Socialdemokraterna har andelen väljare som anser att djurfrågorna är viktiga ökat med hela 10 procentenheter, från 36 till 46 procent, under det senaste året. Inte för något partis väljare har frågan minskat i betydelse under det senaste året.

I Djurens Rätts valmanifest finns följande förslag på frågor som partierna bör prioritera för att skapa en bättre framtid för djuren.

  • sätt upp mål för en övergång till djurfri forskning
  • främja växtbaserad mat
  • avveckla pälsdjursfarmning
  • ge alla grisar, kycklingar och hönor rätt till utevistelse
  • förhindra hemlöshet bland katter
  • inför en expertmyndighet för djurskydd

Bakgrund

Undersökningen är genomförd av via slumpmässigt genomförda telefonintervjuer med den svenska allmänheten. 1 000 intervjuer har genomförts under perioden 21-28 maj 2018. Frågan var formulerad enligt ”När du ska rösta i valet 2018, i vilken utsträckning kommer djurrättsfrågor vara viktiga för dig i valet av parti?”

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum