Djurens Rätt

Djurfri klädbytardag i Linköping

Dela

För att uppmärksamma Pälsfria fredagen anordnar Djurens Rätt Linköping-Kinda-Åtvidaberg en djurfri klädbytardag. Intresset har varit större än väntat och följer trenden att allt fler konsumenter väljer bort päls.

Sista fredagen i november varje år firas Pälsfria fredagen. I år väljer Djurens Rätt i Linköping att fira dagen därpå, på ”En köpfri dag”. Detta för att uppmärksamma materialval och hållbar konsumtion, vilket i många avseenden påverkar vår omgivning och därmed djuren.

Flera länder har förbjudit pälsfarmning eller infört högre krav som inneburit nedläggning, däribland Nederländerna, världens fjärde största minkuppfödare. Även den svenska chinchillafarmningen har lagts ned till följd av skärpta regler. Enligt en opinionsmätning ifrån Demoskop/Djurens Rätt (2015) vill 78 % av svenskarna – och en majoritet av samtliga riksdagspartiernas väljare - se ett förbud mot minkfarmning.

– Sverige ligger efter när det gäller att ta ställning mot päls också i handling. Vi bör följa övriga Europa och lyssna till majoriteten av de svenska väljarna och förbjuda svensk pälsuppfödning, säger Evelina Alsén, ordförande i Djurens Rätt Linköping-Kinda-Åtvidaberg.

Antalet minkfarmer har minskat drastiskt sedan mitten av 1900-talet, men fortfarande dödas 1 miljon minkar varje år för sin päls inom den svenska pälsindustrin. Den förhållandevis korta aveln inriktad på pälskvalitet, har inte tagit bort djurens behov av att jaga och simma i revir på upp till flera km. Inom pälsindustrin lever de i små burar tätt intill varandra och får varken jaga eller simma, vilket ofta leder till beteendestörningar. Djurens Rätt menar att kraven reglerade i Djurskyddslagen § 4 om minkarnas rätt att få utlopp för sitt naturliga beteende eller att hållas på ett sätt som främjar deras hälsa, därmed inte kan tillgodoses.

– Med en djurfri klädbytardag vill vi uppmärksamma dessa förhållanden och ge människor möjlighet att uppdatera sin garderob med djurfria alternativ som kostar skjortan, men inga pengar, säger Evelina Alsén.

Tid: Lördag 26 november kl. 10:00 - 12:00 och 13:00 - 15:00.
Plats: Naturcentrum, lasarettsgatan 1, Linköping
Kontakt: Evelina Alsén, ordförande Djurens Rätt Linköping-Kinda-Åtvidaberg, 
0762 079498, linkoping@djurensratt.se

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

1 miljon EU-medborgare kräver förbättringar för Europas grisar10.10.2018 16:43Pressmeddelande

För att nå ökad lönsamhet bryter grisuppfödningen i Europa regelbundet mot lagstiftningen, liksom mot allmänhetens uppfattning om hur uppfödning av grisar bör gå till. Fram till nu har lagstiftarna valt att titta åt andra hållet. Djurens Rätt, Eurogroup for Animals och de mer än en miljoner personer som har skrivit under uppropet “End Pig Pain” kräver nu att EU-kommissionen agerar.

Rikstäckande annonskampanj visar svenska kycklingars verklighet21.9.2018 15:12Pressmeddelande

Med start den 24 september visar Djurens Rätt upp verkligheten i den svenska kycklingindustrin genom en omfattande annonskampanj på 50 helsidor i både rikstäckande och lokala tidningar. Annonserna är en del av kampanjen “99 miljoner”, vars namn syftar till det antal kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige varje år. Trots att bilderna i annonserna visar kycklingarnas vardag har ett flertal dagstidningar valt att inte publicera dem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum