Djurorganisationer tar strid för att stoppa transporten av fem vildfångade elefanter till djurpark i Dubai

Dela

Djurens Rätt, Humane Society International, Born Free Foundation och brittiska RSPCA är några av de organisationer som gått samman för att stoppa planerna på att skicka iväg fem unga elefanter på en riskfylld resa från det vilda i Namibia till en djurpark i Dubai.

Namibias regering har gett tillstånd till djurfarmen Eden Wildlife att fånga in och exportera fem unga elefanter till Dubai Safari Park i Förenade Arabemiraten. Miljö- och djurorganisationer från runt om i världen, bland dem svenska Djurens Rätt, fruktar att infångandet av elefanterna från ett liv i det, och den långa transporten, kommer åsamka djuren både fysisk och psykisk skada.

Namibias grannland Zimbabwe har under de senaste åren fångat in flera elefanter som skickas till djurparker i Kina - år 2012 dog tre elefanter under en sådan transport och i december 2016 dog ytterligare en elefant i en transport. Ett annat grannland, Sydafrika, har istället förbjudit exporten av vilda elefanter. En domstol i Sydafrika nekade så sent som i maj en ansökan om att få exportera fem elefanter till just Dubai.

De 35 organisationerna* som gått samman för att hjälpa elefanterna har skickat ett gemensamt brev till det svenska företaget ITTUR Industrier AB*, ägare till Eden Wildlife, och uppmanar dem att omedelbart stoppa infångandet och försäljningen av elefanter i Namibia. Det öppna brevet går att läsa på http://www.hsi.org/assets/pdfs/joint-letter-to-eden-wildlife-owner.pdf

Som det går att läsa i organisationernas gemensamma brev är elefanter intelligenta, kännande varelser med familjeband som kan sträcka sig över hela livet. Unga elefanter är beroende av deras mödrar och genom sin flock utvecklas de till vuxna elefanter. Tjurkalvar lämnar sin flock vid 12–15-års ålder, honor stannar i flocken hela livet. Att bryta upp dessa band kan åsamka ett trauma för den unga elefanten.

Enligt rapporter kommer Dubai Safari Park att använda elefanterna för elefantridning på djurparken och organisationerna som undertecknat brevet fruktar att den träning som elefanterna kommer att utsättas för kan innebära både fysisk och psykisk misshandel.

Infångandet och transporten av de fem unga elefanterna måste stoppas!

* Följande organisationer har skrivit under uppropet för att stoppa transporten av elefanterna: Animal Conservation and Welfare Foundation, Animal Defenders International, Animal Welfare Institute, Animals Asia Foundation, Annamiticus, Ban Animal Trading South Africa, Born Free Foundation, Captured in Africa Foundation, CATCA Environmental and Wildlife Society, Center for Biological Diversity, Cetacean Society International, Conservation Action Trust, David Shepherd Wildlife Foundation, Djurens Rätt,Elephant Reintegration Trust, Elephant Specialist Advisory Group, EMS Foundation, Fondation Franz Weber, FOUR PAWS International, Grey Solutions, Humane Society International Australia, One More Generation™, Outraged SA Citizens Against Poaching, Performing Animal Welfare Society, Pettus Crowe Foundation, Pro Wildlife, Rainbow Eco-Farm and Training Center, Rettet die Elefanten Afrikas e.V., Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, The International Primate Protection League, The Humane Society of Canada, The Humane Society of the United States, The Pegasus Foundation, Wildlife Protection Society of India, Youth 4 African Wildlife.

* ITTUR Industrier AB ingår i de bolag som ägs av entreprenören Johan Hansen och har varit inblandade i konkursansökningar både 2013 och i maj 2017.

Nyckelord

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

1 miljon EU-medborgare kräver förbättringar för Europas grisar10.10.2018 16:43Pressmeddelande

För att nå ökad lönsamhet bryter grisuppfödningen i Europa regelbundet mot lagstiftningen, liksom mot allmänhetens uppfattning om hur uppfödning av grisar bör gå till. Fram till nu har lagstiftarna valt att titta åt andra hållet. Djurens Rätt, Eurogroup for Animals och de mer än en miljoner personer som har skrivit under uppropet “End Pig Pain” kräver nu att EU-kommissionen agerar.

Rikstäckande annonskampanj visar svenska kycklingars verklighet21.9.2018 15:12Pressmeddelande

Med start den 24 september visar Djurens Rätt upp verkligheten i den svenska kycklingindustrin genom en omfattande annonskampanj på 50 helsidor i både rikstäckande och lokala tidningar. Annonserna är en del av kampanjen “99 miljoner”, vars namn syftar till det antal kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige varje år. Trots att bilderna i annonserna visar kycklingarnas vardag har ett flertal dagstidningar valt att inte publicera dem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum