Djurens Rätt

Djurskyddsorganisationer i globalt upprop mot Starbucks

Dela

Nu släpper Djurens Rätt, tillsammans med över 50 andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer i nätverket Open Wing Alliance, ett upprop för att få storföretaget Starbucks att helt slopa ägg från hönor i bur.

Nathalie Söderström och Benny Andersson från Djurens Rätt på plats i Prag vid kampanjlansering.
Nathalie Söderström och Benny Andersson från Djurens Rätt på plats i Prag vid kampanjlansering.

Starbucks som är världens största cafékedja och världens tredje största restaurangkedja har för närvarande en buräggsfri policy för sin verksamhet i USA men det finns ingen heltäckande policy för Europa och resten av världen. Nu uppmanar Djurens Rätt och Open Wing Alliance Starbucks att fasa ut buräggen globalt.

– Som en av världens största restaurangkedjor har Starbucks ett ansvar att följa de globala djurskyddsnormerna som har upprättas av andra livsmedelsföretag såsom General Mills, Unilever med flera, säger Alexandra Beck, Global Alliance Manager på Open Wing Alliance.

Djurens Rätts ansvariga för företagsrelationer, Nathalie Söderström, var på plats i Prag i helgen där ca 40 organisationer fanns representerade vid lanseringen av uppropet mot Starbucks.

– Ett så stort företag som Starbucks kommer inte längre undan med att inte ta sitt djurskyddsansvar för hönorna. Det är dags att slopa buräggen, säger Nathalie Söderström, Ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Äggen i Starbucks produkter kommer från farmer där hönorna hålls i små, smutsiga burar där de inte ens kan sträcka på sina vingar. Kampanjen går under hashtagen #StarbucksCruelty.

– I Sverige sitter fortfarande ca 12 % eller strax över en miljon hönor i bur men siffran minskar stadigt tack vare att både företag och konsumententer väljer bort ägg från hönor i bur. De burägg som finns kvar göms ofta ingredienser i andra produkter och just därför är det viktigt att de väljs bort av restauranger, kaféer och storkök, säger Nathalie Söderström.

Om Open Wing Alliance

Open Wing Alliance är en global koalition för en handel fri från ägg från hönor i bur. Koalitionen startades av organisationen The Humane Leauge och har nu ett antal medlemsorganisationer världen över som gått samman för att arbeta för att få bort burarna från världens äggindustri.

Kontakter

Bilder

Nathalie Söderström och Benny Andersson från Djurens Rätt på plats i Prag vid kampanjlansering.
Nathalie Söderström och Benny Andersson från Djurens Rätt på plats i Prag vid kampanjlansering.
Ladda ned bild
Manifestation i Prag av Open Wing Alliance
Manifestation i Prag av Open Wing Alliance
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Efter agerandet i Danmark kräver nu Djurens Rätt att även den svenska regeringen stänger ner pälsdjursfarmerna5.11.2020 14:17:52 CETPressmeddelande

Igår meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att den danska pälsdjursindustrin stänger ner till följd av smittspridningen på minkfarmerna. I Sverige har corona-smitta nu konstaterats på tio minkfarmer. I ett öppet brev till Landsbygdsminister Jennie Nilsson menar organisationen Djurens Rätt att regeringen snarast måste vidta samma åtgärder i Sverige.

Minkfarmer stängs ned i Nederländerna på grund av covid-19 – åtgärder behövs i smittade Sverige26.10.2020 11:35:25 CETPressmeddelande

Enligt nederländska och danska experter är det sannolikt att flera anställda på minkfarmer fått covid-19 från just minkar. Att en minkfarm nu påträffats smittad i Sverige är extremt oroväckande. Med anledning av riskerna för både djurhälsa och människohälsa yrkade bland andra Djurens Rätt för en global stängning av alla minkfarmer redan i början av juni. Enbart nederländska politiker har lyssnat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum