World Animal Protection Sverige

Djurskyddsorganisationer uppmanar WHO att stödja globalt förbud för handel med vilda djur

Dela

Idag på Världshälsodagen uppmanas WHO av 241 djurskyddsorganisationer att stödja kraven på ett globalt förbud för användning av vilda djur i medicin och handel med vilda djur för att skydda människoliv.

“Vi uppmanar WHO att rekommendera regeringar över hela världen att förbjuda handel med vilda djur. Detta agerande, som är helt i linje med WHO:s mandat, skulle vara ett kraftfullt första steg mot en rimlig försiktighetsnivå vad gäller handel med vilda djur som utgör en risk för människors hälsa", säger Gilbert Sape, kampanjansvarig på World Animal Protection och fortsätter:

 ”WHO kan bidra till att förhindra framtida pandemier genom att sluta stödja användning av mediciner som innehåller delar av vilda djur. Det kan skydda människoliv och miljoner djurs liv. Godkända växtbaserade alternativ finns redan tillgängliga.”

Hela 60 % av alla infektionssjukdomar är zoonoser, alltså kommer från djur, och 70% av dessa tros komma från vilda djur. Därför är efterfrågan på och utnyttjandet av vilda djur en stor risk. I brevet uppmanas WHO att verka för ett permanent stopp på handeln eftersom den orsakar lidande för miljoner djur och utsätter människor för fara.

Organisationerna uppmanar WHO att:·        

  • Rekommendera regeringar jorden runt att införa ett permanent förbud mot marknader med vilda djur     
  • Rekommendera regeringar att påvisa risken som marknader med vilda djur utgör för människors hälsa        
  • Ta bort all medicin som innehåller ingredienser från vilda djur i sin strategi för traditionell medicin·        
  • Stödja regeringar med en samordnad respons till WTO, OIE och andra multilaterala organisationer för att uppmärksamma riskerna med denna handel.

Bilder och filmer finns här.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970http://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum