DO inleder tillsyn av myndigheters lönekartläggningsarbete
Nu inleder DO tillsyn av fem statliga myndigheters arbete med lönekartläggning. Tillsynen syftar till att säkerställa att de aktuella myndigheterna känner till och följer gällande lagstiftning.
Sedan 2017 framgår av diskrimineringslagen att en arbetsgivare varje år ska genomföra en lönekartläggning i syfte att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män.
Trots att kravet på en årlig lönekartläggning har funnits i lagen i drygt fem år har det i olika sammanhang framkommit att många arbetsgivare inte följer gällande regelverk. Nu inleder DO en tillsyn mot inledningsvis fem statliga myndigheter för att kontrollera efterlevnaden.
– Det är viktigt att vara tydlig med att det här är den lagstiftning vi har och att det inte är frivilligt att följa lagen. Nu börjar vi med de här fem myndigheterna men min ambition är att vi ska fortsätta och genomföra tillsyn mot fler arbetsgivare, säger DO Lars Arrhenius.
De fem myndigheter som inledningsvis omfattas av DO:s granskning är Försvarets materielverk, Jordbruksverket, Kriminalvården, Försäkringskassan och Trafikverket.
Om en arbetsgivare inte har följt reglerna om lönekartläggning kan DO framställa en begäran till Nämnden mot diskriminering om att förelägga arbetsgivaren att fullgöra sina skyldigheter.
FAKTA
Enligt diskrimineringslagen ska en lönekartläggning omfatta bland annat kartläggning och analys av bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor som tillämpas hos arbetsgivaren, samt löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. Arbetsgivarens analys ska också omfatta om förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO: Diskriminering när kommun nekade timanställd kvinna som bär slöja fortsatt arbete20.5.2022 09:13:00 CEST | Pressmeddelande
Det var diskriminering när en kommun i Nedre Norrland nekade en kvinna fortsatt arbete inom hemtjänsten eftersom hon bär slöja. Den bedömningen gör DO efter att ha utrett händelsen, och begär därför att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.
Regionen väljer att ingå förlikning11.4.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
I målet där ambulanspersonal diskriminerade en man som drabbats av en hjärnblödning genom att bedöma hans tillstånd som inte högprioriterat har Västra Götalandsregionen nu valt att betala hela den diskrimineringsersättning som DO begärt. DO kommer därför att återkalla sitt överklagande till hovrätten.
Fortsatt ökning av antalet anmälningar till DO1.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ökningen av antalet anmälningar som inkommer till DO fortsatte under 2021. Det visar den årliga statistikrapporten som presenteras idag. Antalet anmälningar är det klart högsta de senaste sju åren och indikerar att anmälningsbenägenheten om upplevd diskriminering i samhället ökar.
DO: Uppsägningen ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen18.3.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande
DO bedömer att det var ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen när ett företag i Stockholm sa upp en man i samband med hans föräldraledighet. DO begär nu att företaget ska betala ersättning till mannen för den kränkning och ekonomiska skada han har lidit genom uppsägningen.
Användandet av oönskat pronomen diskriminering enligt DO10.2.2022 15:00:26 CET | Pressmeddelande
Det var diskriminering när en lärare på en skola i Mellansverige vägrade att tilltala en elev med elevens önskade pronomen. DO:s bedömning efter att ha utrett händelsen är att utbildningsanordnaren som driver skolan har diskriminerat eleven och brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet. DO begär därför att utbildningsanordnaren ska betala diskrimineringsersättning till eleven.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum