Dold försäkringsrisk med att hyra ut sin egen bil
Att hyra ut sin bil mot ersättning har blivit allt vanligare, mycket tack vare att företag erbjuder web- eller applikationsbaserade tjänster och sköter allt det praktiska. Ett bekymmer man behövt överkomma är att bilens ordinarie försäkring förfaller vid uthyrning mot betalning. Därför ingår ofta en separat helförsäkring i upplägget när man hyr ut sin bil via en delningstjänst.
Men en stor risk föreligger i att maskinskadeförsäkringen sällan ingår i det tillfälliga skyddet, trots att företagen använder sig av benämningen helförsäkring i sin marknadsföring. Maskinskadeförsäkringen skyddar mot de höga kostnader som kan uppstå om till exempel motorn eller växellådan skulle gå sönder. Den gäller oftast från det att nybilsgarantin går ut och fram till att bilen är 8–10 år gammal eller har gått 12–15 000 mil.
2020 var den genomsnittliga kostnaden för ett maskinskadeärende ungefär 18 000 kronor enligt Länsförsäkringar. Kostnaden kan dock uppgå till 60–80 000 kronor eller mer i extrema fall.
– Det är en enorm risk att hyra ut sin bil om man har ett skydd av maskinskadeförsäkringen normalt sett. Jag skulle inte råda någon att göra det så som villkoren ser ut idag, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.
Trots att bolagen som står bakom delningstjänsterna, som GoMore eller SnappCar, uppger att en helförsäkring ingår så står det i villkoren att just skydd vid maskinskador tvärt om inte ingår.
En bil som är äldre eller har gått fler mil och inte omfattas av maskinskadeförsäkring längre kan man förstås hyra ut utan att riskförhållandena försämras. Däremot kan det finnas liknande risk att med hyra ut en nyare bil som omfattas av nybilsgaranti. Nybilsgarantin kan enligt garantivillkoren förfalla om bilens användningsområde avviker från vad som anses normalt. Likaså kan en begagnatgaranti för en bil man nyligen köpt begagnad förfalla om användningen anses onormal.
– Den som hyr ut sin bil någon enstaka gång riskerar nog inte nybilsgarantin. Om du däremot hyr ut med viss frekvens och regelbundenhet kan du anses bedriva en ekonomisk verksamhet. Då är det inte lika självklart att nybilsgarantin gäller, säger Carl-Erik Stjernvall.
M Sveriges råd om att hyra ut egen bil
- Läs villkoren gällande delningstjänsten noga. Kontrollera att allt du vanligtvis har ett skydd för ingår, som feltankning, vägassistans och så vidare.
- Både nybilsgaranti och begagnatgaranti anges i villkoren förfalla vid exempelvis onormalt användande eller liknande.
- Hyr inte ut en bil som omfattas av maskinskadeförsäkring om det inte anges i villkoren att sådan försäkring ingår. Står det inget i villkoren måste du utgå från att något sådant skydd inte ingår.
- Om uthyrningen är omfattande ska den redovisas som inkomst från näringsverksamhet även om du står som ägare till bilen i egenskap av privatperson, har köpt den privat och betalat moms på fordonet vid köptillfället.
- Hyr du ut din bil för mer än 37 500 kronor per år inklusive moms behöver du vara momsregistrerad hos Skatteverket.
Nyckelord
Kontakter
Carl-Erik Stjernvallteknisk expert
Tel:072-076 73 40carl-erik.stjernvall@msverige.seTony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
M Sverige överlämnade rapport till infrastrukturministern6.2.2023 13:23:50 CET | Pressmeddelande
Företrädare för Riksförbundet M Sverige samtalade med infrastrukturminister Andreas Carlson under ett möte på det nya Landsbygds- och infrastrukturdepartementet den 1 februari. Riksförbundet M Sverige framförde krav på bättre vägunderhåll och enklare regler för laddstolpar.
Fler olyckor med vildsvin och hjort2.2.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande
Antalet inrapporterade viltolyckor med vildsvin och dovhjort ökade under 2022 jämfört med året innan. Samtidigt skedde färre trafikolyckor med rådjur, älg och kronhjort. Totalt har 61 533 viltolyckor rapporterats för vägtrafiken under 2022, vilket är lägre än de 65 430 som registrerats för rekordåret 2021.
Dålig sikt en trafikfara31.1.2023 06:50:00 CET | Pressmeddelande
När vintern gå mot vår är det viktigt att säkerställa god sikt för att undvika olyckor i trafiken. Det skiftande vädret skapar utmaningar i form av hala eller blöta vägbanor, imma eller smuts på vindrutan och ökad risk för stenskott.
Majoritet emot miljözoner för personbilar19.1.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande
En klar majoritet av stockholmarna, 56 procent, är negativa till förslaget att förbjuda bensin- och dieselbilar i vissa delar av staden 2026, medan 35 procent är positiva. Det visar resultatet av en Demoskop-undersökning som Riksförbundet M Sverige beställt. Samtidigt anser 76 procent att luften i Stockholm är bra eller mycket bra. M Sverige vill i stället för nya miljözoner se förbud av matleveranser på tvåtaktsmoped och tidigare sandsopning för att sänka partikelhalterna.
Kommentar: fler dödsfall i vägtrafiken12.1.2023 14:02:08 CET | Pressmeddelande
Dödsolyckorna i trafiken ökade under 2022, efter en nedgång under pandemin, visar siffror som Transportstyrelsen presenterade under torsdagen. 220 personer omkom och 1 929 skadades svårt i vägtrafiken under 2022. Statistiken påvisar behov av att i högre grad separera cyklister och andra oskyddade trafikanter från biltrafiken, enligt Riksförbundet M Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum