Håll Sverige Rent

Dold plast i vanliga varor – som få känner till

Dela
En stor majoritet av svenskarna känner stor oro för att plasten som bryts ner till mikroplaster sprids i miljön och mer än sju av tio vill se ett förbud mot plast i engångsartiklar. Det visar en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent och det svenska miljöteknikbolaget OrganoClick.

Mängden plast i naturen fortsätter att öka och det väntas fortsätta långt in i framtiden. Det är något som oroar svenskarna. Det visar en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent och det svenska miljöteknikföretaget OrganoClick.

Några av undersökningens viktigaste resultat:

-          Sju av tio svarande vill att plast i engångsartiklar förbjuds, som i kaffefilter, våtservetter och snuspåsar.

-          Nio av tio svarar att de vill att produkter som innehåller dold plast ska ha en märkning som gör det tydligt att produkten innehåller plast.

”Det är positivt att fler vill se en förändring i lagstiftningen med införandet av både märkning och förbud av plast”, säger Mårten Hellberg, vd OrganoClick.

Många produkter innehåller plast utan att konsumenten vet om det. Det kan till exempel finnas bindemedel av plast i våtservetter, kaffefilter och snuspåsar. Den plasten är inte nedbrytningsbar i naturen och få känner till att den finns i produkten de köper.

”För att minska de negativa effekterna på naturen behöver nedskräpningen minska. Då behöver konsumenterna informeras om hur man gör sig av med sin produkt på bästa sätt. Och de produkter som ändå hamnar i naturen behöver vara utformade för att göra så lite skada som möjligt. Till exempel genom att vara biologiskt nedbrytbara i en naturlig miljö”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Ladda ner en sammanfattning av undersökningen här: https://organoclick.com/wp-content/uploads/2022/12/Svenskarnas-installning-till-plast-i-engangsartiklar_221208.pdf

 

För mer information kontakta:

Håll Sverige Rent: Pontus Tengby, PR- och policyansvarig, +46 (0)707 23 44 93, pontus.tengby@hsr.se

OrganoClick: Mårten Hellberg, VD OrganoClick AB, +46 (0)707 16 48 90, marten.hellberg@organoclick.com

Fakta om undersökningen

Undersökningen ”Svenskarnas inställning till plast i engångsartiklar” är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Håll Sverige Rent och OrganoClick. Undersökningen genomfördes i februari 2022 och är riksrepresentativ. Totalt har 1 107 personer i åldrarna 16–79 deltagit i undersökningen.

Fakta Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Håll Sverige Rent har som uppdrag att påverka attityder och beteende så att vi får en minskad nedskräpning som följd.

Fakta OrganoClick

OrganoClick är ett svenskt miljöteknikbolag som med innovativ grön kemi, imiterar naturens lösningar och ersätter plaster och skadliga ämnen med med biologiskt nedbrytbar och fossilfri råvara i en mängd material och produkter. OrganoClick grundades 2006, är noterat på NASDAQ First North Growth Market och har huvudkontor i Täby, Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye