Djurens Rätt

Dolt lidande: Inga djurskyddskontroller på minkfarmer 2021

Dela

Under 2021 genomfördes inga djurskyddskontroller på de ungefär 28 minkfarmer som fanns kvar i landet. Detta enligt en kartläggning Djurens Rätt har gjort. Bristen på kontroller innebär att ingen oberoende vet hur de ungefär 90 000 minkhonor hade det under pandemiåret med avelsförbud, eller om avelsförbudet ens efterlevdes.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

När Djurens Rätt begärde ut kontrollrapporter för djurskyddskontroller på minkfarmer för 2021 fick organisationen enbart två rapporter. Den ena var en administrativ kontroll om bristande anmälan om tillfälle för avlivning av minkar för året innan, och den andra var en kontroll på en tom minkfarm som ville utöka sin verksamhet framöver. Resultatet tyder på att inga levande minkar fick någon oberoende djurskyddskontroll under 2021. De ungefär 90 000 minkarna, som levde på de ca 28 farmerna under året med avelsförbud, kan därmed ha levt på sätt som inte är förenligt med djurskyddslagstiftningen.

– Det är oacceptabelt att inga kontroller skett på minkfarmerna trots de djurskyddsproblem som finns. Att en kontroversiell industri som 8 av 10 svenskar vill se avvecklad får agera i det dolda borde få varningsklockor att ringa hos regeringen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Även under 2020, när fler minkar fanns på farmerna, skedde ovanligt få kontroller. Av de kontroller som skedde bland levande minkar hade 40 % djurskyddsbrister.

– Det börjar bli tjatigt nu, men minkfarmerna måste avvecklas. Minkar i små gallerburar hör inte hemma i Sverige år 2022. Jag hoppas verkligen att politikerna nu agerar, fortsätter Camilla Bergvall.  

Länsstyrelsernas djurskyddskontrollanter har under 2020 och 2021 varit tvungna att kontrollera annat än djurskyddet på grund av pandemin. Risken för smittspridning av SARS-CoV-2 på minkfarmer kan också ha bidragit till att kontrollerna blivit omöjliga att genomföra. 

Läs Djurens Rätts rapport om en hållbar styrd avveckling av minkfarmerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt polisanmäler olaglig försöksdjursverksamhet i Västra Götaland25.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt har lämnat in en polisanmälan mot en företagare i Västra Götaland gällande brott mot djurskyddslagen. Anmälan omfattar dels olaglig uppfödning av försöksdjur, dels att företaget håller kaniner i för små burar. Handlingarna Djurens Rätt tagit del av från myndigheter visar att företaget i många år fått anmärkningar om brister utan att dessa åtgärdats och att företaget fortsatt att föda upp försöksdjur trots att deras tillstånd för försöksdjursverksamhet dragits in av Jordbruksverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum