Åklagarmyndigheten

Dom i mål om kränkning av Estonias gravfrid

Dela

På måndag den 5 september kl. 11 meddelar Göteborgs tingsrätt dom i målet om brott mot lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia. Två svenska medborgare är åtalade för att ha genomfört undervattensverksamhet i det fridsförklarade området. Åklagaren är tillgänglig när dom har meddelats.

Tingsrätten har tidigare meddelat friande dom eftersom den ansåg att tysk lag skulle gälla då svenskarna befann sig ombord på en tyskflaggad båt. Åklagaren överklagade domen till hovrätten, som gjorde en annan bedömning än tingsrätten i fråga om Estonialagens tillämplighet. Hovrätten återförvisade målet till tingsrätten för en ny prövning.

Förhandlingen i Göteborgs tingsrätt avslutades den 22 augusti.

Målnummer i tingsrätten: B 2415-22.

De två svenskarna ingick i ett filmteam som arbetade med en dokumentär om Estonia. I september 2019 sänkte de ner en dykrobot från en tysk båt och filmade vid Estonia. M/S Estonia förliste i Östersjön den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm.

Kontakt

Kammaråklagare Helene Gestrin är tillgänglig för media på måndag 5 september kl. 11.15-12.15, 010-562 58 06.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum