Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Domkyrkoplan återinvigs

Dela

Under det senaste året har ett omfattande arbete pågått med bland annat omläggning av sten utanför Västerås domkyrka. Nu närmar sig arbetet sitt slut och domkyrkans del av Domkyrkoplan återinvigs söndag 9 december av domprost Susann Senter.

Den omdanade Domkyrkoplan är Västerås nyaste torg, samtidigt som det är en av de äldsta och mest betydelsefulla platserna i Västerås historia. Torget har inte längre den stora trappan mot domkyrkan och har fått en stenbeläggning av storgatsten med stråk av hällar i ett solfjädermönster. - Utformningen har skett med största varsamhet för denna betydelsefulla kulturmiljö samtidigt som vi ville skapa en fullt tillgänglig miljö med ramper och taktila tillgänglighetsstråk för synsvaga - allt för att alla skall ha den självklara rätten att kunna ta sig in genom huvudentrén i Västerås största besöksmål, säger projektledarenJohan Sohlberg.

Torgets stenbeläggning har i grunden fortfarande samma utformning som arkitekt Erik Lundberg gav det vid omdaningen 1958-61, med ett rutmönster av borgmästarsten med mellanliggande gatsten. Självfallet finns här Stella Polaris (stjärnan i svart sten precis utanför domkyrkoporten), men också en ny detalj i form av Pilgrimskorset för S:t Olafsleden som leder mot Nidarosdomen i Trondheim. Torget smyckas även med blomurnor och julgran i advents- och juletid. Under sommarhalvåret finns också en del av Café Malins uteservering ut mot torget som komplement till serveringen i trädgården bakom caféet.

Parallellt med markytorna moderniseras fasadbelysningen för domkyrkans västfasad. Detta beräknas vara klart kring årsskiftet.

Precis som tidigare kommer det att råda parkeringsförbud på hela Domkyrkoplan och nu har handikapparkeringen flyttats innanför stenpollarna på domkyrkans norra sida. Det är fortfarande tillåtet att köra bil på Domkyrkoplan men numera är det ett gångfartsområde som delas mellan bilister, cyklister och gående. Det är en likadan lösning som på Engelbrektsplan där nästan ingen trafik förekommer. Detta ställer givetvis höga krav på lägsta möjliga hastighet och stor hänsyn. Trafiken från Domkyrkoplan mot Skolgatan blir nu också enkelriktad. 

- Jag ser fram emot sommaren när västeråsare och besökare flanerar över den vackra stenbeläggningen för att njuta av denna historiska plats, säger Johan Sohlberg.

Invigning
Dag/tid: Söndag 9/12 ca kl 12.15, i anslutning till högmässan som startar kl 11.00
Plats: Västerås domkyrka

För mer info: Johan Sohlberg, projektledare/domkyrkoklockare 021-81 46 08, johan.sohlberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum