Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Domkyrkoplan återinvigs

Dela

Under det senaste året har ett omfattande arbete pågått med bland annat omläggning av sten utanför Västerås domkyrka. Nu närmar sig arbetet sitt slut och domkyrkans del av Domkyrkoplan återinvigs söndag 9 december av domprost Susann Senter.

Den omdanade Domkyrkoplan är Västerås nyaste torg, samtidigt som det är en av de äldsta och mest betydelsefulla platserna i Västerås historia. Torget har inte längre den stora trappan mot domkyrkan och har fått en stenbeläggning av storgatsten med stråk av hällar i ett solfjädermönster. - Utformningen har skett med största varsamhet för denna betydelsefulla kulturmiljö samtidigt som vi ville skapa en fullt tillgänglig miljö med ramper och taktila tillgänglighetsstråk för synsvaga - allt för att alla skall ha den självklara rätten att kunna ta sig in genom huvudentrén i Västerås största besöksmål, säger projektledarenJohan Sohlberg.

Torgets stenbeläggning har i grunden fortfarande samma utformning som arkitekt Erik Lundberg gav det vid omdaningen 1958-61, med ett rutmönster av borgmästarsten med mellanliggande gatsten. Självfallet finns här Stella Polaris (stjärnan i svart sten precis utanför domkyrkoporten), men också en ny detalj i form av Pilgrimskorset för S:t Olafsleden som leder mot Nidarosdomen i Trondheim. Torget smyckas även med blomurnor och julgran i advents- och juletid. Under sommarhalvåret finns också en del av Café Malins uteservering ut mot torget som komplement till serveringen i trädgården bakom caféet.

Parallellt med markytorna moderniseras fasadbelysningen för domkyrkans västfasad. Detta beräknas vara klart kring årsskiftet.

Precis som tidigare kommer det att råda parkeringsförbud på hela Domkyrkoplan och nu har handikapparkeringen flyttats innanför stenpollarna på domkyrkans norra sida. Det är fortfarande tillåtet att köra bil på Domkyrkoplan men numera är det ett gångfartsområde som delas mellan bilister, cyklister och gående. Det är en likadan lösning som på Engelbrektsplan där nästan ingen trafik förekommer. Detta ställer givetvis höga krav på lägsta möjliga hastighet och stor hänsyn. Trafiken från Domkyrkoplan mot Skolgatan blir nu också enkelriktad. 

- Jag ser fram emot sommaren när västeråsare och besökare flanerar över den vackra stenbeläggningen för att njuta av denna historiska plats, säger Johan Sohlberg.

Invigning
Dag/tid: Söndag 9/12 ca kl 12.15, i anslutning till högmässan som startar kl 11.00
Plats: Västerås domkyrka

För mer info: Johan Sohlberg, projektledare/domkyrkoklockare 021-81 46 08, johan.sohlberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

Till 100-årsminnet av första världskrigets fred15.10.2018 10:11Pressmeddelande

När första världskriget bröt ut sommaren 1914 hade soldaterna blivit lovade att vara hemma igen ”innan löven faller”, men den världsomfattande konflikten varade i fyra år innan den fick sitt slut den 11 november 1918. Själva fredsdagen är en stor minnesdag ute i Europa och Västerås domkyrkas motettkör har blivit inbjuden att tillsammans med Norwich Cathedral Chamber Choir sjunga den stora konserten till 100-årsminnet av freden i Norwich Cathedral, England. Konserten lördag 20 oktober i Västerås domkyrka har precis samma innehåll som konserten som kommer att ges i Norwich; musik skriven mitt under brinnande krig av den engelske tonsättaren Charles Hubert Hastings Parry, Songs of Farewell, och ett av musiklitteraturens mest älskade verk – Johannes Brahms Ein deutsches requiem. - Johannes Brahms ’Ein deutsches requiem’ är i mitt tycke ett av de allra bästa verken komponerade för kör och stor orkester. Den textliga sammanställningen är helt genial och ges en fantastisk tondräkt i Brahms ko

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum