Universitetssjukhuset Örebro

Donationsveckan syftar till att få fler att ta ställning: "Många väntar på transplantation"

Dela

Över 800 personer väntar på ett nytt organ i Sverige. Ännu fler väntar på transplantation av vävnad. För att få fler att ta ställning till donation deltar Universitetssjukhuset Örebro i Donationsveckan den 4-10 november.

Det går även att donera vävnader, till exempel hornhinnor. Foto: Region Örebro län
Det går även att donera vävnader, till exempel hornhinnor. Foto: Region Örebro län

Åtta av tio svenskar är positiva till organ- och vävnadsdonation. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har gjort. Trots det är det många donationer som inte genomförs. En anledning är att varken sjukvården eller de anhöriga vet vad den avlidne har för inställning till donation.

- Det viktigaste är att du pratar om din inställning till donation med dina närstående. Då vet de vad de ska svara när de får frågan om donation. Man kan göra sin vilja känd på olika sätt, säger Lisa Dahlström, regionsamordnare för Hornhinnebanken, USÖ.

Få hjälp med att registrera sig

Under Donationsveckan, den 4-11 november, finns en informationsdisk om donation i Gallerian på USÖ. Där kan alla som vill få hjälp att registrera sig i donationsregistret. Men det går också bra att själv registrera sig via nätet

- Varje vecka registrerar sig 700-800 personer. Under Donationsveckan brukar antalet tiodubblas, säger Lisa Dahlström.

Det går även att donera vävnad

I donationsregistret finns sammanlagt cirka 1,5 miljoner människor registrerade. 70 procent av dem har sagt ja till donation. De flesta organ går att donera. Det går även att donera vävnad, det vill säga delar av organ, till exempel hjärtklaffar, hornhinnor, hud och öronben.

- Varje år får närmare 1 000 personer i Sverige ett nytt liv tack vare att personer har valt att donera sina organ och vävnader efter sin död. Samtidigt finns det många som väntar på transplantation, säger Lisa Dahlström.

Fakta / Donationsveckan

  • Pågår under vecka 45, den 4-10 november.
  • Årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen.
  • I Gallerian på USÖ finns en informationsdisk måndag-torsdag klockan 09.00-15.00 och fredag klockan 09.00-12.00. Där kan man få hjälp att registrera sig i Donationsregistret, få donationskort, prata med dem som arbetar med donationsfrågor och ta del av annat informationsmaterial.

Kontakt:

Martin Svan, donationsansvarig läkare i länet

Telefon: 019-602 03 07, 073-805 56 65

Mejl: martin.svahn@regionorebrolan.se

Helena Ström, koordinator Hornhinnebanken

Telefon: 019-602 24 18

Mejl: helena.strom@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det går även att donera vävnader, till exempel hornhinnor. Foto: Region Örebro län
Det går även att donera vävnader, till exempel hornhinnor. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
USÖ deltar i Donationsveckan. Foto: Region Örebro län
USÖ deltar i Donationsveckan. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Forskare får 3,5 miljoner från Forte, söker svar på hur vuxna påverkas då någon närstående drabbas av kronisk sjukdom4.6.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

En stor andel av den vuxna befolkningen har ett barn eller en förälder med kronisk sjukdom. Det innebär att vuxna i allt större utsträckning måste hantera den närståendes sjukdom samtidigt som de befinner sig mitt i arbetslivet. Det hela försvåras ytterligare av minskade resurser inom vår sociala välfärd. ”Vad får det för konsekvenser på hälsa och arbetsliv hos de vuxna? Det vill vi i forskargruppen undersöka”, säger Ayako Hiyoshi, epidemiolog inom Region Örebro län.

Pressinbjudan: Örebro universitetssjukhus inviger sprutbytesmottagning24.5.2019 11:23:00 CESTPressmeddelande

Nu öppnar sprutbytesmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro. Media är välkomna att närvara vid invigningen på måndag den 27 maj klockan 11.00. Sprutbytesmottagningen vänder sig till personer i hela länet som har ett intravenöst bruk av droger och erbjuder dem utbyte av injektionsverktyg. Mottagningen har tre huvudsakliga syften: Att förebygga ytterligare smittspridning av blodburna infektioner, framför allt hepatit C och HIV. Att skapa en kontaktyta mot hälso- och sjukvården för personer med injektionsmissbruk. Erbjuda kontakt med beroendecentrum med sikte på ett narkotikafritt liv. På mottagningen finns sjuksköterskor från infektionskliniken och beroendecentrum. Läkare, kurator och barnmorska finns också inom verksamheten för sprutbytet. Media är välkomna att närvara vid invigningen av sprutbytesmottagningen på måndag. Datum: Måndag den 27 maj. Tid: Klockan 11.00. Plats: Bottenvåningen i A-huset på USÖ. Medverkande: Karin Sundin (S), regionråd och ordförande i hälso- sjukvårdsnäm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum