Umeå kommun

Dragonskolan lanserar unik plattform för elevarbeten

Dela

I takt med en ökad digitalisering i samhället och en frustration över att elevernas möjlighet att presentera sina arbeten digitalt inte följer den utvecklingen, föddes en idé om hur man skulle kunna förändra detta. Ett arbete inleddes under våren 2019 för att se över möjligheten att kunna spara så mycket som möjligt av elevproduktioner i någon form av digitalt bibliotek. Slutprodukten blev iMitten.se, en plattform med material från både elever och personal på Dragonskolan i Umeå kommun, med syfte att inspirera till alternativa arbetssätt och bidra med ett lärande även utanför Dragonskolans väggar.

– Det pågår jättemycket bra på skolan och det produceras fantastiska arbeten som fler borde få ta del av. Elevernas skaparkraft är häftig och deras produktioner förtjänar verkligen att synas. Då huvudsyftet är att de ska få möjlighet att publicera sina arbeten är det extra roligt att plattformen också byggts av elever på skolan. Förhoppningsvis kan det som våra elever producerar både bidra med glädje, kunskap och inspiration, säger Jennifer Hedström, ansvarig rektor för projektet.

Arbetet med iMitten.se har pågått i över ett års tid där många idéer har processats av både elever, lärare och annan personal. Plattformen byggdes och designades av elever i kursen Gränssnittsdesign, under ledning av kursens lärare Erik Forssell och IT-pedagog Niclas Lind. Version 1.0 släpptes internt i maj 2019. Därefter har den uppgraderats med hjälp av en av de tidigare eleverna, som var med och byggde plattformen från början, i samarbete med Niclas Lind.
– Det är otroligt roligt att Dragonskolan har gjort den här smått unika satsningen, som jag tror på sikt kan stimulera lärandet ytterligare. Det här är ett bidrag från oss till att bidra till ett kollegialt lärande med hela Skolsverige. Förutom Årstaskolan i Stockholm som har flera olika sajter och som vi också besökte inför uppstarten av iMitten.se känner vi inte till så många fler skolor som gjort en sådan här satsning. Nu hoppas vi att detta ska inspirera fler skolor till att göra något liknande. Ska man jobba med att väva in digitala verktyg på ett naturligt sätt i undervisningen vill vi även att möjligheten ska finnas att kunna publicera till verkliga mottagare. Det blir viktigt för eleverna på ett annat sätt att göra saker och ting genomarbetade, när slutprodukten också ska ut i ljuset, säger Niclas Lind, IT-pedagog på Dragonskolan och ansvarig för arbetet med projektet.

Besök iMitten.se
(för bästa upplevelse rekommenderar vi att du öppnar webbsidan i Chrome eller Safari)

För mer information kontakta:
Niclas Lind
IT-pedagog
070-833 62 79
niclas.lind@umea.se

Jennifer Hedström
Rektor
070-567 26 06
jennifer.hedstrom@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum