Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget

Dela

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson
Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson

Evakuering: De förskräckliga föräldrarna är en svart komedi om en familj i en lägenhet. Med utgångspunkt i pjäsen De förskräckliga föräldrarna  av Jean Cocteau utforskas familjens konstruktioner och teaterns möjligheter och gränser. Publiken får en möjlighet att komma skådespelarna riktigt nära eftersom pjäsen utspelas i en lägenhet inför en publik om 30 personer.    

Tre frågor till Rebecka Hemse inför evakueringen.

Varför ska ni spela teater i en lägenhet?
– Ibland ser jag på Dramaten som en dysfunktionell familj. Nu när vi blir hemlösa känns det naturligt att undersöka vilka vi är utan vårt hem. Om man tar bort Dramatens hem – vad är det då som är kvar? Vad är det som flyttar ut?

Är det bra för Dramaten att tvingas flytta ut?
– Det är nog alldeles nödvändigt innan vi växer fast i väggarna. Det finns så mycket i de yttre omständigheterna som man aldrig ifrågasätter och det kan vara farligt. Alla som någon gång varit evakuerade vet hur mycket man lär sig om sig själv.

Vad är det för familj publiken kommer att träffa?
– Det återstår att se, det här blir ett gemensamt arbete med skådespelarna. Det är spännande att se på familjen som en grupp och gruppen som familj. Vilka givna roller finns? Vad är ett hem? Vad är en familj om man lyfter ut den ur sin vanliga kontext?

Medverkande:
Anna Björk
Danilo Bejarano
Kristina Törnqvist
Marcus Vögeli
Rakel Benér Gajdusek

Översättning Cecilia Franklin
Idé och regi: Rebecka Hemse
Rumsligt koncept och kostym Bente Lykke Møller, Elsa Ahlbom Fischer

Ges inom ramen för Dramaten&.

Evakuering: De förskräckliga föräldrarna, spelas från den 20 september i en evakueringslägenhet på Hötorget.

Dramaten&
ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson
Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild
Danilo Bejarano, Anna Björk, Marcus Vögeli, Rakel Benér Gajdusek, Kristina Törnqvist. Foto: Jacob Bengtsson
Danilo Bejarano, Anna Björk, Marcus Vögeli, Rakel Benér Gajdusek, Kristina Törnqvist. Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum