Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget

Dela

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson
Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson

Evakuering: De förskräckliga föräldrarna är en svart komedi om en familj i en lägenhet. Med utgångspunkt i pjäsen De förskräckliga föräldrarna  av Jean Cocteau utforskas familjens konstruktioner och teaterns möjligheter och gränser. Publiken får en möjlighet att komma skådespelarna riktigt nära eftersom pjäsen utspelas i en lägenhet inför en publik om 30 personer.    

Tre frågor till Rebecka Hemse inför evakueringen.

Varför ska ni spela teater i en lägenhet?
– Ibland ser jag på Dramaten som en dysfunktionell familj. Nu när vi blir hemlösa känns det naturligt att undersöka vilka vi är utan vårt hem. Om man tar bort Dramatens hem – vad är det då som är kvar? Vad är det som flyttar ut?

Är det bra för Dramaten att tvingas flytta ut?
– Det är nog alldeles nödvändigt innan vi växer fast i väggarna. Det finns så mycket i de yttre omständigheterna som man aldrig ifrågasätter och det kan vara farligt. Alla som någon gång varit evakuerade vet hur mycket man lär sig om sig själv.

Vad är det för familj publiken kommer att träffa?
– Det återstår att se, det här blir ett gemensamt arbete med skådespelarna. Det är spännande att se på familjen som en grupp och gruppen som familj. Vilka givna roller finns? Vad är ett hem? Vad är en familj om man lyfter ut den ur sin vanliga kontext?

Medverkande:
Anna Björk
Danilo Bejarano
Kristina Törnqvist
Marcus Vögeli
Rakel Benér Gajdusek

Översättning Cecilia Franklin
Idé och regi: Rebecka Hemse
Rumsligt koncept och kostym Bente Lykke Møller, Elsa Ahlbom Fischer

Ges inom ramen för Dramaten&.

Evakuering: De förskräckliga föräldrarna, spelas från den 20 september i en evakueringslägenhet på Hötorget.

Dramaten&
ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson
Kristina Törnqvist, Rakel Benér Gajdusek, Marcus Vögeli, Danilo Bejarano, Anna Björk. Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild
Danilo Bejarano, Anna Björk, Marcus Vögeli, Rakel Benér Gajdusek, Kristina Törnqvist. Foto: Jacob Bengtsson
Danilo Bejarano, Anna Björk, Marcus Vögeli, Rakel Benér Gajdusek, Kristina Törnqvist. Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Tre premiärer i olika format avslutar våren på Dramaten22.4.2021 08:59:02 CEST | Pressmeddelande

En filmad existentiell komedi, ett bildsatt audiodrama och urpremiär för en helt ny pjäs. Vårsäsongen avslutas på Dramaten Play med Berusade av Ivan Vyrypajev och Tintagiles död av Maurice Maeterlinck. Sara Stridsbergs Sårad ängel ges på Målarsalen för en exklusiv publik om åtta personer. – Jag är glad och stolt över att vi på Dramaten fortsätter lyckas få ut innehåll till vår publik i dessa extremt svåra tider. Jag är överväldigad av flexibiliteten, tålmodigheten och kreativiteten hos scenkonstnärerna som hela tiden ställer sig öppna för nya format, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Hela ensemblen medverkar i nytt scenkonstverk av Mattias Andersson13.4.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt scenkonstverk av Mattias Andersson inleder hösten på Dramatens stora scen. Verket kommer helt att anpassas efter aktuella förutsättningar och har inletts redan under våren genom att samtliga skådespelare har fått ett uppdrag. – Startpunkten var pandemin och den stängda teatern, att gräva där vi står och bygga i nuet. Jag ställde en fråga till alla skådespelare i ensemblen – Om du bara hade en sista minut på Dramatens stora scen när teatern öppnar igen, vad skulle du välja att framföra då?, berättar han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum