Dramaten

Dramaten hyllar årets Nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah

Dela

Dramaten arrangerar en hyllningskväll för årets Nobelpristagare i litteratur med samtal, läsningar och musik på Stora scenen den 12 december. Biljetterna släpps idag klockan 13.00.

Abdulrazak Gurnah. Foto: Mark Pringle.
Abdulrazak Gurnah. Foto: Mark Pringle.

”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter” tilldelades Abdulrazak Gurnah 2021 års Nobelpris i litteratur.

Yukiko Duke, författare, kritiker och översättare, guidar genom kvällen som gästas av bland andra Erik Falk, fil. dr i engelskspråkig litteratur vid Södertörns högskola och Helena Hansson, som översatt flera böcker av Abdulrazak Gurnah. Akademiledamoten och poeten Jila Mossaed ger en introduktion till valet av årets nobelpristagare. Från Dramaten medverkar skådespelarna Stina Ekblad, Johan Holmberg, Irene Lindh, Alexander Salzberger och Siham Shurafa som läser Nobelpristagarens texter.

Nobelläsningen arrangeras samarbete med Albert Bonniers Förlag och Tidskriften Karavan.

Den årliga Nobelläsningen på Dramaten lyfter litteraturpristagare med samtal, läsningar och musik och har en trogen publik som återkommer år efter år. Tidigare har pristagare som Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Tomas Tranströmer, Mo Yan, Patrick Modiano, Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj, Kazuo Ishiguro och Bob Dylan uppmärksammats och ofta har författarna själva deltagit. 2018 då inget pris delades ut arrangerades en kväll för att hylla de 14 kvinnliga nobelpristagarna i litteratur genom tiderna – Från Selma till Svetlana. 2019 uppmärksammades två Nobelpristagare, Olga Tokarczuk och Peter Handke och förra året genomfördes en direktsänd hyllning till pristagare Louise Glück i samarbete med bland annat Stockholms Stadsbibliotek.

Dramaten medverkar även i Nobel Week Lights 4-12 december då teaterns fasad kommer belysas med ett ljuskonstverk av Aleksandra Stratimirovic i samarbete med Great Minds. Läs mer här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Abdulrazak Gurnah. Foto: Mark Pringle.
Abdulrazak Gurnah. Foto: Mark Pringle.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

På djupet med Unga Dramaten24.11.2021 10:41:36 CET | Pressmeddelande

Unga Dramaten startar en helt ny serie med samtal och undersökande arbete där barn, unga och konst står i fokus. Det första samtalet Var är mitt hemma? utgår från en läsning av monologer som författaren, konstnären och illustratören Stina Wirsén skrivit och som handlar om att behöva ryckas upp från sitt hem. Medverkar, på Lejonkulan den 8 december, gör skådespelare från Dramatens ensemble och psykologerna Hanna Weyler Müller och Hanna Thermaenius från Rädda Barnen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum