Dramaten

Dramaten läser noveller

Dela

Dramaten har inlett ett samarbete med bokförlaget Novellix där skådespelare ur Dramatens ensemble har läst in noveller från förlagets utgivning. Fjorton noveller, av bland andra Sara Stridsberg, Martina Montelius och Hjalmar Söderberg, publiceras den 24 juni och kommer att finnas för fri lyssning på Dramatens och Novellix hemsidor under sommaren.

Electra Hallman. Foto: Sophie Odelberg
Electra Hallman. Foto: Sophie Odelberg

Tack vare samarbetet kan nu Dramaten och Novellix publicera fjorton ljudfiler med noveller inlästa av flera skådespelare ur Dramatens ensemble på sina hemsidor. Novellerna kommer att finnas för fri lyssning på dramaten.se och på novellix.se och publiceras lagom till sommarsemestern.

– Novellen är en genre som möjliggör en stor upplevelse i ett mindre format. Det blir ett nytt sätt för publiken att möta våra skådespelare men också ett sätt att upptäcka författarskap eller återse gamla favoriter, säger Emma Meyer Dunér, chefdramaturg på Dramaten.

– Noveller är inte korta romaner, noveller är en konstform i sig. Att läsa noveller är att totalt djupdyka i ett författarskap. Vi är så glada över samarbetet med Dramaten som ger ännu fler chans att upptäcka den här fantastiska formen, säger Lena Hammargren, VD och grundare av Novellix.

Ljudfiler med följande noveller kommer att finnas tillgängliga för lyssning 24/6-1/9. De är mellan 15 och 50 minuter långa och urvalet är gjort i samarbete med skådespelarna.

Marie Richardson läser Ödelagda städer
av Merethe Lindström, i översättning av Urban Andersson

Ellen Jelinek
läser Ulf gråter
av Martina Montelius                                          

Ingela Olsson
läser Vi var rovdjur
av Sara Stridsberg  
                                      
David Book
läser Herr Kadar
av Håkan Nesser
                       
Thérèse Brunnander
läser Snäckorna
av Karin Boye  
          
Marall Nasiri
läser Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån
av Amanda Svensson
   
Kristina Thörnqvist
läser Tjänsteanden
av Selma Lagerlöf

Johan Rabaeus
läser Den svarta katten
av Edgar Allan Poe, i översättning av Helena Hansson

Stina Ekblad
läser Lycksalighet
av Katherine Mansfield i översättning av Christina Stalby

Nina Fex läser Älven
av Anna-Karin Palm

Johan Holmberg
läser Öknens alla blommor
av Per Olov Enquist     
          
Danilo Bejarano
läser Ravioli
av Klas Östergren   
                                              
Andreas T Olsson
läser Tuschritningen och tre andra historietter
av Hjalmar Söderberg

Electra Hallman
läser Farväl, mitt kvinnofängelse
av Karolina Ramqvist 

Dramaten läser noveller, lansering på dramaten.se och novellix.se den 24 juni.

Novellix
publicerar fristående noveller och är Sveriges enda renodlade novellförlag. Sedan starten 2011 finns över 200 titlar publicerade och utgivningarna sträcker sig från klassiker till aktuella berättelser av etablerade författare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Electra Hallman. Foto: Sophie Odelberg
Electra Hallman. Foto: Sophie Odelberg
Ladda ned bild
Electra Hallman. Foto: Sophie Odelberg
Electra Hallman. Foto: Sophie Odelberg
Ladda ned bild
Foto: Novellix
Foto: Novellix
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Elever skriver monologer i dialog med Dramaten22.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Unga Dramatens dramaturger besöker i september–oktober mellanstadieelever på stockholmsskolor för att inspirera dem till att skriva monologer som sedan dramatiseras och gestaltas av skådespelare från Dramatens ensemble. Först på tur är Farstaängsskolan i Farsta som den 30 september får besök av Nina Dahn, David Book och Pierre Wilkner som då kommer att läsa de monologer som eleverna arbetat med.

Äntligen premiär för Röde Orm16.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Frans G. Bengtssons vikingadrama Röde Orm kan äntligen gå till premiär. Efter försök fram och tillbaka med olika kreativa lösningar har nu regissören Alexander Mørk-Eidem en sjövild och corona-säkrad version att visa för publiken. Huvudrollen, den rödhårige vikingen Orm Tostesson, spelas av Emma Broomé som tillsammans med kollegorna Andreas T Olsson, Gerhard Hoberstorfer, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Karin Franz Körlof och Dramatendebutanten Lennart Jähkel ger sig ut på vikingaäventyr. Premiär på Stora scenen den 4 oktober. Biljetterna släpps fredagen den 18 september klockan 12.00.

Doktor Glas – en ljudpromenad genom Stockholm med Krister Henriksson15.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Krister Henrikssons enmansföreställning Doktor Glas, baserad på Hjalmar Söderbergs roman, har spelats över trettio gånger på Dramatens stora scen. Nu ges publiken möjlighet att återuppleva dramat under en ljudpromenad genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Från och med idag kan publiken ladda ner en app och spela upp Henrikssons gestaltning. Genom GPS-teknik ges tillgång till en helt ny inläsning som endast går att nå via särskilda punkter runt om i Stockholms innerstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum