Dramaten

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten

Dela

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

Andreas Kundler, Ellen Nyman, Shanti Roney, Karin Franz Körlof och Shebly Niavarani. Häxjakten. Dramaten/Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Klara G.
Andreas Kundler, Ellen Nyman, Shanti Roney, Karin Franz Körlof och Shebly Niavarani. Häxjakten. Dramaten/Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Klara G.

Det historiska samarbetet kom till i samband med de båda teatrarnas utflyttningar under 2019, med den gemensamma nämnaren: Alexander Mørk-Eidem. Mørk-Eidem slog igenom på Stockholms stadsteater med lekfulla tolkningar av klassiker. Bland annat succéerna Tre systrar, De tre musketörerna, Paraplyerna i Cherbourg och senast En folkefiende. Sedan 2016 är han verksam på Dramaten, senast aktuell med Häxorna och Mary Page Marlowe.

–  Stockholms stadsteater och Dramaten har båda betytt oerhört mycket för mig. Det är en extrem lyx att nu få jobba med både gamla och nya kompisar. Det är många skådespelare på Stadsteatern som jag saknat – så det är ett extremt kärt återseende för mig. Arthur Millers Häxjakten är också en pjäs som jag under en lång tid velat sätta upp. Jag började tänka på den under arbetet med En folkefiende. Då tänkte jag att Häxjakten kanske är för låst i sin egen tid och historiska kostym. Men idag, när det känns som om det pågår en häxjakt var och varannan vecka, tror jag att vi på ett helt annat sätt än för några år sen kan ta till oss metaforen (häxjakt), säger Alexander Mørk-Eidem.

Häxjakten är berättelsen om hur en händelse kan få fruktansvärda proportioner. Om masshysteri, maktberusning, och vad som händer när alla räddar sig själva och ingen vågar säga stopp. Arthur Miller inspirerades av häxrättegångarna i amerikanska Salem 1692 och skrev Häxjakten som en spegling av kommunistförföljelsen under McCarthy-eran i USA på 1950-talet.

Medverkande
Kicki Bramberg
Emma Broomé
Niklas Falk
Gerhard Hoberstorfer
Johan Holmberg
Andreas Kundler
Karin Franz Körlof
Per Mattsson
Natalie Minnevik
Shebly Niavarani
Henrik Norlén
Ellen Nyman
Matilda Ragnerstam
Juan Rodríguez
Shanti Roney
Eric Stern
Kirsti Stubø
Susan Taslimi m. fl.

Av Arthur Miller
Översättning
Britt G Hallqvist
Regi
Alexander Mørk-Eidem
Scenografi Erlend Birkeland
Kostym Jenny Ljungberg
Ljusdesign Ellen Ruge
Musik Andreas Utnem.
Mask och peruk Susanne von Platen, Peter Westerberg

En samproduktion mellan Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern.

Häxjakten, premiär den 14 september, Elverket.

För mer information kontakta gärna:
Lena Törner, pressansvarig, Dramaten, lena.torner@dramaten.se 0703-72 61 47
Anna Svensson, Kommunikationsstrateg teater, Kulturhuset Stadsteatern, Anna.svensson@stadsteatern.stockholm.se 0760- 398 344

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Kundler, Ellen Nyman, Shanti Roney, Karin Franz Körlof och Shebly Niavarani. Häxjakten. Dramaten/Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Klara G.
Andreas Kundler, Ellen Nyman, Shanti Roney, Karin Franz Körlof och Shebly Niavarani. Häxjakten. Dramaten/Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum