Dramaten

Dramaten och Sveriges Radio fortsätter samarbetet med Svenska berättelser på scen

Dela

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. Sedan 2016 har Dramaten och Sveriges Radio samarbetat och presenterat de dokumentära berättelserna live på scen tillsammans med poesi och musik. I vår ges en serie med tre föreställningar med en ny berättelse vid varje tillfälle. Premiär på Målarsalen den 19 mars.

Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat
Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat

I varje föreställning medverkar en lyssnare med sin egen dokumentära berättelse, och en inbjuden poet som läser sina dikter. Föreställningarna är sammansatta av Ola Hemström, producent på Sveriges Radio. Niklas Mesaros regisserar och Emma Augustsson står för musikinslagen, sång och cello.

19 mars: Stulet barn – Madeleine In Hwa Björk 
Madeleine in Hwa Björk blir som barn adopterad från Sydkorea till Sverige. Men när hon som vuxen söker sina biologiska rötter får hon en överraskning. Hon är inte alls den hon trott hon varit.  Det blir början på en lång resa in i en värld där allt inte är vad det ser ut att vara.
Poet: Jon Ely Xiuming Aagaard Gao är transaktivist, poet och konstnär. Just nu är hen aktuell med utställningen Jag Vill Också Ba Göra Nåt Fint på StaDemonia i Stockholm samt konst-och klubbkollektivet fake daughter.

23 april: Svält och pelargoner – Anna Nygren 
Anna Nygren är konstnär, författare, filmare och dramatiker men ätstörningen följer henne som en skugga. Anorexian har följt henne sedan hon var ett barn och skickat henne igenom vårdapparaten. En vård som paradoxalt nog lärt henne att det är hennes vikt som avgör hennes värde.  Nu är hon vuxen – men skuggan är kvar. 
Poet: Louise Buenafe Mistén är en Malmöbaserad poet, med bakgrund inom musik och ljuddesign, som gärna låter ljudlandskapet bli en del av poesin.

14 maj: Brott och straff – René Lobos
René Lobos begick sina första brott redan som liten, han har suttit i fängelse flera gånger och har varit ledare för ett gäng. Det var när han, på häktet, kom i kontakt med föreningen Passus som han valde att lämna det kriminella livet. Men resan var allt annat än enkel.
Poet: René Lobos började under sin fängelsetid att skriva poesi som han läste högt för sina medfångar genom dörrspringan från sin cell. Han var även med när Dramaten i maj 2019 firade 10-årsjubileet av Spoken Word.

En produktion från Dramaten&.

Svenska berättelser på scen, den 19 mars, 23 april och 14 maj, Målarsalen.

Dramaten&
I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, kunskapsresistens och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar. Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat
Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat
Ladda ned bild
Anna Nygren. Foto: privat.
Anna Nygren. Foto: privat.
Ladda ned bild
René Lobos. Foto: Lotta Myhrén/ SR och Mattias Ramos/SR
René Lobos. Foto: Lotta Myhrén/ SR och Mattias Ramos/SR
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nypremiär för De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj13.2.2020 14:12:01 CETPressmeddelande

Ulla Kassius dramatisering av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs berättelser om barns upplevelser och minnen från andra världskriget i dåvarande Sovjetunionen hyllades och fick goda vitsord efter premiären i september 2017. "Alla borde gå och se" skrev Aftonbladet. Med en ny bearbetning och delvis ny ensemble får den unga publiken nu åter möta några av Dramatens äldre skådespelare som återberättar dessa minnen från en tid då krigets vittnen var i samma ålder som vår nutida publik.

Gästspel och workshop med danskompaniet Batsheva Dance Company12.2.2020 09:24:52 CETPressmeddelande

Ett av världens mest ansedda moderna danskompanier, Batsheva Dance Company gästspelar med dansföreställningen Decadance. Föreställningen, som ges på Lilla scenen den 6-7 juni, består av ett potpurri med dansnummer från flera verk av koreograf Ohad Naharin och framförs av kompaniets yngre dansare. Samma datum får publiken även tillfälle att delta i workshop i Gaga, Naharins och danskompaniets rörelsespråk. Den 6 juni ges även ett samtal med Ohad Naharin.

Sverigepremiär för fyrahundraårig brittisk klassiker11.2.2020 09:54:36 CETPressmeddelande

John Websters Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker som nu spelas för första gången i Sverige. En dramatisk historia om kvinnohat och frihetsbegär baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. Suzanne Osten debuterar som regissör på Stora scenen där skådespelaren Maia Hansson Bergqvist också gör sin första huvudroll. Sverigepremiär den 29 februari.

För första gången i Sverige - Vakten vid Rhen av Lillian Hellman3.2.2020 09:25:29 CETPressmeddelande

Lillian Hellman, en av USA:s mest framgångsrika dramatiker skrev Vakten vid Rhen mitt under andra världskriget. Pjäsen börjar som en dramakomedi men övergår stegvis i en spännande thriller om att tvingas välja sida. En omskakande politisk pjäs om frågor som ekar högt in i vår tid. För regi står Jenny Andreasson och i huvudrollerna syns Melinda Kinnaman och Alexej Manvelov. Sverigepremiär 22 februari på Lilla scenen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum