Dramaten

Dramaten och Sveriges Radio fortsätter samarbetet med Svenska berättelser på scen

Dela

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. Sedan 2016 har Dramaten och Sveriges Radio samarbetat och presenterat de dokumentära berättelserna live på scen tillsammans med poesi och musik. I vår ges en serie med tre föreställningar med en ny berättelse vid varje tillfälle. Premiär på Målarsalen den 19 mars.

Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat
Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat

I varje föreställning medverkar en lyssnare med sin egen dokumentära berättelse, och en inbjuden poet som läser sina dikter. Föreställningarna är sammansatta av Ola Hemström, producent på Sveriges Radio. Niklas Mesaros regisserar och Emma Augustsson står för musikinslagen, sång och cello.

19 mars: Stulet barn – Madeleine In Hwa Björk 
Madeleine in Hwa Björk blir som barn adopterad från Sydkorea till Sverige. Men när hon som vuxen söker sina biologiska rötter får hon en överraskning. Hon är inte alls den hon trott hon varit.  Det blir början på en lång resa in i en värld där allt inte är vad det ser ut att vara.
Poet: Jon Ely Xiuming Aagaard Gao är transaktivist, poet och konstnär. Just nu är hen aktuell med utställningen Jag Vill Också Ba Göra Nåt Fint på StaDemonia i Stockholm samt konst-och klubbkollektivet fake daughter.

23 april: Svält och pelargoner – Anna Nygren 
Anna Nygren är konstnär, författare, filmare och dramatiker men ätstörningen följer henne som en skugga. Anorexian har följt henne sedan hon var ett barn och skickat henne igenom vårdapparaten. En vård som paradoxalt nog lärt henne att det är hennes vikt som avgör hennes värde.  Nu är hon vuxen – men skuggan är kvar. 
Poet: Louise Buenafe Mistén är en Malmöbaserad poet, med bakgrund inom musik och ljuddesign, som gärna låter ljudlandskapet bli en del av poesin.

14 maj: Brott och straff – René Lobos
René Lobos begick sina första brott redan som liten, han har suttit i fängelse flera gånger och har varit ledare för ett gäng. Det var när han, på häktet, kom i kontakt med föreningen Passus som han valde att lämna det kriminella livet. Men resan var allt annat än enkel.
Poet: René Lobos började under sin fängelsetid att skriva poesi som han läste högt för sina medfångar genom dörrspringan från sin cell. Han var även med när Dramaten i maj 2019 firade 10-årsjubileet av Spoken Word.

En produktion från Dramaten&.

Svenska berättelser på scen, den 19 mars, 23 april och 14 maj, Målarsalen.

Dramaten&
I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, kunskapsresistens och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar. Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat
Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat
Ladda ned bild
Anna Nygren. Foto: privat.
Anna Nygren. Foto: privat.
Ladda ned bild
René Lobos. Foto: Lotta Myhrén/ SR och Mattias Ramos/SR
René Lobos. Foto: Lotta Myhrén/ SR och Mattias Ramos/SR
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

The Ingmar Bergman International Theatre Festival changes its format in 20202.4.2020 15:02:00 CESTPress release

Uncertainty about how the covid-19 pandemic will develop in the world over the next six months has prompted the organisers of the Ingmar Bergman International Theatre Festival to change and adapt its programme. Originally conceived as a festival offering a meeting place for international dramatic art, the Royal Dramatic Theatre is now looking at the possibility of offering its audiences a few of the guest performances spread out over a year.

Formatet för Bergmanfestivalen 2020 förändras2.4.2020 14:58:00 CESTPressmeddelande

Osäkerheten kring hur Coronaepidemin kommer att utvecklas i världen under det närmaste halvåret innebär att programmet för Dramatens internationella teaterfestival, Bergmanfestivalen, kommer förändras och anpassas. Festivalen blir inte en lika sammanhållen mötesplats för internationell scenkonst som planerat. Dramaten arbetar istället för att kunna erbjuda publiken några av de gästspel som var inbokade, men utspritt under spelåret.

Dramaten visar inspelade föreställningar på Dramaten Play24.3.2020 15:00:57 CETPressmeddelande

Dramaten välkomnar med glädje publiken till den digitala tjänsten Dramaten Play, med start i morgon onsdag. Tjänsten kommer inledningsvis att innehålla ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, konserter och andra evenemang som exempelvis Performance Lecture. Innehållet, som är kostnadsfritt, kommer att fyllas på löpande och finnas kvar även när teatern öppnar för publik igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum