Dramaten

Dramaten och Sveriges Radio ger föreställningen Mer än en missbrukare i Riksdagen

Dela

I Svenska berättelser på scen står en av radions lyssnare på scen för att, tillsammans med en musiker och en poet, berätta sin egen historia. Scenföreställningen är baserad på radioserien Svenska berättelser. Nu har Dramaten och Sveriges Radio bjudits in till Riksdagen för att ge Mer än en missbrukare, en berättelse av och med Kajsa Tirén om hennes bror Emil som vid 28-års ålder dog av en överdos. Föreställningen kommer att ges den 17 december i Förstakammarsal, Riksdagen.

Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild
Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild

Kajsa Tiréns bror Emil tog sin sista spruta i en trappuppgång på Hamngatan i Stockholm, bara några kvarter bort från riksdagshuset, en kall novemberkväll för två år sen. Han hade nyss fyllt 28 år. Men den han var, bortom missbruket, får inte glömmas bort.

Tre människor dör av överdoser varje dag i Sverige. Det här är historien om en av dem, berättad av hans syster. Mer än en missbrukare är en dokumentär berättarföreställning som uruppfördes på Dramaten den 12 november och som väckte starka känslor. Kajsa Tirén berättar och medverkar gör även Spoken Word-poeten Jenny Wrangborg och musikern och kompositören Lisa Grotherus.

–Vi är både stolta och tacksamma för inbjudan att få ge Svenska berättelser på scen i Riksdagen. Med ett dokumentärt berättarperspektiv och poesi skildras hur ett liv faller isär. Den här föreställningen kan ge politiker en annan insikt än data och statistik och visar även att man tror på scenkonst som en väg till en större emotionell förståelse, berättar Helena Seth, programansvarig för Dramaten&.

Inbjudan har kommit från riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet Acko Ankarberg Johansson. Riksdagsledamöter bjuds in och det finns även ett antal platser för allmänheten som bokas enligt nedan anvisningar.

Jag är glad att berättelsen om Emil kan visas för fler. Vi är många som behöver ta del av Emils och andras berättelser så att vi kan bidra till en bättre beroendevård. En beroendevård utan skuld och skam, säger Acko Ankarberg Johansson.

Svenska berättelser på scen - Mer än en missbrukare – av och med Kajsa Tirén på Riksdagen.

När: den 17 december kl. 13.00–14.00 i Förstakammarsalen, Riksdagen. Deltagare utanför riksdagen måste vara på plats senast kl. 12.40. För insläpp krävs ID.
Var: Norrbro, Riksplan 1B, Stockholm (Riksdagen)
Anmälan: https://forms.kd.nu/seminarium/  Ange seminariekod: 17DEC

Ges inom ramen för Dramaten& i samarbete med Sveriges Radio.

Svenska berättelser
I radioprogrammet Svenska berättelser i SR P1 kan vanliga lyssnare skriva och berätta om sina liv. Sedan två år har programmet också tagit steget upp på scenen i ett samarbete mellan Sveriges Radio P1 och Dramaten&.
För regi står Niklas Mesaros. Producent och dokumentärt textansvarig är Ola Hemström, Sveriges Radio.

Dramaten&
ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild
Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nya teaterchefen inleder spelåret på Elverket med rosad föreställning7.1.2020 09:49:10 CETPressmeddelande

Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg. Pjäsen är baserad på vad ett tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan: Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Stockholmspremiär den 23 januari.

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson3.1.2020 10:35:38 CETPressmeddelande

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum