Dramaten

Dramaten och Sveriges Radio ger föreställningen Mer än en missbrukare i Riksdagen

Dela

I Svenska berättelser på scen står en av radions lyssnare på scen för att, tillsammans med en musiker och en poet, berätta sin egen historia. Scenföreställningen är baserad på radioserien Svenska berättelser. Nu har Dramaten och Sveriges Radio bjudits in till Riksdagen för att ge Mer än en missbrukare, en berättelse av och med Kajsa Tirén om hennes bror Emil som vid 28-års ålder dog av en överdos. Föreställningen kommer att ges den 17 december i Förstakammarsal, Riksdagen.

Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild
Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild

Kajsa Tiréns bror Emil tog sin sista spruta i en trappuppgång på Hamngatan i Stockholm, bara några kvarter bort från riksdagshuset, en kall novemberkväll för två år sen. Han hade nyss fyllt 28 år. Men den han var, bortom missbruket, får inte glömmas bort.

Tre människor dör av överdoser varje dag i Sverige. Det här är historien om en av dem, berättad av hans syster. Mer än en missbrukare är en dokumentär berättarföreställning som uruppfördes på Dramaten den 12 november och som väckte starka känslor. Kajsa Tirén berättar och medverkar gör även Spoken Word-poeten Jenny Wrangborg och musikern och kompositören Lisa Grotherus.

–Vi är både stolta och tacksamma för inbjudan att få ge Svenska berättelser på scen i Riksdagen. Med ett dokumentärt berättarperspektiv och poesi skildras hur ett liv faller isär. Den här föreställningen kan ge politiker en annan insikt än data och statistik och visar även att man tror på scenkonst som en väg till en större emotionell förståelse, berättar Helena Seth, programansvarig för Dramaten&.

Inbjudan har kommit från riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet Acko Ankarberg Johansson. Riksdagsledamöter bjuds in och det finns även ett antal platser för allmänheten som bokas enligt nedan anvisningar.

Jag är glad att berättelsen om Emil kan visas för fler. Vi är många som behöver ta del av Emils och andras berättelser så att vi kan bidra till en bättre beroendevård. En beroendevård utan skuld och skam, säger Acko Ankarberg Johansson.

Svenska berättelser på scen - Mer än en missbrukare – av och med Kajsa Tirén på Riksdagen.

När: den 17 december kl. 13.00–14.00 i Förstakammarsalen, Riksdagen. Deltagare utanför riksdagen måste vara på plats senast kl. 12.40. För insläpp krävs ID.
Var: Norrbro, Riksplan 1B, Stockholm (Riksdagen)
Anmälan: https://forms.kd.nu/seminarium/  Ange seminariekod: 17DEC

Ges inom ramen för Dramaten& i samarbete med Sveriges Radio.

Svenska berättelser
I radioprogrammet Svenska berättelser i SR P1 kan vanliga lyssnare skriva och berätta om sina liv. Sedan två år har programmet också tagit steget upp på scenen i ett samarbete mellan Sveriges Radio P1 och Dramaten&.
För regi står Niklas Mesaros. Producent och dokumentärt textansvarig är Ola Hemström, Sveriges Radio.

Dramaten&
ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild
Mer än en missbrukare/Svenska berättelser. Pressbild
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum