Dramaten

Dramaten om: Per Olov Enquist, Kristina Lugn och Lars Norén

Dela

Dramaten presenterar en ny programserie med personliga intervjuer och samtal om tre nyligen avlidna dramatiker – PO Enquist, Kristina Lugn och Lars Norén. Medverkar gör bland andra Lena Endre, Reine Brynolfsson, Johan Ulveson och Marie Göranzon. Samtalen leds av Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten.

Kollage: Lars Norén/PO Enquist/Kristina Lugn. Foto: Björn Larsson Rosvall/Ulla Montan/Roger Stenberg.
Kollage: Lars Norén/PO Enquist/Kristina Lugn. Foto: Björn Larsson Rosvall/Ulla Montan/Roger Stenberg.

Under det senaste året har tre av Sveriges största dramatiker, som alla tre har en lång och nära relation till Dramaten, gått bort. I Dramaten om – tre program med filmade intervjuer – delar nu kollegorna med sig av sina minnen och reflektioner kring PO Enquist, Kristina Lugn och Lars Norén.

Dramaten om: PO Enquist
Elin Klinga i samtal om PO Enquist. Elin har medverkat i både Bildmakarna och Blanche och Marie på Dramaten. Medverkar gör även: Erik Ehn, Nina Fex, Stina Ekblad, Dag Kronlund, Jacob Hirdwall och Lena Endre.

PO Enquist fick sitt genombrott på Dramaten med sin allra första pjäs Tribadernas natt år 1975 och har under åren återkommit med omtalade pjäser som Bildmakarna, I lodjurets timma och Blanche och Marie.

Dramaten om: Kristina Lugn
Johan Ulveson i samtal om Kristina Lugn. Johan är skådespelare och tillhör Dramatens fasta ensemble. Johan har bland annat medverkat i Lugns revy Jag har ett flygfotografi av kärleken på Teater Brunnsgatan 4 och i musikalen Hjälp sökes på Orionteatern. Medverkar gör även: Marie Göranzon, Stina Ekblad, Magnus Florin, Lena Endre och Dag Kronlund.

Kristina Lugns första premiär på Dramaten var När det utbröt panik i det kollektiva omedvetna 1986 och hon hade under 13 år ett eget rum på Dramaten. Några av hennes mer omtalade pjäser på Dramaten är Tant Blomma, Idlaflickorna och Silver star.

Dramaten om: Lars Norén
Reine Brynolfsson i samtal om Lars Norén. Reine – ofta Noréns alter ego – har medverkat i 10-talet uppsättningar av Noréns pjäser, både i tv och på scenen. Medverkar gör även: Shanti Roney, Melinda Kinnaman, Ingela Olsson, Lena Endre, Irena Kraus, Erik Ehn, Nina Fex, Dag Kronlund och Ulrika Josephsson.

Lars Norén debuterade som dramatiker på Dramaten med den skandalomsusade Fursteslickaren år 1973 och teatern har sedan dess spelat en lång rad pjäser av honom, bland dem: Natten är dagens mor, Detaljer, Höst och Vinter, Personkrets 3:1, Skuggpojkarna, Stilla liv och Andante.

Alla tre program finns tillgängliga på Dramaten Play utan kostnad till den 30 juni.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kollage: Lars Norén/PO Enquist/Kristina Lugn. Foto: Björn Larsson Rosvall/Ulla Montan/Roger Stenberg.
Kollage: Lars Norén/PO Enquist/Kristina Lugn. Foto: Björn Larsson Rosvall/Ulla Montan/Roger Stenberg.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten undertecknar Deklaration för en stark demokrati28.5.2021 12:13:36 CEST | Pressmeddelande

I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige efter att riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt. För att stärka och stå upp för demokratin undertecknade idag Dramatens teaterchef Mattias Andersson, tillsammans med demokratiambassadör Lena Posner-Körösi, Deklaration för en stark demokrati. – Som Sveriges nationalscen för konstformen teater är det självklart att vi har ett stort ansvar att vara en aktiv aktör och ständig försvarare av demokratiska värden och det fria ordet, säger han.

14 premiärer och flera internationella samproduktioner på Dramatens scener i höst19.5.2021 09:58:00 CEST | Pressmeddelande

Hösten 2021 på Dramaten bjuder på svenska och internationella regissörer, klassiska och nyskrivna pjäser, fiktion blandat med verklighet, dansverk och scenkonstformer som både bygger vidare på och omprövar Nationalscenens traditioner. Stora scenen öppnar den 3 september med Mattias Anderssons nyskapade verk Den yttersta minuten, med hela Dramatens ensemble på scen. - Det blir en uppsättning som verkligen gräver där vi står och en slags inventering för mig av både ensemblen och Dramatenhuset i en föreställning om några ultimata sceniska minuter på Stora scenen, säger han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum