Dramaten

Dramaten på internationella gästspel

Dela

I december beger sig Bergman studio till New York med nyskriven dramatik och Ann-Sofie Báránys pjäs Fenix, i regi av Suzanne Osten, gör två gästspel i Frankrike. Dessutom visas Nina Sandströms kostym till Fanny och Alexander på Svenska Institutet i Paris.

Hannes Meidal i Fenix. Foto: Sara P Borgström
Hannes Meidal i Fenix. Foto: Sara P Borgström

Bergman studio genomför i samarbete med Scandinavian American Theatre Company (SATC) iscensatta läsningar av fem pjäser under festivalen Nordic Stage 2 i New York den 7-9 december. De pjäser som kommer att framföras är; Our places on earth/Våra platser på jorden av Lidija Praizovic, The Woman Who Turned into a Tree/Kvinnan som förvandlades till ett träd av Lisa Langseth, The courtyard/Gården av Tanja Lorentzon, Goliath/Goliat av Maria Tryti Vennerød och Private rooms/Privata rum av Alexander Ahndoril. 

Den 10 december framförs Lisa Langseths pjäs även på House of Sweden i Washington och Bergman studio möter dramatiker och regissörer verksamma där. Läs mer om Bergman studio här.

Till Frankrike beger sig Ann-Sofie Báránys nyskrivna pjäs Fenix, i regi av Suzanne Osten, som hade urpremiär under årets Bergmanfestival. Fenix handlar om den ryska poeten Marina Tsvetajevas omskakande liv och konstnärskap och hennes vision för teatern. Läs mer om föreställningen här.

Suzanne Osten har sedan 2012 ett samarbete med den franska teaterscenen och med Svenska Institutet i Paris. Hon har där, med sitt team på Unga Klara, deltagit i workshops och läsningar för både barn och vuxna. Inför uppsättningen av Fenix inleddes tidigt en dialog med teatrarna i Caen och Reims och med teaterchefen Eirik Stubø och dramaturgen Magnus Florin om ett samarbete länderna emellan. Detta har nu resulterat i två gästspel. I ensemblen ses bland andra den franska skådespelaren Martin Selze som på Dramaten spelade på svenska och svenska Hannes Meidal som nu kommer göra sin roll som regissören Vachtangov på franska. 

På Svenska Institutet i Paris ställs kostymer från bland annat Fanny och Alexander och Markisinnan De Sade ut tillsammans med Magnus Länjes skådespelarporträtt på bland andra Lena Endre, Livia Millhagen, Irene Lindh, Ellen Jelinek och Stefan Larsson. Kostymerna och fotografierna visas integrerade med äldre målningar och skulpturer i Tessinsalen på Svenska Institutet. Utställningen pågår till den 6 januari 2019.

Bergman Studio i New York och Washington
den 7- 9 december, Nordic Stage 2 på The Clurman Theatre at Theatre Row,410 W 42nd St. i New York och den 10 december på House of Sweden på 2900 K Street NW i Washington.

Föreställningen Fenix i Frankrike
den 29 november och 1 december på Comédie de Caen och den 7 februari 2019 på Comédie de Reims.

Bergman Moods - Costumes & Images Svenska Institutet i Paris 
Visas fram till 6 januari 2019

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hannes Meidal i Fenix. Foto: Sara P Borgström
Hannes Meidal i Fenix. Foto: Sara P Borgström
Ladda ned bild
Fotot: Livia Millhagen som Emelie i Fanny och Alexander. Kostymen kommer från Markisinnan De Sade Dramaten 2015, regi Stefan Larsson, som bars av Livia Millhagen (och Maria Bonnevie). Foto: Magnus Länje
Fotot: Livia Millhagen som Emelie i Fanny och Alexander. Kostymen kommer från Markisinnan De Sade Dramaten 2015, regi Stefan Larsson, som bars av Livia Millhagen (och Maria Bonnevie). Foto: Magnus Länje
Ladda ned bild
Bergman studio. Foto: Ali Mian
Bergman studio. Foto: Ali Mian
Ladda ned bild
Suzanne Osten. Foto: Roger Stenberg
Suzanne Osten. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten10.5.2019 08:58:00 CESTPressmeddelande

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november. Biljetterna till Dramatens föreställningar är nu släppta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum