Dramaten

Dramaten säger upp avtalet för Elverket

Dela

I samband med att Dramatens hyresavtal för Elverket ska förnyas har Dramaten beslutat att säga upp avtalet. Med oförändrad anslagsnivå och ökande fasta kostnader är det ett nödvändigt beslut för att långsiktigt värna den konstnärliga verksamheten. Avtalet för Elverket löper ut den sista juni 2021.

Elverket är och har under många år varit en mycket uppskattad plats för teaterkonst, konserter, samtal och möten. Under senare år har Dramaten haft flera stora publikframgångar på Elverket, bland annat Arthur Millers Häxjakten. De fasta kostnaderna är dock för höga och därför har Dramaten fattat detta beslut.

 ”Vi har fattat beslutet om Elverket för att kunna fortsätta producera och spela så mycket teater som möjligt. Helst mer än i dag. Dramaten ska erbjuda publiken en bred och rik repertoar som är angelägen för många människor. Inom ramen för en oförändrad anslagsnivå är det inte rimligt att en allt större del av kostnaderna går till hyror och andra fastighetskostnader” VD Maria Groop Russel.

 ”Såklart extremt tråkigt att lämna ett så unikt teaterrum, men som jag förstår – utan att ännu ha tillträtt – så är det totalt omöjligt behålla utifrån nuvarande ekonomi. Samtidigt tänker jag att detta dels lösgör resurser för att skapa ännu mera scenkonst och vitalitet i huset vid Nybroplan. Men också öppnar möjligheter till annexscener i helt andra delar av staden för att nå nya publikgrupper. Samtliga Nationalscenens spelplatser behöver inte ligga på Östermalm” Mattias Andersson, som 1 mars tillträder som Dramatens teaterchef och konstnärlige ledare.

Teaterförbundets lokalavdelning beklagar att Stockholm och Dramaten förlorar en stor och viktig scen, men ser att det är konsekvensen av höjda hyror och ständigt urholkade anslag.
”Vårt primära fokus kommer att ligga på att minimera konsekvenserna för våra medlemmar”

Dramatens ledning inleder nu arbetet med att analysera de ekonomiska, personalmässiga och konstnärliga konsekvenserna av att lämna Elverket, samt vägval och möjligheter framåt. Arbetet kommer att ske i flera steg under våren 2020.

Under våren 2020 spelar Mattias Anderssons pjäs Vi som fick leva om våra liv och den 4 april har Kvinnostaden i regi av Staffan Valdemar Holm premiär på Elverket. Hösten 2020 kommer internationella gästspel under Bergmanfestivalen att ges på Elverket och våren 2021 finns flera produktioner inplanerade.

Om Elverket på Linnégatan 69
-Byggdes 1923–1927 till Östermalmsstationens elverk, ritad av Gustaf de Frumeries.
-Kan ta emot upp till 360 besökare.
-Salongsytan är 460 kvadratmeter med en takhöjd på 14 meter
-1993 beslutade Stockholm stad att lokalen skulle byggas om för kulturellt ändamål.
-Redan 1994 satte regissören Thorsten Flinck upp ungdomsprojektet Ta stryk i samarbete med Dramaten och Fryshuset i lokalen.
-Elverket invigdes som en Dramatenscen 1997 med The Black Rider, en omtalad musikal av Robert Waits och William S Burroughs, i regi av Richard Günther.
-Flera av Lars Norén pjäser har spelats på Elverket, bl.a. Personkrets 3:1 (1998) och Skuggpojkarna (1999)
-2002 gavs här publiksuccén Romeo och Julia i ett samarbete med Cirkus Cirkör.
-Regissören Stefan Larsson var Elverkets konstnärlige ledare 2002-2009.
-Var mellan 2009-2014 hemmascen för Unga Dramaten.
-Nuvarande fastighetsägare är Fastighets AB Kannan.

Nyckelord

Kontakter

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten visar inspelade föreställningar på Dramaten Play24.3.2020 15:00:57 CETPressmeddelande

Dramaten välkomnar med glädje publiken till den digitala tjänsten Dramaten Play, med start i morgon onsdag. Tjänsten kommer inledningsvis att innehålla ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, konserter och andra evenemang som exempelvis Performance Lecture. Innehållet, som är kostnadsfritt, kommer att fyllas på löpande och finnas kvar även när teatern öppnar för publik igen.

Spoken Word med Cleo på Dramatens stora scen4.3.2020 09:56:45 CETPressmeddelande

Vårens Spoken Word på Dramaten ges på Stora scenen den 12 och 13 maj och kommer att spelas in av SVT. Medverkar gör bland andra delar av det norrländska hiphopkollektivet Random Bastards som gett grund till artister som Cleo, Fricky, Broder John och Trainspotters. Cleo kommer även medverka som Spoken Word-poet och det blir ett av hennes få stora framträdanden i Stockholm i år. Det blir en kväll sprängfull av ord, mod och en och annan hemlig gäst, allt uppbackat av ett sjumannaband under ledning av Sebastian Ågren. För regi står Niklas Mesaros. Biljetterna släpps fredag klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum