Dramaten

Dramaten sörjer Charles Koroly

Dela

Scenografen och kostymdesignern Charles Koroly har avlidit efter en kort tids sjukdom, 70 år gammal.

– Han var en teaterns magiker, med sinne för scenens förvandlingskrafter och lekfulla allvar. Han tycktes skulptera och sy fram sina scenografier och kostymer under uppsättningarnas tillkomst, i tätt samspel med skådespelarna och regissörerna. Han var en enastående nydanare inom svensk teaterkonst, och hans alltför tidiga bortgång är en stor förlust, säger teaterchef Eirik Stubø.

Just nu spelas Lars Noréns Stilla liv på Elverket, som blev Charles Korolys sista uppsättning

– Alla vi som kände Charles har drabbats av djup sorg, men kan ändå inte låta bli att le när vi tänker på hans vidunderliga väsen, säger Lars Norén.

Charles Koroly föddes 1946 i Pittsburgh. Han debuterade 1982 som scenograf och kostymtecknare med Samlaren på Uppsala Stadsteater, och knöts snart till Dramaten, där hans samarbete med Ingmar Bergman i Markisinnan de Sade (1989) och Misantropen (1995) fick internationellt genomslag.  Utöver Dramaten var han verksam i synnerhet vid Stockholms Stadsteater och vid en rad scener som Riksteatern, GöteborgsOperan, Norrlandsoperan, Folkteatern i Göteborg och Folkoperan.  Han arbetade även med film och tv, och internationellt. Han samverkade återkommande med regissörer som Christian Tomner, Kristian Petri, Pia Forsgren, Wilhelm Carlsson, Björn Melander, Staffan Roos och Lars Norén. Tillsammans med Lars Norén gjorde han bland annat Om detta är en människa (2000) och Måsen (2001) på Riks Drama (Riksteatern),Tristano (2001 på Deutsches Theater i Berlin), Stilla vatten på Judiska teatern (2002) och Krig (2003 på Théâtre Nanterre-Amandiers i Paris). De båda återknöt i Stilla liv , som nu ges på Dramatens scen Elverket.

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum