Dramaten

Dramaten till Ungern, Kina, Serbien och Rumänien

Dela

Dramatens uppsättning av Erland Josephsons En natt i den svenska sommaren i regi av Eirik Stubø gästspelar i Budapest den 5 maj, i Beijing den 28-30 juni och på National Theatre i Belgrad i oktober. Uppsättningen av Peer Gynt i regi av Michael Thalheimer kommer att gästspela i Sibiu den 22-23 juni.

Erik Ehn i Peer Gynt. Dramaten. Foto: Sören Vilks
Erik Ehn i Peer Gynt. Dramaten. Foto: Sören Vilks

Erik Ehn, som gör bärande roller i båda pjäserna, fick lysande recensioner och erhöll Svenska Dagbladets Thaliapris 2018 för sin prestation och tolkning av Peer Gynt. Han blev också nyligen nominerad till Dagens Nyheters kulturpris 2018 och till Svenska Teaterkritikers Förenings priser. Förutom att han spelar i Lars Noréns Andante åker han senare i vår på två gästspel. Dramaten ställde några frågor till Erik Ehn.

Du ska gästspela i fyra länder med två helt olika pjäser. Hur känner du inför det?
Att Dramaten är en stark teater, inte bara i Sverige, utan även Europa och världen är viktigt. Vi har en historia av internationellt gott rykte, det ska vi fortsätta vårda och föra framåt. Att mötas över gränser via kultur är verkligen berikande både för den publik vi spelar för, och ger också oss erfarenheter och inspiration att ta hem till vår Dramatenpublik. 

Budapest, Beijing, Belgrad eller Sibiu, var ser du mest fram emot att spela?
Jag ser fram emot alla ställen. Att teater är nuets flyktiga konst märks tydligt när vi gästar andra länder. En föreställning blir olika, beroende på vilken publik som ser den. Den landar och blir upplevd på olika sätt på olika platser, hos människor med andra erfarenheter än våra. 

En natt i den svenska sommaren av Erland Josephson handlar om inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret. Det är en pjäs om ett möte mellan svenska skådespelare och filmarbetare, och en kompromisslös rysk regissör. Föreställningen, i regi av Eirik Stubø, hade premiär den 25 augusti 2018 under Bergmanfestivalen. Medverkar gör: Erik Ehn, Lena Endre, Nina Fex, Thomas Hanzon, Torkel Petersson, Tova Magnusson.
Den 5 maj på National Theatre i Budapest, Ungern (Madách International Theatre Meeting, MITEM)  
Den 28-30 juni på Beijing People’s Art Theatre i Beijing, Kina.

Sista veckan i oktober på National Theatre in Belgrade, Serbien.

Henrik Ibsens Peer Gynt i regi av Michael Thalheimer hade premiär på Dramaten den 15 februari 2018 och gästspelade på Ibsenfestivalen i Oslo samma år. Medverkar gör:Erik Ehn, Stina Ekblad, Rebecka Hemse, Carl Magnus Dellow, Thomas Hanzon och Andreas Rothlin Svensson.
Den 22-23 juni på teaterfestivalen Sibiu Performing Arts Market, i Sibiu, Rumänien. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Ehn i Peer Gynt. Dramaten. Foto: Sören Vilks
Erik Ehn i Peer Gynt. Dramaten. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Erik Ehn i En natt i den svenska sommaren. Dramaten. Foto: Sören Vilks.
Erik Ehn i En natt i den svenska sommaren. Dramaten. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum