Dramaten

Dramatenpremiär för fem svenska hijabis som berättar om sina liv

Dela

I America Vera-Zavalas Svenska hijabis berättar fem muslimska kvinnor med sjal, hijab, om verkligheten och vardagen i ett samhälle som ser dem som ovanliga. Premiär på Elverket den 14 oktober.

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam Maryam Dinar Sarah Ameziane och Shama Vafaipour . Fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik. Fem muslimska kvinnor med sjal som nu ställer sig på scenen och berättar om sina liv.

– Jag har velat göra det här sedan 2008. Då hade jag redan hört så många historier om vad en hijabi möts av och sedan dess har det bara accelererat. Islamofobin är stark och växande i Sverige och Europa idag. På gatan märker dessa kvinnor av det dagligen. För egen del noterar jag med intresse den kritik som kommer mot mig, mot idén att låta dessa kvinnor prata, säger regissören America Vera-Zavala.

I debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Med uppsättningen Svenska hijabis  vill America Vera Zavala och de medverkande utmana stereotypen.

– Som hijabi får vi sällan ta plats och göra våra röster hörda. Istället talas det om oss och åt oss. Detta gör också att det saknas representation av en viktig grupp kvinnor i Sverige.  Jag ville vara med i denna pjäs främst för jag vill berätta själv om mitt liv som hijabi, och inte att någon annan gör det åt mig, samt för att bidra till en ökad representation av hijabis i svensk offentlighet, säger Shama Vafaipour.

Svenska hijabis tillhör genren communityteater, en teaterform som bygger på människors egna berättelser. Precis som i en traditionell teaterpjäs har föreställningen en dramaturgi och tydlig regi, men här får publiken möta de verkliga personerna bakom berättelserna.

Dramatikern America Vera-Zavala debuterar med Svenska hijabis som regissör. I det konstnärliga teamet ingår också koreografen Paloma Madrid och ljusdesignern Mira Svanberg . Dessutom dokumenteras föreställningen av fotografenElin Berge som 2006 gav ut boken  Slöjor  (Atlas).

Svenska hijabis  är ett gästspel av Community Teater & Dans och produceras med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Efter urpremiären på Dramaten beger sig föreställningen ut på turné till olika städer runtom i Sverige.


Med Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour 
Regi och manus America Vera-Zavala 
Ljus Mira Svanberg 
Koreograf Paloma Madrid 
Kostym Ensemblen

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum