Dramaten

Dramatens repertoar hösten 2019

Dela
I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.
Johan Ulveson och Jonas Karlsson. I väntan på Godot. Foto:  Sören Vilks
Johan Ulveson och Jonas Karlsson. I väntan på Godot. Foto: Sören Vilks

Dramatenhuset står inför stundande renovering och stambyte vilket gett möjlighet till flera spännande samarbeten, men det är full repertoar på Lilla scenen och på Elverket under hela säsongen. I september blir det urpremiär för Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten, om Beethoven, på Drottningholms Slottsteater som i november får premiär på Dramaten. I september tar sig Alexander Mørk-Eidem an Arthur Millers Häxjakten i ett unikt samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och våren 2020 blir det premiär för ett nytt verk av Mattias Andersson, Vi som fick leva om våra liv, i samarbete med Backa Teater. 

I väntan på Godot av Samuel Beckett sätts upp i regi av Karl Dunér med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Stina Wirsén gör, ett ännu icke namngivet, dramatiskt verk för fyraåringar med premiär våren 2020, professorn i teoretisk filosofi Åsa Wikforss berättar om vad sanning är och Rebecka Hemse tar fem skådespelare till en lägenhet vid Hötorget med Evakuering: De förskräckliga föräldrarna.

Våren 2020 regisserar Suzanne Osten Furstinnan av Amalfi av John Webster. Det blir första gången denna pjäs, med teaterhistoriens ”första moderna kvinna”, sätts upp i Sverige och första gången Suzanne Osten regisserar för Stora scenen.

Biljetterna släpps i dag, onsdag 24 april klockan 12.00.

Kommande premiärer i datumordning

Dövheten av Niklas Rådström
Det är kvällen den 23 maj 1824. Nionde symfonin har just framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar den älskade brorsonen Karl, som Beethoven velat göra till sin son, redo att ta emot det kränkta geniet. Dövheten är en pjäs om absolut gehör, känslomässig dövhet och skapande i samspel med både levande och döda. Niklas Rådström är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, med en lång rad uppmärksammade romaner, diktsamlingar, pjäser och filmmanus på meritlistan. På Dramaten var han nyligen aktuell med När det kommer till kritan, en monolog framförd av Andreas T Olsson. Ett samarbete med Drottningholms Slottsteater. 
Medverkande: Andreas T Olsson, Johan Rabaeus, Per Svensson m. fl. Regi: Peter Langdal Scenografi och kostym: Magdalena Åberg Ljus: Torben Lendorph Peruk och mask: Sofia Ranow Kapellmästare: Maria Lindahl Musiker: Stråkkvartett ur Drottningholmsteaterns orkester. 
Urpremiär 5 september, Drottningholms Slottsteater. Premiär på Dramatens lilla scen i november.

Ifigenia i Aulis av Jon Fosse, efter Euripides
Ifigenia i Aulis  är ett sorgespel om krigens oskyldiga offer. En berättelse om maktlöshet och hämnd. Vi får följa en dysfunktionell familj som befinner sig mitt i kriget – samtidigt i ett eget krig bakom lyckta dörrar där barnen blir offer för sina föräldrars handlingar. Pjäsen som skrevs av Euripides för 2 400 år sedan är fortfarande skrämmande aktuell. Här i en version av den norske dramatikern Jon Fosse. Bearbetad för Dramaten av Nadja Weiss och Irena Kraus.
Medverkande: Frida Argento Abrahamsson, Ellen Jelinek, Hamadi Khemiri, Hans Klinga, Alexander Salzberger, Christoffer Svensson m. fl. Översättning: Marie Lundquist Bearbetning: Nadja Weiss, Irena Kraus Regi: Nadja Weiss Video: Emil Klang Scenografi: John Engberg Kostym: Kajsa Larsson Ljus: Raimo Nyman Musik: Philippe Boix-Vives Peruk och mask: Moa Hedberg.
Premiär 12 september, Lilla scenen.

Häxjakten av Arthur Miller
Häxjakten är berättelsen om hur en händelse kan få fruktansvärda proportioner. Om masshysteri, maktberusning och vad som händer när alla räddar sig själva och ingen vågar säga stopp. Medverkar gör en stor ensemble med 19 skådespelare från Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern.  Arthur Millers berättelse är inspirerad av häxrättegångarna i amerikanska Salem 1692 och skrevs som en spegling av kommunistförföljelsen under McCarthy-eran i USA på 1950-talet. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem, som på Dramaten tidigare satt upp Swede Hollow av Ola Larsmo, Häxorna  av Roald Dahl och Mary Page Marlowe av Tracy Letts. Rekommenderas från 15 år. Ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.
Medverkande: Kicki Bramberg, Emma Broomé, Niklas Falk, Gerhard Hoberstorfer, Johan Holmberg, Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Per Mattsson, Natalie Minnevik, Shebly Niavarani, Henrik Norlén, Ellen Nyman, Matilda Ragnerstam, Juan Rodríguez, Shanti Roney, Eric Stern, Kirsti Stubø, Susan Taslimi m. fl. Översättning: Britt G Hallqvist Regi: Alexander Mørk-Eidem Scenografi: Erlend Birkeland Kostym: Jenny Ljungberg Ljus: Ellen Ruge Musik: Andreas Utnem Peruk och mask: Susanne von Platen och Peter Westerberg.
Premiär 14 september, Elverket.

Fedra / Hippolytos av Jean Racine, Seneca den yngre och Euripides, i en version av Tora von Platen
Fedra/Hippolytos  är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa. I denna nya version av Tora von Platen, som utgår ifrån pjäser av Jean Racine, Seneca den yngre och Euripides, framträder en ny bild. Regisserar gör Tatu Hämäläinen som på Dramaten tidigare regisserat Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion, samt Sara Stridsbergs pjäs om Drottning Kristina: Dissekering av ett snöfall
Medverkande: Mia Benson, Maia Hansson Bergqvist, Omid Khansari, Rasmus Luthander, Ingela Olsson, Ivar Wiklander Översättning: Göran O Eriksson, Magnus Florin, Hjalmar Gullberg Bearbetning: Tora von Platen Regi: Tatu Hämäläinen Scenografi: Anastasia Ax Musik: Maria W Horn Musiker: Magdalena Meitzner Kostym: Jenny Nordberg Ljus: Susanna Hedin Peruk och mask: Thea Holmberg.
Premiär 28 september Stora salen, Scenkonstmuseet.

I väntan på Godot av Samuel Beckett
Beckett skrev pjäsen om de två väntande vännerna Estragon och Vladimir 1949, i en tid då Europa höll på att läka efter andra världskriget. Den blev en omedelbar succé vid uruppförandet i Paris 1953 och har sedan dess haft ett fast grepp över världens teaterscener. Det är fjärde gången den sätts upp på Dramaten. Regisserar gör Karl Dunér som på Dramaten senast satt upp Den fjättrade Prometheus  och Krapps sista band.
Medverkande: Jonas Karlsson, Torkel Petersson, Andreas Rothlin Svensson, Johan Ulveson. Översättning: Magnus Hedlund Regi och scenografi: Karl Dunér Kostym: Helle Carlsson Ljus: Torkel Blomkvist
Premiär 24 oktober, Lilla scenen.

Vi som fick leva om våra liv av Mattias Andersson, baserat på dokumentärt material
Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Regissören och dramatikern Mattias Andersson låter ett socioekonomiskt tvärsnitt av Sveriges befolkning svara på frågan och bygger utifrån det en föreställning om hur livet hade kunnat se ut om man fått en chans till. Mattias Andersson har tidigare använt dokumentärt material i en rad uppmärksammade föreställningar som The Mental States of Sweden, Acts of Goodness och Utopia 2012. Föreställningen är ett samarbete mellan Backa Teater i Göteborg och Dramaten med skådespelare båda teatrarna. 
Regi: Mattias Andersson. 
Urpremiär i oktober 2019 på Backa Teater i Göteborg och premiär på Elverket i januari 2020. Biljetterna släpps i höst.

Furstinnan av Amalfi av John Webster
Furstinnan av Amalfi var en väldigt handlingskraftig kvinna. Det är egentligen den första moderna kvinnan som tar plats på en teaterscen som vi möter i den här pjäsen – hon följer sitt hjärta, gifter sig utanför sin klass och tar också makten från sina bröder, berättar Suzanne Osten. 
Översättning: Per Lysander Regi: Suzanne Osten.
Sverigepremiär våren 2020, Stora scenen. Biljetterna släpps i höst.

 

Dramaten&

Evakuering: De förskräckliga föräldrarna av Jean Cocteau (De förskräckliga föräldrarna)
Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet. Med utgångspunkt i pjäsen De förskräckliga föräldrarna  av Jean Cocteau utforskas familjens konstruktioner och teaterns möjligheter och gränser. Pjäsen spelas i en lägenhet vid Hötorget och publiken kommer skådespelarna riktigt nära. Ett projekt initierat av Rebecka Hemse som även står för regi.
Medverkande: Anna Björk, Danilo Bejarano, Rakel Benér Gajdusek, Kristina Törnqvist, Marcus Vögeli Översättning: Cecilia Franklin Idé och regi: Rebecka Hemse Rumsligt koncept och kostym: Elsa Ahlbom Fischer, Bente Lykke Møller.
Från 20 september, Hötorget. Biljetterna släpps den 3 maj.

Performance Lecture: Om sanning
Varför har vi så svårt att ta till oss vissa sanningar? Kan något vara sant för mig och falskt för dig? Och varför sprids falska nyheter så lätt? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, har tänkt och skrivit mycket om kunskap och sanning, och hon kämpar mot de krafter som hotar kunskapen. När hon sommarpratade i Sveriges Radio P1 förra året inledde hon med orden: ”Striden om verkligheten är i full gång!”. Nu fortsätter hon kampen och berättar bland annat om hur tänkandets skevheter och våra egna känslor sätter krokben för oss själva.  Åsa Wikforss disputerade vid Columbia University i New York och blev 2008 en av Sveriges två första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi. Ett samarbete med Nobel Prize Museum.
Medverkande: Åsa Wikforss.
Urpremiär 8 november, Lilla scenen.

Svenska berättelser på scen
En serie föreställningar med nya dokumentära berättelser vid varje tillfälle. Ett samarbete med Sveriges Radio.
Regi: Niklas Mesaros Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström Musik: Lisa Grotherus.
Premiär 18 oktober, Elverket.

Dramaten& 10 år
firas på Elverket i oktober. Mer information inom kort. Håll utkik på hemsidan.

Performance Concert: El Perro del Mar
Sorg, skuld och de dödas närvaro hos de levande är centrala teman när El Perro del Mar gästar Dramaten, med musik skriven just för denna föreställning. Musikaliskt rör det sig från skört och naket till avgrundsdjupt oväsen. Ett samarbete med Kungliga Operan. 
Medverkande: Sarah Assbring, Jacob Haage, Petter Granberg, Hlín Hjálmarsdóttir och dansare från Kungliga Baletten Scenografi och kostym: Sarah Assbring, Nicole Walker Koreograf: Hlín Hjálmarsdóttir. 
Urpremiär 29 november, Lilla scenen.

Nobelläsning
Traditionsenligt firas nobelpristagaren i litteratur den 12 december.

 

Unga Dramaten

Lilla måsen av Maria Olsson, fritt efter Tjechovs Måsen
Nina och Konstantin har gjort en teaterföreställning, som de vill att mamma och pappa ska komma och titta på. De ska komma och titta och älska det de ser. Men vad händer om de inte gör det? En del av serien ”Unga klassiker” som tolkar teaterns tyngsta klassiker för de yngsta. 
Medverkande: Thérèse Brunnander, Peter Engman, Rakel Benér Gajdusek, Ana Gil de Melo Nascimento Regi: Tobias Theorell Scenografi: Emma Fallde, Tina Paulson Kostym: Magdalena Åberg Ljus: Jesper Larsson Peruk och mask: Melanie Åberg.
Premiär 23 maj, Lilla salen, Scenkonstmuseet. Spelar även i höst.

Stina Wirsén skriver nytt för Unga Dramaten!
Stina Wirsén uppskattad och välkänd barnboksförfattare och illustratör skriver för teatern för första gången. Hon utlovar stora känslor och stor dramatik, som Norén eller Shakespeare fast för fyraåringar. 
Text, scenografi och kostym: Stina Wirsén Regi: Anna Vnuk Musik: Sarah Riedel.
Urpremiär 13 februari 2020 på Lejonkulan. Biljetterna släpps i höst.

Fortsätter att spela i höst

Bortbytingen av Sara Bergmark Elfgren, efter Selma Lagerlöf
Regi: Tobias Theorell. Spelas på Elverket. Unga Dramaten.

Den lille girige av Ada Berger, extremt fritt efter Molière
Regi: Ada Berger. Spelas på Lilla salen, Scenkonstmuseet. Unga Dramaten.

Linje Lusta av Tennessee Williams
Regi: Stefan Larsson. Spelas på Lilla scenen.

Performance Lecture: Om lycka med Micael Dahlen
Regi: Jenny Andreasson Ett samarbete med Nobel Prize Museum. Spelas till och med 4 juni, fortsätter även i höst på Lilla scenen. Dramaten&.

Stolarna av Eugène Ionesco
Regi: Tobias Theorell. Spelas på Lilla scen.

Sufflören av Andreas T Olsson
Regi och scenbild: Andreas T Olsson. Spelas 20-21 september, 11-12 oktober på Lilla scenen. Fler datum tillkommer.

Kommande turnéer och gästspel

Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren
Regi: Tilde Björfors. Ett samarbete med Malmö Stadsteater och Cirkus Cirkör.
Spelar i Malmö 4-29 maj.

En natt i den svenska sommaren av Erland Josephson
Regi: Eirik Stubø. Den 5 maj, Budapest, Ungern och den 28-30 juni, Peking, Kina. 

Stolarna av Eugène Ionesco
Regi: Tobias Theorell. Den 18-19 maj, Scenkonstbiennalen, Härnösand. 

Påklädaren av Ronald Harwood
Regi: Eva Dahlman. Den 1-10 juni, Stora teatern, Göteborg. 

Peer Gynt av Henrik Ibsen
Regi: Michael Thalheimer. Den 22-23 juni, Sibiu, Rumänien. 

Den lille girige av Ada Berger, extremt fritt efter Molière
Regi: Ada Berger. Den 16-29 augusti, Parkteatern.

LasseMaja och Hamletmysteriet av Jonna Nordenskiöld i samarbete med Martin Widmark
Regi: Jonna Nordenskiöld. En samproduktion med Blixten & Co. Turné 5 september - 5 januari 2020.

De oroliga av Linn Ullmann
Dramatisering: Karen-Maria Bille. Regi: Pernilla August. Sverigeturné med Riksteatern, november 2019 - januari 2020.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Ulveson och Jonas Karlsson. I väntan på Godot. Foto:  Sören Vilks
Johan Ulveson och Jonas Karlsson. I väntan på Godot. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Fedra/Hippolytos Foto: Chrisander  Brun
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Fedra/Hippolytos Foto: Chrisander Brun
Ladda ned bild
Andreas Kundler, Ellen Nyman, Shanti Roney, Karin Franz Körlof och Shebly Niavarani. Häxjakten. Dramaten/Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Klara G.
Andreas Kundler, Ellen Nyman, Shanti Roney, Karin Franz Körlof och Shebly Niavarani. Häxjakten. Dramaten/Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
El Perro del Mar Foto: Martina Hoogland Ivanow
El Perro del Mar Foto: Martina Hoogland Ivanow
Ladda ned bild
Andreas T Olsson och Johan Rabaues. Dövheten. Foto: Klara G
Andreas T Olsson och Johan Rabaues. Dövheten. Foto: Klara G
Ladda ned bild
Evakuering; De förskräckliga föräldrarna.  Foto: Sören Vilks
Evakuering; De förskräckliga föräldrarna. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Rebecka Hemse. Foto: Sören Vilks
Rebecka Hemse. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Stina Wirsén. Foto:  Maria Annas
Stina Wirsén. Foto: Maria Annas
Ladda ned bild
Suzanne Osten. Foto:  Patricia Reyes
Suzanne Osten. Foto: Patricia Reyes
Ladda ned bild
Mattias Andersson Foto:  Ola Kjelbye
Mattias Andersson Foto: Ola Kjelbye
Ladda ned bild
Ifigenia  i Aulis. Foto:  Emil Klang
Ifigenia i Aulis. Foto: Emil Klang
Ladda ned bild
Åsa Wikforss Foto:  Sören Vilks
Åsa Wikforss Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Svindel – Sara Stridsberg återvänder till Kärlekens Antarktis11.3.2024 11:42:31 CET | Pressmeddelande

Med Svindel återvänder Sara Stridsberg till sin elegi över den mördade kvinnans liv i romanen Kärlekens Antarktis. Pjäsen utspelar sig på en plats någonstans efter döden där Kristina ser tillbaka på livet som var och livet som det blev utan henne. Omkring henne rör sig mamma Raksha och pappa Ivan. Kärleken Shane. Och så barnen Valle och Solveig, som hon aldrig någonsin kan sluta att titta på. För regi står Rebecka Hemse och i huvudrollen syns Ingela Olsson. Premiär på Målarsalen den 22 mars.

Efterlängtad Liv Strömquist ger goda råd i en bisarr tid20.2.2024 10:01:47 CET | Pressmeddelande

Dramatens radarpar Liv Strömquist och Ada Berger har skapat en ny komedi med småpåvar, nyfrälsta experter och sexiga föreläsare som älskar att ge goda råd. På scen syns deras trogna ensemble från tidigare föreställningar: Sanna Sundqvist, Ana Gil de Melo Nascimento, Eric Stern och David Book, nu förstärkt med Johan Ulveson och Maia Hansson Bergqvist. Urpremiär för Liv och Död Strömquist på Stora scenen den 8 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye