Dramaten

Dramatenskådespelare som sig själva i kaosartad fars när Alexander Mørk-Eidem sätter upp Rampfeber

Dela

Michael Frayns klassiker Rampfeber blir i regissören Alexander Mørk-Eidems uppsättning en komedi om att sätta upp en fars på Dramaten. Medverkar gör bland andra Lotta Tejle, Torkel Petersson och Helena Bergström, som återvänder till Dramaten efter 25 år. Premiär på Stora scenen den 16 april.

 Utifrån sett är Dramaten ett förgyllt marmorslott, fullt av kungliga konstnärer med perfekt diktion och respekt för tradition. Sådana fördomar är det ju lite roligt att driva med, säger regissören Alexander Mørk-Eidem. 

Rampfeber pågår repetitionerna av farsen Under lakanen . Pilska karlar och lättklädda fruntimmer tar plats bredvid arabiska schejker och väldigt många dörrar. Tyvärr har de upphöjda Dramatenskådespelarna inte alls lust att spela en simpel fars full av sexistiska skämt och grunda personporträtt. Ensemblen har också allvarliga samarbetsproblem, inte minst med den oerhört folkliga regissören Helena Bergström – här spelad av Helena Bergström. Ändå kämpar alla på – trots att det är jobbigt. 

Rampfeber, en komedi med lika delar Stefan och Krister, Måndag hela veckan och Lars Norén får vi följa det kaosartade arbetet med Under lakanen . Både före och efter premiären, både på och bakom scenen. 

Alexander Mørk-Eidem har tidigare regisserat en rad publiksuccéer på Kulturhuset Stadsteatern, bland dem DjungelbokenDe tre musketörerna och Tre systrar . 2014 vann han Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris, där en del av motiveringen löd: ” för att han outtröttligt skapar samtidsaktuella fullträffar av teaterklassiker”. På Dramaten har Alexander Mørk-Eidem tidigare regisserat Henrik Ibsens Kungsämnena i en nordisk samproduktion 2004. 

Regi Alexander Mørk-Eidem 
Scenografi och kostym Erlend Birkeland 
Ljus Ellen Ruge 
Peruk och mask Barbro Forsgårdh, Nathalie Pujol

Medverkande 
Lotta Tejle 
Helena Bergström 
Torkel Petersson 
Ana Gil de Melo Nascimento 
Eric Stern 
Mirja Turestedt 
Rolf Skoglund 
Andreas T Olsson 
Janna Granström 

  

Premiär 16 april, Stora scenen 


 

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum