Porsche

Dramatisk seger för Porsche på Le Mans

Dela

Efter midnatt intensifierades duellen mellan Porsche och Toyota om segern i Le Mans 24-timmars men ingen hade väntat ett sådant slut. Inför sista varvet såg det ut som om Toyota skulle vinna men så stannade plötsligt deras prototyp på banan. Ett varv senare kunde Porsche 919 Hybrid nummer 2 körd av Romain Dumas (FR), Neel Jani (CH) and Marc Lieb (DE) ta segern inför de 263 000 åskådarna som följde tävlingen. Det var samma trio som tog den första segern med den 662 kW (900 hk) starka prototypen 2014 i Brasilien.

Framgången är den 18:e totalsegern för Porsche i världens hårdaste biltävling. En av världens mest eftertraktade troféer hamnar för andra året i rad i Porsches huvudkontor eftersom Porsche är både rekordhållare och titelförsvarare. 2015 vann Porsche 919 Hybrid med förarna Earl Bamber (NZ), Nico Hülkenberg (DE) och Nick Tandy (GB). Porsches första seger i Le Mans daterar sig tillbaka till den 14 juni 1970 då Hans Herrmann och Richard Attwood vann i en 917 KH Coupé. 

Den andra Porsche 919 Hybriden med nummer 1, som delades mellan världsmästarna Timo Bernhard (DE), Brendon Hartley (NZ) och Mark Webber (AU), tvingades till ett långt stopp för reparation under natten men kämpade sig tillbaka och slutade på 13:e plats.

I LMP1-klassen blev den femma. Porsche fick i Le Mans 71 poäng till konstruktörsmästerskapet i FIA World Endurance Championship (WEC). I Le Mans delas två gånger så många poäng ut som i de övriga åttatimmars-loppen i mästerskapet. Porsche leder konstruktörsmästerskapet med 127 poäng före Audi (95) och Toyota (79). I förarmästarskapet har Dumas, Jani och Lieb nu 94 poäng och en ledning med 39 poäng. 

Porsche efter lunchtid på söndagen

Marc Lieb gjorde en stark fyrdubbel stint och ledde tidvis i Porsche 919 Hybrid nummer 2 innan han lämnade över bilen till Neel Jani klockan 11:50 efter 331 varv. Schweizaren tankade efter varv 345, 359 och 373. Efter 381 varv gick han i depå på grund av smygpunktering och då, i loppets slutskede, verkade en andraplats vara det bästa möjliga resultatet. Då stannade den ledande Toyotan längs banan, precis före sista varvet.

Systerbilen med nummer 1 som ledde i loppets inledning, men tappade 39 varv efter att vattenpumpen havererat klockan 23:13, kördes av Mark Webber klockan 11:20 när den tillryggalagt 285 varv. Webber tankade efter 298 och 311 varv. Efter 324 varv lämnade han över till Timo Bernhard som gjorde ett sista tankstopp efter 337 varv och tog bilen i mål på trettonde plats efter att ha kört 346 varv. 

Citat efter loppet

Fritz Enzinger, Vice President LMP1:

- Först av allt vill jag utrycka min respekt för den sensationella prestation som Toyota gjorde i tävlingen. Det var bra kämpat av dem. Strax före slutet hade vi ställt in oss på en andraplats tills vi plötsligt kunde ta vår andra seger i rad i Le Mans. Jag vill tacka vårt team i Weissach, vårt team här i Le Mans och alla anställda i Porsche och alla fans som stött oss här. 

Andreas Seidl, Team Principal:

- Först av allt känner vi för våra kollegor och vänner från Köln. Att förlora ett så bra race på det här sättet på sista varvet är något man inte vill önska sin värsta fiende. Men sådan är sporten med alla med- och motgångar och det är också därför vi älskar den. Det var en seger vi fick kämpa för. Vi tvingades sätta Toyota under press och körde för fullt hela racet. Våra förare var också pressade. Ledningen skiftade extremt ofta. Alltsedan vi började utvecklingen och förberedelserna av 919 Hybrid har vi presterat väl. Detsamma gäller kollegorna hemma i Weissach och hela tävlingsteamet.

-Lika glad som jag är för förarna i bil nummer 2, lika synd tycker jag om killarna i bil nummer 1. Om de inte tvingats till den långa reparationen hade de också kunnat vara med och slåss om segern. Att vinna Le Mans är höjdpunkten på säsongen och det är svårt att förstå att vi gjort det två gånger nu i vad som är vårt tredje år. Nu ser vi framåt. Vi fick många poäng här och nu vill vi också försvara båda mästerskapstitlarna.

Förarna i bil Porsche 919 Hybrid nummer 1

Timo Bernhard (35 år, Tyskland)

(9 lopp: totalsegrare 2010, totaltvåa 2015, klasseger GT 2002)

- Grattis till vår systerbil och Porsche-teamet, det var en välförtjänt seger. De kämpade om ledningen i 24 timmar och var mycket nära på slutet. Naturligtvis tycker jag synd om alla i Toyota-teamet. Att förlora ett race på det sättet är brutalt. Men vi hade inte heller tur och jag tycker också synd om Mark, Brendon och våra mekaniker. De var outtröttliga och gjorde ett fantastiskt jobb för att fixa vår 919 Hybrid så att den kunde fortsätta. Vi hade en del otur i år och måste lära oss att hantera det. Vår bil var verkligen snabb, vi kunde lätt hänga med ledarna och vi vann åtminstone fler poäng till konstruktörsmästerskapet. Nästa år kommer vi tillbaka. Jag ger inte upp och vill vinna här med Porsche. 

Brendon Hartley (26 år, Nya Zealand)  

(4 lopp, totaltvåa 2015)

- Under de sista passen var det viktigt för förarna att få körtid för att samla poäng. Vår Porsche kändes verkligen bra, men vi var alla litet upprörda över problemen vid hade tidigare. Alla i teamet visade kämpaglöd och vi höll fingrarna korsade för systerbilen. 

Mark Webber (39 år, Australien)

(4 lopp: totaltvåa 2015, deltog inte 1998 och 1999)

- Jag är mycket stolt över teamet och stolt över mekanikerna som jobbade så hårt. Det är en ära att få köra Porsche i Le Mans igen. Det var inte vår dag, vi hade otur med vattenpumpen. Det var detstora problemet för oss och gjorde att vi förlorade mycket tid. Men Timos och Brendons körning var häftig. På slutet bad vi alla för bil nummer 2 och naturligtvis är jag glad över deras framgång och över Porsches. Men det som hände Toyota idag, det är verkligen svårt att acceptera och man känner för dem. 

Förarna i Porsche 919 Hybrid nummer 2


Romain Dumas (35, Frankrike): 

(15 lopp: totalseger 2010, 3:e plats totalt 2007, 5:e plats totalt 2015, klasseger GTE 2013)

- Visst tycker vi synd om Toyota. Det var en fantastisk tävling, men naturligtvis, om man får chansen att vinna Le Mans säger man inte nej tack. Just nu är det omöjligt att fatta vad som hände nyss. I år var varvtiderna något sämre på grund av förändringar i reglementet.

Neel Jani (32 år, Schweiz)

(7 lopp: varvrekord på träningen och 5:e plats totalt 2015)

- Jag tycker jättesynd om Toyotas förare. Jag tror att alla tävlingsförare vet hur det här känns. Men jag har ändå inga ord för att beskriva hur det är att vinna 24-timmars på Le Mans. Det är overkligt. Men vi gjorde en mycket bra tävling med mycket få misstag och vi pressade bilen maximalt. Den här segern är verkligen mycket speciell. 

Marc Lieb (35 år, Tyskland)

(10 lopp 5:e plats totalt 2015, klasseger I GTE 2013, GT2 2010, GT 2005)

- Det var inte någon lätt tävling med tanke på trafiken och långsamma zoner. Det sista fyrdubbla passet var verkligen på gränsen. Också de tre första passen var svåra med omkörningar och mycket trafik och stora risker. På slutet var jag dessutom tvungen att spara bränsle och särskilt framdäcken började ta slut. Jag gav allt jag hade och nu tror jag att jag måste smälta intrycken av allt som hände idag. 


För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail:andreas.lundberg@porsche.se

Kontakter

Bilder

Om

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. År 2017 registrerades 1 550 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Porsche Macan S med ny V6 turbomotor11.12.2018 07:00Pressmeddelande

Porsche har utökat sin serie kompakta SUV-modeller med kraftfulla Macan S. Den nya modellen har en ny treliters V6-turbomotor med partikelfilter för bensinmotorer. Motorn utvecklar 260 kW (354 hk) och ger ett maximalt vridmoment av 480 Nm, en ökning med 10 kW (14 hk) och 20 Nm jämfört med föregående modell. Med tillvalet Sport Chrono accelererar nya Macan S från 0 – 100 km/tim på bara 5,1 sekunder, 0,1 sekunder snabbare än föregående modell. Toppfarten är 254 km/tim och bränsleförbrukningen är 8,9 liter per 100 km (NEDC II). Nya Macan S åtnjuter alla de produktinnovationer som tillkommit med den senaste generationen i Macan-serien, inklusive rampen med LED-ljus baktill och det nya permanent uppkopplade Porsche Communication Management-systemet med 10,9 tums pekskärm. Ny V6-motor med centralt placerad turbo Porsche Macan S är nu utrustad med en nyutvecklad 3,0-liters V6 turbomotor. Turboaggregatet är placerat inne i V:et mellan cylinderbankarna. Det ger kortare väg för avgaserna mellan

Världspremiär för nya Porsche 911 på bilsalongen i Los Angeles28.11.2018 07:00Pressmeddelande

Porsche slår på stora trumman i Los Angeles. Kvällen innan bilsalongen i Los Angeles öppnades hade den åttonde generationen av ikonen Porsche 911 världspremiär. Den fortsätter att vara måttstocken bland exklusiva sportbilar och är både tidlös och modern. Nya 911 följer troget Porsches design-DNA men har ett mer muskulöst utseende och på insidan har den kompletterats med en 10,9 tum stor pekskärm. Intelligenta kontroll- och chassielement liksom innovativa assistanssystem kombinerar de kompromisslösa köregenskaperna som den klassiska sportmodellen är berömd för med kraven från en digital värld. Nästa generation av de turboladdade boxermotorerna har vidareutvecklats och är starkare än någonsin med 331 kW (450 hk) i S-modellerna. De är effektivare tack vare förbättrad insprutning och ny utformning av turboaggregaten och kylsystemet. Kraften överförs via en nyutvecklad åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Andra höjdpunkter är nya assistanssystem som till exempel Porsche Wet Mode som gör körning

Porsche slår nytt varvrekord på Nürburgrings Nordslinga2.11.2018 09:00Pressmeddelande

Porsche har i samarbete med Manthey-Racing satt ännu ett nytt rekord på Nürburgrings Nordslinga. På torsdagen den 25 oktober 2018 körde en Porsche 911 GT2 RS MR med 515 kW (700 hk) den 20,6 kilometer långa banan på 6:40,3 minuter. Ingen bil godkänd för vanlig trafik har någonsin varit så snabb på banan som brukar kallas ”Det gröna helvetet.” Det var Porsches testförare Lars Kern som satt bakom ratten på rekordbilen som ställts in speciellt för ”Nordslingan” av tekniker från Porsche och experter från Manthey-Racing. Lars Kern satte redan i september 2017 varvrekord på samma bana i en serietillverkad Porsche 911 GT2 RS. - Vi höll ögonen på vädret hela dagen och frågade oss om en sådant här test var möjligt. Vi skulle inte ha tagit några risker om det regnade eller om banan var det minsta fuktig, säger Dr. Frank-Steffen Walliser, ansvarig för Motorsport och GT-modeller. - Den här versionen av Porsche 911 GT2 RS är utrustad med ett nytt prestandakit från Manthey-Racing som kompletterats me

Serietillverkning av Porsche Mission E Cross Turismo22.10.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche ger grönt ljus för serietillverkning av konceptstudien Mission E Cross Turismo, vilket därmed blir företagets andra helt eldrivna sportbil. Porsche kommer att skapa 300 nya arbetstillfällen vid huvudkontoret i Zuffenhausen inför tillverkningen av bilen, som premiärvisades som konceptstudie på Genèves bilsalong 2018. Konceptstudien Mission E Cross Turismo var en av höjdpunkterna i Genève och fick ett varmt mottagande av såväl mässbesökare som av media. Fyrdörrarsmodellen Cross Turismo har en 800-volts arkitektur och är förberedd för att kopplas samman med ett nätverk för snabbladdning. Den har en motoreffekt på 600 hk och 500 kilometers räckvidd (NEDC). Mission E Cross Turismo är ett derivat på Porsches första helt eldrivna modell, Taycan, som lanseras under 2019. Introduktionen av Taycan skapar 1 200 nya arbetstillfällen i Zuffenhausen. Stor vikt har lagts vid hållbarhet i produktionen som därför blir koldioxidneutral. Porsche planerar att investera mer än sex miljarder Euro i

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum