Dramaten

Driving Miles med Sven Wollter gästspelar på Dramaten

Dela

Henning Mankells Driving Miles med Sven Wollter i rollen som den norske skrothandlaren som möter jazzlegenden Miles Davis har spelats för utsålda salonger under våren på Göteborgs Stadsteater. Den 1 och 2 juni gör föreställningen, Sven Wollters hyllade svanesång till scenkonsten, gästspel på Dramaten.

” ett förunderligt koncentrerat porträtt (…) Man njuter av all denna fullödighet och häpnar över hur en skådespelare i den åldern förnyar sina uttryck .” Expressen 
” Det hela är en färd genom konsten och en utsökt jazzmässa fylld av liv .” SvD 
” Han [Sven Wollter] är magnifik. Nedtonad, inåtlyssnande. (…)Eva Bergmans iscensättning är enkel, subtil och storslagen på samma gång .” GP

Driving Miles , med sex musiker på scen, är inte bara en berättelse om två personer från skilda världar utan också om en människas möte med Miles Davis musik. Ett möte som plötsligt och oväntat tar tag i den norske skrothandlaren Steinar och får honom att formulera sig och tala om musiken, livet och döden.

Sven Wollter utbildade sig på Göteborgs Stadsteaters elevskola 1953-57 och ingick i den fasta ensemblen 1967-83. Han har också varit engagerad vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Folkteatern i Gävle, Östgötateatern, Riksteatern, Norrbottensteatern med flera teatrar. Vi har även kunnat följa Sven Wollter i en lång rad tv-serier och filmer som Raskens ,Mannen på taket En sång för Martin och som kommissarie Van Veeteren i filmatiseringen av Håkan Nessers böcker.

Eva Bergman är en av Sveriges mest meriterade regissörer. Hon grundade Backa Teater tillsammans med Ulf Dohlsten och Maria Hedborg 1978 och var teaterns konstnärliga ledare tillsammans med Dohlsten 1978-2000. Här regisserade hon också ett 40-tal föreställningar. På Dramaten har hon regisserat bland annat Jerusalem 2010, Sultanens hemlighet och EuripidesIfigenia i Aulis , där Sven Wollter spelade huvudrollen Agamemnon.

Miles Davis (1926-1991) var en av 1900-talets allra största musiker och stilbildare, som trumpetare och orkesterledare. Redan som 17-åring blev han inbjuden att spela med Dizzy Gillespie och Charlie Parker, under bebopens storhetstid. Miles Davis spelade sedan en avgörande roll för utvecklingen av 1950-talets kammarmusikaliska jazz och även för jazzrocken och fusionsvågen under tidigt 1970-tal.

Regi Eva Bergman 
Skådespelare Sven Wollter 
Musiker Bernt Andersson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Per Melin, Stefan Sandberg, Bo Stenholm 
Scenografi och kostym Tofte Lamberg 
Ljus Tofte Lamberg, Anders Johansson 
Mask Maria Agaton 
Ljud Jesper Lindell 
Dramaturg Sisela Lindblom

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum