Svea Ekonomi

Drömmarna som svenskarna väljer bort av ekonomiska skäl

Dela

Storslagna drömmar om allt från en utbildning, ett drömboende eller en resa är det många som har. Men dessa kan ibland vara svåra att uppfylla, då de tenderar att dra iväg kostnadsmässigt. Svea Ekonomis nya rapport Låt oss prata pengar visar att nästan varannan svensk har hindrats från att fullfölja sina drömmar på grund av en begränsad ekonomi. Resor och att köpa bostad är det som flest svenskar väljer bort.

Många människor begränsas idag från att förverkliga sina drömmar för att de inte har råd att uppfylla dem. Det uppger 47 procent av svenskarna i rapporten Låt oss prata pengar av Svea Ekonomi. De drömmar som svenskarna främst måste avstå från är resor, köp av bostad och utbildning. Barnfamiljer visar sig vara ännu mer begränsade än hushåll utan barn, framför allt när det kommer till utlandsresor. Att elitidrotta, bilda familj och gifta sig är däremot något som svenskarna inte låter ekonomin hindra dem från att göra.

Trots att många har en begränsad ekonomi visar undersökningen att endast en av fem svenskar planerar att låna pengar det närmaste året. Och de som planerar att låna kommer främst att låna till sin drömbostad, följt av renovering av bostaden och att köpa bil.

– Begränsad ekonomi kan bli ett hinder för de saker man vill uppnå i livet. Att utbilda sig kan spela en avgörande roll för framtiden och därför ska inte pengar vara det som håller en tillbaka. Lägger man pengar på en utbildning blir det en investering i sig själv och kommer sannolikt att generera mer pengar i framtiden än om man inte hade utbildat sig. När det gäller bostad är det självklart att behöva låna pengar. Här finns det bra lösningar med bolån, men också privatlån, för att kunna fullfölja drömmen om en bostad, säger Helena Klein, Affärsområdeschef för Privatlån och Spar på Svea Ekonomi.

Topp fem: Drömmarna som svenskarna väljer bort av ekonomiska skäl
1. Resa utomlands               
2. Köpa en bostad
3. Utbilda sig
4. Starta ett företag
5. Volontärarbeta


Ta del av rapporten i sin helhet:https://www.svea.com/se/sv/privat/artiklar-och-tips/rapporter/

För ytterligare information, kontakta:
Patrik Widlund, CMO, Svea Ekonomi
Telefon: 070-529 42 00
E-post: patrik.widlund@svea.com

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea Ekonomi. Totalt har 1 090 webbintervjuer genomförts bland allmänheten 18–79 år i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under perioden 18–25 februari 2019.
Svarsfrekvensen var 62 %.

Bilaga

Har du någon gång hindrats från att fullfölja en dröm på grund av ekonomiska skäl?

  Totalt Barn i hushållet Ej barn i hushållet
Ja, resa utomlands 25 % 30 % 22 %
Ja, köpa en bostad 23 % 23 % 23 %
Ja, en utbildning 8 % 9 % 7 %
Ja, starta ett företag 5 % 6 %  4 %
Ja, volontärarbeta 4 % 5 % 3 %
Ja, ta körkort 3 % 2 % 3 %
Ja, gifta mig 3 % 4 % 2 %
Ja, bilda familj 1 % 1 % 2 %
Ja, elitidrotta 1 % 1 % 0 %
Nej 47 % 40 % 51 %
Vet ej 6 % 6 % 5 %
Annat 2 % 3 % 2 %Har du planer på att ta lån under det närmsta året?

  Totalt
Ja 8 %
Kanske 12 %
Nej 79 %
Vet ej 2 %Vad kommer du/kommer du kanske att låna pengar till det närmsta året?


Totalt

Köpa bostad

41 %

Renovera bostad

26 %

Köpa bil

21 %

Betala av smålån, t.ex. kreditkortsräkning och ofördelaktiga lån

7 %

Semesterresa

2 %

Konsumtion, t.ex. kläder, inredning och elektronik

2 %

Stora livshändelser, t.ex. bröllop, 40-årsfest

2 %

Julklappar

0 %

Presenter till nära och kära

0 %

Annat

12 %

Vet ej

7 %

 

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Svea Ekonomikoncernen är en finansiell företagsgrupp med verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med trettio års erfarenhet av att korta ned företags kredittider är vi idag ett naturligt val för många företagare när det gäller att välja finansieringspartner.

 

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Höganäs, Ulricehamn och Strömstad: Här är Sveriges hetaste e-handelskommuner7.5.2020 07:31:00 CESTPressmeddelande

E-handeln växer stadigt i Sverige. En av fördelarna är möjligheter att nå konsumenter runt om i hela landet men även internationellt. Under 2019 startades hela 2 084 nya e-handelsföretag i Sverige, många av dem på mindre orter. Bank- och finansgruppen Svea har för tredje året i rad kartlagt var e-handelsklimatet är som hetast och i år toppar Höganäs listan över Sveriges hetaste e-handelskommuner. Strax där efter kommer Ulricehamn och Strömstad.

Svenska B2B-företag i ny undersökning: ”Ekonomiskt lönsamt med hållbarhet”30.12.2019 06:36:00 CETPressmeddelande

Idag är arbete med hållbarhet mer eller mindre en hygienfaktor och något som många svenskar och företag ser som en självklarhet. Dessutom pekar allt mer på att det är lönsamt ur ett såväl socialt som ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Men hur långt har B2B-företagen kommit? Fler än åtta av tio uppger att de har en hållbarhetsstrategi implementerad och bara en av tio menar att de inte har det eftersom det inte är lönsamt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum