Majblommans Riksförbund

Drottningen och Majblomman på Maltesholmsskolan

Dela
H.M. Drottningen är Majblommans höga beskyddare och köper alltid årets första majblommor av skolbarn. Idag välkomnades Drottningen till Maltesholmsskolan i Hässelby, för att infria traditionen. Sålde årets första majblommor gjorde Zacharias Arrach som går på skolan och ären duktig majblommesäljare. Han har sällskap av Miranda Nilsson vars fantasifulla förslag ligger bakom årets nyckelpigeröda mönster.
Miranda, Zacharias och Drottningen.
 

Femteklassaren Zacharias Arrach har fått uppdraget att sälja majblommor till Drottningen, bland annat för sin suveräna insats 2016 då han sålde massor av majblommor. 11-åriga Miranda är tjejen bakom 2017 års röda jubileumsblomma med nyckelpigeprickar. Båda är mycket glada över dagens stora händelse:

Det var jättekul att träffa Drottningen! Jag är glad över att representera skolan, säger Zacharias.

- För mig var det extra kul att få sälja majblommorna som jag själv har designat till Drottningen, säger Miranda.

Eleverna på Maltesholmsskolan har sålt majblommor i elva år och skolan arbetar aktivt med Majblomman, året runt. Förra året sålde mellanstadieeleverna majblommor för hela 120 000 kronor. Av skolans sammanlagda insamling får skolan behålla tio procent. Dessa pengar används bland annat till de elever som är på fritids under sommaren.

- Att Drottning Silvia visar sitt stöd genom att köpa majblommor är en vink till alla vuxna att göra samma sak och ett sätt att bekräfta alla barn som engagerar sig. Vi brukar kalla barnen för Majblommans hjältar och så är det verkligen, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.

Förra året samlade Majblomman in runt in hela 66,2 miljoner kronor. Barnen stod för den absoluta lejonparten, och deras insats gjorde det möjligt för Majblommans lokalföreningar att dela ut pengar till barn som har det svårt,i närområdet. Det handlar om bidrag till cyklar, glasögon, terminsavgifter, sommarlovskul, gympaskor och mycket mer som gör att barn kan vara med i gemenskapen med sina kompisar i skolan och på fritiden.

Årets prioriterade fråga är sommarlovet, och ansvaret för barnen när skolan stänger. Totalt är skolan stängd i cirka 16 veckor under ett år. Vi fortsätter enträget att jobba för barns rätt till en kostnadsfri skola och barns rätt till omsorg under skolloven, fortsätter Lena Holm.

Pressbilder finnas tillgängliga i Majblommans nyhetsrum på MyNewsdesk.

För mer information, välkommen att kontakta:

Lena Holm, generalsekreterare: 070-6994561

Liv Landell Major, pressekreterare: 070 -8742713

______________________________________________________
Majblomman är alla barns blomma. Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Insamlingen bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med 650 lokalföreningar. Varje förening är en del i barnets nätverk med familj, skola, fritid, hälso- och sjukvård samt socialtjänst på orten. Vår vision är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. Under hela året ger vi bidrag till enskilda barn, skolaktiviteter och forskning om barn. Vi tar varje år fram ett kostnadsfritt studiematerial till alla grundskolor årskurs 4 och 5 som inspirerar lärare att arbeta för att motverka barnfattigdom i Sverige.

Bilder

Dokument

Om

Majblommans Riksförbund
Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Genom att dela ut ekonomiskt stöd, påverka beslut och finansiera forskning kan vi ge fler barn en barndom fri från fattigdom. 

Följ oss på Facebook och Instagram

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

Interflora stöttar Majblomman17.4.2024 13:21:24 CEST | Pressmeddelande

Årets majblommeförsäljning är i full gång. Hittills har barnens insamling slagit alla rekord. Majblommeförsäljningen har ökat rejält jämfört förra året när den andra insamlingsveckan inleds. Barnens insamling får sedan ett par år dessutom värdefull draghjälp av Interflora. Floristkedjan har tagit fram en särskild bukett i årets lila färger. För varje såld bukett går 30 kronor oavkortat till Majblommans arbete mot barnfattigdom i Sverige. Interfloras florist Anette Strahl: – Jag valde lila snittblommor som är typiska för säsongen, som klematis, prärieklocka och limonium. För att förstärka den vårfräscha känslan plockade jag in några vita också – lejongap, slöjsilja, Alstroemeria och Krysantemum Santini. Majblommans generalsekreterare Åse Henell om samarbetet: - Att barn över hela landet säljer majblommor är en tradition som verkligen hör våren till, och att få extra stöd genom en blombukett känns självklart och välkommet. Rätt samarbeten med engagerade företag är jätteviktigt för Majblo

Majblomman fick rekordstart11.4.2024 11:08:27 CEST | Pressmeddelande

I går kl 12.00 gick startskottet för ca 40.000 barn som säljer majblommor över hela landet. Vid midnatt stod det klart att första dagens försäljning innebar premiärrekord. Försäljningen landade på 15,4 miljoner kronor. Beloppet är det bästa någonsin för en premiärdag. - Det känns helt fantastiskt med en riktig superstart 2024! Vi har känt av ett ökat tryck från barn som vill sälja majblommor, och nu visar barnen att de menar allvar. Vi är så glada, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell. Men att öka Majblommans insamling är inget självändamål, poängerar Åse Henell: - Pengarna från majblommeförsäljningen går till barn i familjer som inte har ekonomiska marginaler. Det är för barnens skull vi säljer majblommor! Och behoven har ökat rejält de senaste åren, och det har våra majblommeföreningar märkt av. Förra årets rekordstora insamling har inte räckt till alla barn. Så fortsätt köpa majblommor! 2023 slog Majblomman ett historiskt rekord när barnen sålde majblommor för 76 miljoner

Majblomman gästar PEP-rapporten: barn i låginkomstfamiljer riskerar sämre hälsa10.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Endast tre procent av Sveriges barn och unga äter och rör sig i enlighet med kostråd och rekommendationer. Och barn i familjer med låg inkomst har sämre möjligheter att äta bra mat och delta i idrottsaktiviteter. Det konstaterar Pep-rapporten 2024, i vilken Majblommans generalsekreterare Åse Henell medverkar som sakkunnig. Rapporten varnar för växande hälsoklyftor bland barn och unga i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye