Linköpings kommun

​Drygt 1 000 fler Linköpingsbor under 2015

Dela

Vid årsskiftet 2015-2016 bodde nästan 153 000 invånare i Linköping, en ökning med 1 085 personer jämfört med året innan. Under året gjorde Skatteverket en rensning av folkbokföringen, vilket gör siffrorna för utflyttning större än tidigare. Det visar Linköpings kommuns Statistik och utredningar.

Linköpings kommun fortsätter att växa. Vid årsskiftet bodde 152 966 personer i kommunen.1 859 barn föddes, tre färre än 2014. Födelsenettot uppgick till 631 personer.

Statistiken visar att folkökningen 2015 var mindre än den 2014, då befolkningen växte med drygt 1 600 personer. Den formella utflyttningen från kommunen var ovanligt stor, vilket beror på att Skatteverket under 2015 gjorde en folkbokföringskontroll. Den visade att 8 376 flyttade från kommunen, varav 1 175 till ett annat land.

En anledning är att Skatteverket under den senare delen av året gjorde en genomgång av befolkningsregistret i Linköpings kommun. Skatteverket gör fortlöpande sådana genomgångar av folkmängden i kommunerna. Inför det arbetet hade verket identifierat 716 personer folkbokförda i Linköping som saknade uppehållstillstånd.

De flesta har sin senast kända adress i Ryd, varför det är rimligt att anta att flera av dem kommit hit som utbytesstudenter vid universitetet och sedan flyttat från Sverige utan att tänka på att de skulle lämna in en flyttningsanmälan. Enligt Skatteverkets bedömning är det rimligt att folkmängden i Linköping minskar med 500-550 personer på grund av denna rensning i befolkningsregistret.

Ur statistikmeddelandet:

  • Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 085 personer 2015.
  • Vid årsskiftet bodde 152 966 personer i kommunen.
  • Antalet födda barn uppgick till 1 859, vilket var tre färre än förra året.
  •  Födelsenettot uppgick till 631 personer i kommunen.
  • Flyttnettot blev 442 personer, vilket var 590 personer färre än förra året.
  • Länets folkmängd ökade med 3 556 personer, vilket var 701 personer färre än 2014. Linköpings andel av ökningen var 31 procent.
  • Den formella utflyttningen från kommunen var större än någonsin tidigare, på grund av rensning i befolkningsregistret. 8 376 flyttade från kommunen, varav 1 175 till ett annat land.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum