Collectum

Drygt åtta av tio tjänstemän är nöjda med Collectums upphandling av pensionsförvaltare

Dela

Drygt åtta av tio privatanställda tjänstemän, 86 procent, tycker det är bra att valcentralen Collectum genom upphandling väljer ut vilka försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP, 8 procent tycker att det är dåligt. Det visar en ny undersökning som genomförts av Ipsos på uppdrag av Collectum.

– Det är glädjande att de allra flesta av våra kunder uppskattar arbetet vi på Collectum gör med upphandlingarna. Upphandlingarna har också gett kunderna en tjänstepension i toppklass, även för den som inte vill välja själv, säger Tomas Carlsson, Collectums pensionsexpert.

Fler och fler tycker det är bra att Collectum upphandlar pensionsförvaltare. Sedan Ipsos började mäta nöjdheten år 2018 så har den ökat, samtidigt som antalet missnöjda har minskat. År 2018 uppgav 74 procent att de var nöjda och 8 procent var missnöjda, 18 procent var osäkra eller visste inte. I år är 86 procent nöjda och 8 procent missnöjda och de osäkra uppgick 6 procent. Gruppen av osäkra minskar till förmån för gruppen som är nöjda.

Collectum har i uppdrag från arbetsmarknadens parter PTK och Svenskt Näringsliv att bidra till att fler än två miljoner tjänstemän i det privata näringslivet får en så hög tjänstepension som möjligt. Collectum upphandlar, utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP. Totalt omfattas 2,4 miljoner människor av tjänstepensionen ITP.

Den senaste upphandlingen avslutades under 2018. Resultatet blev en ännu bättre tjänstepension, både när det gäller traditionell försäkring och fondförsäkring. Exempelvis kostar samma fonder på den öppna marknaden nu i genomsnitt tre gånger så mycket jämfört med det upphandlade utbudet inom ITP.

– Tack vare upphandlingarna blir det mer pengar till pensionsspararnas framtida pension, istället för till onödiga avgifter som annars går till pensionsförvaltarna. Den som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP kan räkna med mesta möjliga pension för pengarna, säger Tomas Carlsson.

Tjänstepensionsupphandlingarna genomförs av Collectum på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. De nya avtalen gäller från den 1 oktober 2018 till den 30 september 2023. Tidigare har upphandlingar genomförts 2007, 2010 och 2013.


Bilagor:

- Om undersökningen
- Om upphandlingen


Om undersökningen

Telefonundersökningen genomfördes i maj och juni 2021 av undersökningsföretaget Ipsos. 1 004 slumpvis utvalda privatanställda tjänstemän fick frågan: ”Tycker du att det är bra eller dåligt att Collectum väljer ut vilka försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP?” 43 procent svarade ”mycket bra”, 43 procent svarade ”ganska bra”, 6 procent svarade ”ganska dåligt” och 2 procent svarade ”mycket dåligt”. ”Osäker, vet ej” svarade 6 procent.

Om upphandlingen

Traditionell försäkring

  • I upphandlingen valdes fem försäkringsbolag inom traditionell försäkring: Alecta, AMF, Folksam, SEB och Skandia.
  • Alecta förvaltar även pensionskapitalet åt de pensionssparare som inte gör egna val av placering.
  • Trots att kravet på den minsta garanterade utbetalningen sänkts sedan upphandlingen 2013 på grund av rådande låga räntenivåer, erbjuder två av försäkringsbolagen samma garanti som 2013 och samtliga upphandlade produkter ger den försäkrade en högre garanti än det obligatoriska kravet.
  • Den genomsnittliga avgiften för traditionella försäkringar är nu 0,13 procent. Det kan jämföras med 0,18 procent vid upphandlingen 2013.


Fondförsäkring

  • I upphandlingen valdes fem försäkringsbolag inom fondförsäkring: Futur pension, Handelsbanken, Movestic, SPP och Swedbank.
  • Den genomsnittliga avgiften för entrélösningarna är 0,14 procent. Det kan jämföras med 0,23 procent vid upphandlingen 2013.
  • Den genomsnittliga avgiften för bolagens valbara fonder är nu 0,30 procent. Det kan jämföras med 0,39 procent vid upphandlingen 2013.
  • Avgifterna för exakt samma fonder på den öppna marknaden är i genomsnitt 0,95 procent, alltså mer än tre gånger så höga jämfört med de upphandlade avgifterna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

2,6 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2021 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

Tjänstemän är inte oroliga inför pensionen visar ny undersökning30.8.2022 07:19:00 CEST | Pressmeddelande

Sju av tio eller 77 procent av tjänstemännen känner sig lugna inför sin ekonomiska situation som pensionär. 21 procent är oroliga. Det visar en undersökning bland privatanställda tjänstemän, som har tjänstepensionen ITP som Ipsos genomfört på uppdrag av Collectum. Det är tionde året i rad som mätningen genomförs och resultatet är relativt stabilt sedan den första mätningen år 2013.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum