IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Dubbelsmockan mot konsumenterna: Högre pris på plast gör matkassen ännu dyrare

Dela

Nu lyfter även SVT hur det ökade priset på plast påverkar livsmedelspriserna. Carl Eckerdal, chefekonom på både IKEM och Livsmedelsföretagen, förklarar vad som ligger bakom prisökningen och hur den påverkar matpriserna. Anderas Malmberg, vd Trioworld, berättar att konsumentpriserna för plastdelen i livsmedel ökat med runt 70 procent sedan början av förra året och att den beräknas öka med ytterligare 20 procentenheter under april.

I SVT:s pedagogiska kortfilm ger Carl Eckerdal svar på frågorna om varför plast blir dyrare, om det kommer påverka matpriserna och vad som i så fall kan bli dyrare i livsmedelsbutiken.

− Förpackningsmaterial är ju en viktig komponent som det innebär att producera livsmedel. När den komponenten sticker iväg kraftigt så påverkar det så klart konsumentpriset, säger Carl Eckerdal.

En väldigt stor del av livsmedlen i en butik skyddas ju av olika typer av plast. Antingen i form av ren plast som i påsen som omger limpan och morötterna, eller som skyddsbarriär i förpackningar av papper, som dryckesförpackningar.

Även Andreas Malmberg, vd Trioworld, är intervjuad av SVT:

– Det kommer i slutändan betyda att du kommer betala mer för allting du köper.

Enligt Andreas Malmborg är det framför allt polyeten, mjukplasten som ökar i pris.

– Det är den vanligaste plastsorten som finns runt fläskfilén, och gurkan och i blöjor till exempel, säger Andreas Malmberg.

Konsumentpriserna för just plastdelen i livsmedel, har enligt Andreas Malmberg ökat med runt 70 procent sedan början av förra året, men beräknas öka med ytterligare 20 procentenheter under april.

Se filmen med Carl Eckerdal och läs artikeln med Andreas Malmberg här https://www.svt.se/nyheter/eko...

 

Relaterade länkar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

Bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar inom kemi i vid bemärkelse

IKEM:s medlemsföretag verkar inom det breda spannet av plast-, gummi-, kemi- och läkemedelsproduktion. IKEM företräder också medlemmar från t ex sten-, tvätt-, metall- och återvinningsindustrin i arbetsgivarfrågor. Branschens totala förädlingsvärde uppgår till en knappt femtedel av den totala industriproduktionen i Sverige. Exportvärdet var 270 miljarder kronor 2017.

Världen står inför stora hållbarhetsutmaningar och våra medlemsföretag är en del av lösningen. Det är såväl stora som små företag som utmanar varandra och driver utvecklingen framåt.

Läs mindre

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Majoriteten av unga tycker att anställda på en arbetsplats borde ha samma anställningsvillkor18.5.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny undersökning från Ungdomsbarometern som IKEM har låtit göra visar att en majoritet av 19 till 29-åringar håller med om påståendet ”Jag tycker att alla på̊ en arbetsplats borde ha samma anställningsvillkor – det vill säga ett kollektivavtal för alla medarbetare”. Sju av tio tycker att kollektivavtal är viktigt för arbetstagare i Sverige.

Rysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin – 7 av 10 företag påverkas av brutna leveranser4.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Årets första kvartal innebar fortsatta utmaningar för svensk kemiindustri. Trots detta lyckades IKEM:s medlemmar uppnå samma produktionsvolymer som motsvarande kvartal 2021. Enligt en ny rapport från IKEM är utmaningarna framåt desto större. Sju av tio företag upplever direkt eller indirekt påverkan genom brutna leveranser från Ryssland, Belarus och Ukraina. Nu måste näringslivet och politiken kroka arm för att Sverige och EU ska kunna kapa beroendet av Ryssland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum