M Sverige

Dubbfria vinterdäck på sommaren kan innebära stor risk

Dela

Dubbfria vinterdäck som används på sommaren ökar bromssträckan med över 40 procent, visar tidningen Motors däcktest.

Det har blivit allt vanligare att använda dubbfria vinterdäck som åretrunt-däck. Men för trafiksäkerheten är detta vanskligt.

Medlemstidningen Motor testade hur bilens prestanda påverkas av att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. När bilen hade sommardäck och bromsade fullt från 100 km/h stannar den efter 31,6 meter. Med de dubbfria vinterdäcken på behövdes hela 45 meter för att komma till stillastående. Det är en ökning med över 40 procent! Eller hela 13,4 meter. Det innebär att bilen passerar över tre billängder på en normalstor bil med vinterdäckens bromssträcka.

– Det här visar hur viktigt det är att ha rätt däck för rätt väglag, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Motormännen. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det helt förkastligt att använda dubbfria vinterdäck på sommaren.

Men skillnaden i hur däcken uppför sig märks även vid körning. Motors testförare körde bilen med två olika däckuppsättningarna både på vanliga vägar och i olika manövermoment på testbana. Det var stor skillnad på hur bilen betedde sig med de olika däcken. Med sommardäcken på kändes testbilen som en Volvo XC70 ska: trygg, stabil och kontrollerad. Men med vinterdäcken på fick bilen en helt annan karaktär. Det kändes som om den flöt runt uppe på asfalten. Den blev segare i uppförandet och sladdade mycket vid undanmanöverprov.

Vinterdäck, och framför allt nordiska vinterdäck, har en mycket mjukare gummiblandning och ett finare mönster för att de ska greppa bra om snö och is. Gummit blir alldeles för mjukt vid högre temperaturer och det fina mönstret gör att de inte får grepp om den varma asfalten. Att köra med ett odubbat, nordiskt vinterdäck på sommaren kan alltså innebära lika stor risk som att köra med sommardäck på barmark om vintern.

– Det har visat sig att runt fem procent av landets bilar använder vinterdäck på sommaren. Det betyder att en kvarts miljon bilar i Sverige kör med usla bromsprestanda under halva året. Det här är bilar man inte vill ha bakom sig när man måste tvärbromsa, säger Heléne Lilja.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Motormännens Riksförbund är med 90 000 medlemmar Sveriges största oberoende konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor.Motormännen arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Information om mikroplaster från bildäck når inte fram till konsumenterna13.5.2020 05:50:00 CESTPressmeddelande

Fordonsdäck är den största källan till utsläpp av mikroplaster, visar rapporter från bland annat Svenska Miljöinstitutet, IVL. Nyligen har regeringen gett Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, i uppdrag att analysera konsekvenserna av utsläppen. Men trots den ökade kunskapen inom området på senare år når informationen om mikroplaster inte fram till dem som har behov av den, bilägare och konsumenter.

Problemtyngd bransch slipper undan fortsatta kontroller8.5.2020 05:50:00 CESTPressmeddelande

Landets bilskadeverkstäder, som lagar krockskadade bilar, har efter kvalitetsproblem och påföljande hård kritik från försäkringsbolagen i början på 2010-talet kontrollerats årligen av försäkringsbranschen i samarbete med Trafikförsäkringsföreningen, TFF. Men 2018 var det sista år som kontrollerna genomfördes, svarar nu företrädare för TFF i ett mejl till M Sverige. I år saknas resultat eftersom testerna inte utfördes under 2019.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum