Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dubbla pole positions för regerande mästaren i Porsche Carrera Cup-premiären

Dela

Lukas Sundahl visade klassen direkt när Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongsstartade med kval på Ring Knutstorp under fredagen. Den regerande mästaren var snabbast i såväl Q1 som Q2 och från pole position i premiärhelgens båda race blir han svårslagen. – Tar han starten är det ingen som åker om honom om det är torrt, säger Per Sundahl, pappa till Lukas och teamchef i Sundahl-Pampas Racing.

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Lukas Sundahl kunde inte ha fått en bättre start i sin jakt på en fjärde titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia än vad han fick i Skåne under gårdagen. 24-åringen från Växjö distanserade sina konkurrenter med god marginal i båda kvalomgångarna. 

– Jag gjorde ett bra kval, även om det kändes som om det hade gått att åka ännu lite fortare i Q2. Där hade jag lite problem med bromsarna, berättade Sundahl som får Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson bredvid sig i första led i lördagens båda race.

Fredricsson försökte verkligen utmana Sundahl i den första kvalomgången men nådde inte riktigt ända fram.

– Lukas är snabb alltså, men jag brukar kunna få till bra starter så det är det som gäller i morgon – att starta bättre än honom, säger Fredricsson, väl medveten om att hans chans till en seger är att ta sig om den regerande mästaren kanske redan i den första kurvan.

I race två starter Fredricsson först på femte plats. Då står hans teamkompis i Fragus Motorsport, Hampus Ericsson, bredvid Sundahl i första led.

Ericsson var riktigt vass i Q2. I Q1 blev det ”bara” en sjätteplats.

– Jag vet inte riktigt varför tiderna inte blev bättre i Q1, men i Q2 hittade jag rätt och fick till ett riktigt bra varv mot slutet. Jag låg en bit ner, men satsade allt på ett kort och det lönade sig, sa han.

Ett bra kval svarade Hugo Andersson för genom att bli trea och fyra. 

– Mitt bästa efter Anderstorp 2019 där jag under lite speciella omständigheter var trea i båda omgångarna. Det kändes bra, tycker jag gjorde ett stabilt kval även om jag tog i lite för mycket i Q1 och hamnade utanför banan.

Tredjeplatsen i den första kvalomgången erövrade Andersson med minsta möjliga marginal. Han och Edvin Hellsten noterades nämligen för exakt samma tid, 57,951, men eftersom Andersson satte den först klassades han som trea. 

Fjärdeplatsen i Q1 blev till en sjätteplats i Q2 för Hellsten.

Nykomlingen Emil Persson svarade också för en stark kvalprestation. I sitt andra Carrera Cup-kval någonsin (körde finalen just på Ring Knutstorp i fjol) blev han femma och trea.

– Jag är nöjd, tog mig till Q2 och det var kul. I morgon vill jag gärna bli bland de fem främsta, men visst vore det ännu roligare med pallen. Jag har bra läge för det i race två i morgon, säger han.

Premiärhelgens gästförare Fredrik Ekblom fick nöja sig med dubbla sjundeplatser i kvalet där Patrick Rundquist blev åtta två gånger om.

– Första gången i Q2, det var målet, konstaterade en nöjd Rundquist.

I Masters Cup var prins Carl Philip kvalsnabbast med sin tiondeplats i Q1. Närmast efter sig i listan hade han titelkonkurrenterna Thomas Karlsson och Christoffer Bergström. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Ring Knutstorp 7 maj.

Kval, Q1:

1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 57.643 

2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.288 

3. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.308 

4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.308 

5. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.480 

6. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.513 

7. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +0.715 

8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.719 

9. Anton Marklund, Mtech Competition, +0.870 

10. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +1.090 

11. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1.209 

12. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +1.386 

13. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +1.925 

14. Krister Andero (M), Prido Racing, +2.360

Q2: 

1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 57.495

2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.252

3. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.388

4. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.487

5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.534

6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.616

7. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +0.643

8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.783

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lukas Sundahl.  Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson.  Foto: Armin Hadzic
Pontus Fredricsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson.  Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hugo Andersson.  Foto: Armin Hadzic
Hugo Andersson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Emil Persson.  Foto: Armin Hadzic
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Prins Carl Philip.  Foto: Armin Hadzic
Prins Carl Philip. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

I mästerskapet ingår Masters Cup för amatörförare över 40 år. 

2021 års mästerskap, som är det 18:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Ring Knutstorp 7-8 maj och finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs, Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl vunnit mästerskapet tre gånger var. Sundahl är regerande mästare. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Mästerlig trippel av Lukas Sundahl i Porsche Carrera Cup Scandinavia19.6.2021 18:00:52 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl tycks vara helt omöjlig att besegra just nu. I årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia, som avgjordes på Scandinavian Raceway i Anderstorp, vann smålänningen alla tre race. Men fem raka segrar i öppningen på årets mästerskap har han ryckt åt sin en 60-poängsledning i tabellen. – En perfekt start på säsongen. Full pott i varenda race hittills, konstaterar Lukas och ser nöjd ut.

Sundahl vill förlänga sin supersvit när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Anderstorp17.6.2021 09:10:03 CEST | Pressmeddelande

De fyra senaste säsongerna har Lukas Sundahl vunnit sex av nio race på Scandinavian Raceway. I övriga tre har han varit tvåa. Ska den regerande mästaren förlänga den makalösa sviten när Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka i Anderstorp 18-19 juni? Och ska mästerskapstvåan Hugo Andersson upprepa sin insats från i fjol då han däckade konkurrenterna och faktiskt snuvade Sundahl på en av segerpokalerna?

Full pott för Sundahl i mästerlig start i Porsche Carrera Cup Scandinavia8.5.2021 18:13:31 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har gjort det igen – kört till sig maximala poäng i en premiärhelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han gjorde det i Falkenberg i fjol och önskereprisen kom på Ring Knutstorp under lördagen. Den regerande mästaren vann inte bara båda premiärracen i mästerskapet. Med dubbla pole positions och snabbaste varv i båda racen såg han dessutom med att få med sig fyra extrapoäng hem till Växjö. – Det här var väl rätt bra. En perfekt start på säsongen, konstaterade han efteråt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum