Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dubbla pole positions för Sundahl i rekordsnabbt Porsche Carrera Cup-kval i Falkenberg

Dela

Regerande mästaren Lukas Sundahl visade klassen när säsongens första kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Falkenbergs Motorbana under fredagen. 23-åringen från Växjö var snabbast i båda kvalomgångarna, Q1 och Q2, och står i pole position i lördagens race. I Q1 var smålänningen tämligen överlägsen, men i Q2 utmanades hans rekordsnabba tid. Ärkerivalen Robin Hansson var nämligen bara sex futtiga tusendelar efter.

Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson

Porsche Carrera Cup-säsongen 2020 inleddes med en rivstart i Falkenberg. Toppförarna satte nämligen upp högsta tempo när det var dags för eftermiddagens kval. Lukas Sundahl, som dominerat både fria träningen och det officiella testet, slog till med 43,009 i den första kvalomgången och var hela två tiondelar före närmaste man, Pontus Fredricsson.

I Q2 var Sundahl ännu snabbare – 42,877. Aldrig tidigare har en Porsche i Carrera Cup varit snabbare på banan utanför Falkenberg.

– Det gick bra, men något perfekt varv var det inte, det kan jag inte påstå. Det blir alltid lite småmissar, sa Sundahl, som tack vare insatsen också tog hem Mobil 1 Pole Award.

Trots framgången var han emellertid lite frustrerad. Anledningen var att hans allra snabbaste varv, 42,709, blev struket för att han genat på ett ställe på banan.

Fragus tätt bakom

Pontus Fredricsson, tvåa i Q1 och trea i Q2 var mycket nöjd med sin kvalinsats. 

– Vi hade lite strul på träningen, men i kvalet kom jag in i det direkt och kände mig verkligen taggad, sa Fredricsson, som i Q1 var fem tusendelar före teamkompisen i Fragus Motorsport, Robin Hansson. 

I Q2 var rollerna de ombytta; Hansson före Fredricsson. Hansson klockades för kanontiden 42,883, men mot Sundahl räckte den inte riktigt. Han var sex tusendelar bakom! 

Hansson hade sannerligen inte marginalerna på sin sida, men var samlad efteråt och konstaterade att utgångsläget i lördagens båda race, startposition tre och två, ändå är ganska bra.

– Det här är inte över, det är bara att kämpa vidare, säger han. 

Nykomling dubbelfyra

Bakom kvalets topptrio Sundahl, Fredricsson och Hansson, överraskade och övertygade nykomlingen Hampus Ericsson med fjärde tid i båda kvalomgångarna.

– Det var bra. Nu fick jag äntligen till bil och körning – och hade hundradelarna på min sida, sa Ericsson direkt efter att han precis avslutat ett telefonsamtal med storebror Marcus, svensk racingstjärna i IndyCar.

– Han var nöjd och gav min några råd inför racen i morgon; ta det lugnt, inga onödiga misstag. 

Snabbare och snabbare

Bakom Ericsson knep Edvin Hellsten femteplatsen i Q1 medan gästföraren Thed Björk nådde samma placering i Q2. I Q1 var 2017 års världsmästare i WTCC sexa.

– Jag är nöjd med dagen, har sänkt mig hela tiden och tack vare en ny strategi i Q2 plockade jag ytterligare två tiondelar, sa Thed, som med sin erfarenhet givetvis blir att räkna med i racen.

Där ska det även bli intressant att följa Edvin Hellsten, som likt Björk noterades för en femte och en sjätteplats.

Små marginaler

I Porsche Carrera Cup Scandinavia går bara de åtta bästa förarna från Q1 vidare till Q2. Kampen om de sista platserna dit blev även den stenhård. Bakom sjundeplacerade Hugo Andersson slog sig startfältets andre gästförare, norske VM-stjärnan i rally, Andreas Mikkelsen, in som åtta, bara fem tusendelar före snabbaste förare i Masters Cup, Magnus Öhman.

– Surt, tyckte givetvis den sistnämnde medan Mikkelsen konstaterade:

– Jag är delvis nöjd. Jag vill ju vara högre upp, men det är väldigt jämnt.

I Q2 var Mikkelsen sjua, placeringen före Hugo Andersson, som aldrig kom till start på grund av för lite bensin i tanken!

Prins Carl Philip var tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter en tuff start kunde han lämna banan relativt nöjd.

– Det strulade på testpassen, men i kvalet lyckades jag knyta ihop det och fick lite revansch. Jag är nöjd med min kvaltid med tanke på omständigheterna, sa Prins Carl Philip som var tolfte man i Q1. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Falkenberg 17 juli.

Q1.

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 43.009 

2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.214 

3. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.219 

4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.245 

5. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.257 

6. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +0.311 

7. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.472 

8. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +0.529 

9. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +0.534 

10. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +0.721 

11. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +0.740 

12. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +1.007 

13. Krister Andero (M), Prido Racing, +1.222 

14. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +2.037 

DNS. Hampus Hedin, Fragus Motorsport

Q2.

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 42.877

2. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.006

3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.107

4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.174

5. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +0.206

6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.323

7. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +0.443

DNS. Hugo Andersson, Steber Racing

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson. Foto: Micke Fransson
Pontus Fredricsson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Robin Hansson. Foto: Micke Fransson
Robin Hansson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Micke Fransson
Hampus Ericsson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Thed Björk. Foto: Micke Fransson
Thed Björk. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Andreas Mikkelsen. Foto: Micke Fransson
Andreas Mikkelsen. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Segersugen Fredricsson vill blanda sig i titelkampen i Porsche Carrera Cup Scandinavia27.7.2020 13:29:09 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl och Robin Hansson var etta och tvåa i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 och dominerade förhandssnacket inför årets upplaga av mästerskapet. Men i premiären i Falkenberg visade en målmedveten och fokuserad Pontus Fredricsson att han vill vara med i guldstriden. – Lukas och Robin ska verkligen inte känna sig säkra på att få göra upp om titeln. De ska känna sig hotade, säger Fredricsson inför deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors på onsdag.

Lukas Sundahl siktar på historisk trippel i Porsche Carrera Cup Scandinavia16.7.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste åren. Nu siktar han på en historisk trippel. Sedan starten 2004 är det nämligen ingen förare som lyckats vinna mästerskapet tre år i rad. – Det vore skoj att bli först med tre raka. Det är min och teamets målsättning, men konkurrensen är hård så vi vet att det inte blir lätt, säger Sundahl inför premiären i Falkenberg 17-18 juli.

Andra raka Porsche Carrera Cup-titeln för Lukas Sundahl5.10.2019 18:45:31 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl försvarade sin titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Fjärde och andra plats i de båda finalracen på Mantorp Park räckte för att 22-åringen från Växjö skulle hålla undan för jagande Robin Hansson och ta andra raka guldet. – Härligt med en ny titel, konstaterade Sundahl, som kunde fira tillsammans Lars-Bertil Rantzow och Hugo Andersson, mästare i Masters Cup och Porsche Approved Cup.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum