Svenska Bowlingförbundet

Dubbla silver för Sverige igår i junior-EM i bowling

Dela

Sverige tog igår silver i 4-manna i junior-EM både på tjej- och killsidan. – Det är kul att alla i laget har tagit medalj, säger förbundskapten Moa Ekström.

Sveriges tog dubbla silver igår i 4-manna.
Sveriges tog dubbla silver igår i 4-manna.

De svenska tjejerna ställdes mot Norge i semifinal och vann övertygande med 692-636.
– Vi tog tag i matchen ganska tidigt. Vi behövde inte göra några drastiska förändringar utan försökte bara ta bollen till fickan och spärra, säger Moa Ekström.

I finalen väntade Frankrike. Sverige hade länge övertaget men hemmanationen kom tillbaka. Det blev en rysare som avgjordes först i sista rutan för spelare fyra, där Frankrike drog det längsta strået och vann med 751-743.
– Vi har grepp om matchen fram till ruta åtta. Sedan åker vi på några hål och tomrutor samtidigt som Frankrike har lite flyt. Alice (Lindqvist) gör ett riktigt bra slag det sista men får inte med den strike som behövdes, säger Moa Ekström och fortsätter:
– Det känns lite som att vi förlorat två guld denna gång men efter en natts sömn kommer det att kännas bättre. Om någon hade sagt innan mästerskapet att vi skulle ta silver på tjejsidan så hade jag sagt ja tack. Det här kommer vi vara jättenöjda med när vi åker härifrån.

Bland tjejerna så tog Kajsa Samuelsson sin första mästerskapsmedalj under onsdagen.
– Det är gott med medalj även om det är lite surt då det känns som att vi snubblar på målsnöret, säger Kajsa Samuelsson.

Hon tycker att de hade ett bra samarbete i laget.
– Det är jättekul att spela tillsammans med dem. Vi har peppat varandra hela vägen och kommunicerat på ett bra sätt. Det var väldigt roligt att ta medalj med hela laget.

Eftersom både tjejernas och killarnas slutspel genomfördes samtidigt så fick den svenska ledarstaben dela upp sig. Moa Ekström stod vid tjejernas banor och Johan Ekström följde killarna. Han fick se dem ta sig an Malta i semifinalen och vinna med 857-781.
– Det var jämnt första halvan men sedan ryckte vi ifrån. Det var en stabil insats av killarna och det kändes som vi hade bra kontroll på det, säger Johan Ekström.

I finalen väntade Finland som gjorde över 1000 poäng i semifinalsegern mot Slovakien. Sverige gick in i finalen som regerande mästare i 4-manna från Tilburg 2021. Carl Eklund och Robin Ilhammar var med även då men det blev ingen guldrepris denna gång. Finland blev Europamästare efter seger över Sverige med 831-807.
– Efter underläge i början så var vi på väg ikapp men sedan kom det några misstag runt ruta sju och åtta. Därefter stängde Finland matchen. Jag tycker vi hade rätt taktik och Finland hade även samma plan men de lyckades göra det lite bättre än oss idag, säger Johan Ekström.

Robin Noberg tycker att silvret ändå känns bra med tanke på att de hade det tufft i gårdagens kval. Med en serie kvar låg Sverige sjua med 50 poäng upp till fjärdeplatsen innan killarna stod för en stark vändning och till sist blev tvåa i kvalet.
– Inför sista serien så hade vi ett snack om att glömma allt som hänt, samarbeta som ett lag och ha roligt. Sedan lyckas vi göra en riktigt bra sista serie vilket visar på bra laganda och det får vi ta med oss.
Silvret var Robin Noberg och Alvin Kvarnströms första mästerskapsmedaljer.
– Klart man vill ha guldet men jag är ändå nöjd. Jag tycker vi gör det bra i finalen också men Finland var starka, säger Noberg.

Sverige har tagit fyra medaljer hittills i mästerskapet i Wittelsheim. Idag finns goda chanser till medaljer i killarnas singel samt All Event. 

Resultat

Sveriges lag

Tjejer:
Maja Engberg, BK Cahoot, Kalmar
Nicole Layrisse, Sundbybergs IK
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK
Alice Lindqvist, BK Merci, Örebro

Killar:
Carl Eklund, IKW/Köping BK
Robin Ilhammar, Team Clan, Nässjö
Alvin Kvarnström, AIK BK
Robin Noberg, Stureby BK

Förbundskapten: Moa Ekström
Assisterande coacher: Louise Sonne och Johan Ekström

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sveriges tog dubbla silver igår i 4-manna.
Sveriges tog dubbla silver igår i 4-manna.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Bowlingförbundet
Svenska Bowlingförbundet
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

08-699 60 00https://www.swebowl.se/

Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

Följ Svenska Bowlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum