Svenska Friidrottsförbundet

Duplantis Årets friidrottare i Europa – delar titeln med Ingebrigtsen

Dela

Armand Duplantis och Jakob Ingebrigtsen utses båda till Årets friidrottare i Europa. "Jag känner mig väldigt hedrad", säger Mondo.

Under lördagskvällen presenterade European Athletics Årets fridrottare på dam- respektive herrsidan samt Årets stjärnskott (Rising Star) man och kvinna i samband med Golden Tracks Award som i år arrangerades i Tallinn.
 
På herrsidan fanns tre nomimerade till utmärkelsen Årets friidrottare i Europa: Armand Duplantis, Jakob Ingebrigtsen och Miltiadis Tentoglou och det blev alltså två stjärnor, Mondo och Ingebrigtsen, som fick utmärkelsen i år, något som aldrig tidigare har skett.

Både Mondo och den norske löparkungen har ett magiskt 2022 bakom sig, och faktum är att duon tidigare har delat på en annan utmärkelse; 2018 utsågs de båda till Årets stjärnskott i Europa.

- Jag känner mig väldigt hedrad att få utmärkelsen som Årets friidrottare i Europa. Det känns som att det var i går som jag och Jakob delade utmärkelsen som Årets stjärnskott, och att nu vara i en situation där vi båda får den stora utmärkelsen, det är verkligen en ära. Både jag och Jakob har en otrolig säsong bakom oss, säger Duplantis.

- Det är en stor ära, inte bara för mig utan för hela min familj, och jag känner mig väldigt stolt. 

2022 vann Duplantis allt som fanns att vinna: inomhus-VM, VM, EM och Diamond League-finalen. Dessutom förbättrade han vid tre tillfällen sitt eget världsrekord.

Efter drygt två år blev 6.18 till 6.19 i samband med en inomhusgala i Belgrad. Ett par veckor senare, då inomhus-VM arrangerades i samma arena, klarade han 6.20. Det nuvarande världsrekordet, 6.21, grejade Mondo i samband med VM i Eugene.

På damsidan utsågs Femke Bol till Årets friidrottare i Europa och Årets stjärnskott blev Mykolas Alekna och Elina Tzengko.

Armand Duplantis har tidigare utsetts till Årets friidrottare i världen. Detta skedde 2020, ett år då den europeiska utmärkelsen inte delades ut på grund av coronapandemin.

Läs mer på European Athletics hemsida.

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum