Svenska kyrkan

Dygnet runt-öppet hos Jourhavande präst under jul/nyår

Dela

I år blir julen och helgledigheterna annorlunda. För många kan den här perioden bli smärtsam, kanske på grund av ofrivillig ensamhet, sjukdom och annat som gör att årets jul- och nyårsfirande inte blir som det brukar. Därför rustar nu Jourhavande präst för extraöppet under storhelgerna i pandemitid.

Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Under jul och nyår kommer Jourhavande präst att kunna nås dygnet runt under två perioder.

Per telefon (via nödnumret 112):
Den 22 december kl 17:00 till den 27 december kl 06:00.
Den 30 december kl 17:00 till den 2 januari kl 06:00.

Via chatten:
Den 22 december kl 20:00 till den 26 december kl 24:00.
Den 30 december kl 20:00 till den 1 januari kl 24:00.

Kraftig ökning under 2020
– Vi har haft ett betydligt högre tryck under hela 2020 jämfört med 2019. Antalet chattkontakter har fördubblats, och telefonsamtalen har ökat med 30 procent. Sammanlagt har omkring 10 000 personer hört av sig varje månad för akut själavård, säger Kimmo Kling, nationell samordnare för Jourhavande präst.

Eftersom präster och diakoner går att nå för samtal på dagtid via församlingarna, brukar tjänsten Jourhavande präst i normala fall vara tillgänglig under kvällar och nätter. Med anledning av den stora efterfrågan utökades öppettiderna redan under våren, och under årets Allhelgonahelg kunde Jourhavande präst nås dygnet runt för första gången sedan starten 1956.

– Vi är nog många som känner oro inför julen, och inte minst sorg över att inte kunna träffa nära och kära, säger Kimmo Kling. Våra jourhavande präster kan försöka lindra oro och ångest genom samtal och därför har vi utökat våra tider. Jourhavande präst finns till för dig som vanligt när du behöver det, men lite extra under jul och nyår.

Finskpråkig telefonjour
Svenska kyrkan erbjuder också finskspråkig själavård via den Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin, på telefon 020-26 25 00. Den har öppet varje kväll k 21:00-24:00. Den 24-26 december samt 31 december-1 januari är telefonjouren öppen även kl 12:00-15:00.

STATISTIK Jourhavande präst

Antal kontakter 2020 (2019 inom parentes)
Telefon: 96 959 t o m 15 dec (77 769 - helår)
Chatten: 19 867 t o m 15 dec (11 967- helår)
Digitala brev: 1 310 t o m 15 dec (1 480 - helår)

BILAGA (se länk nedan): Statistik över telefonsamtal, chatt och digitala brev månad för månad 2020 (2019), samt årsstatistik 2010–2020.

FAKTA
Jourhavande präst är en kostnadsfri tjänst som Svenska kyrkan erbjuder under kvällar och nätter, i samarbete med SOS Alarm. Telefonsamtal tas emot via nödnumret 112, och chatten nås via webben. Digitala brev kan skickas dygnet runt. Anonymitet gäller både för den som kontaktar tjänsten och för prästerna.

Jourhavande präst finns över hela landet och i jouren arbetar både kvinnor och män i alla åldrar, anställda i Svenska kyrkan.

LÄS MER
Svenska kyrkans verksamhet under advents- och jultid 2020: länkar till digitala konserter, Svenska kyrkans Spotifylista med julmusik, bönewebben för digitala böner och ljuständning – och mycket mer.
Jourhavande präst: öppettider och information om telefonkontakt, chatt och digitalt brev.
Sverigefinska telefonjouren Palvela puhelin: öppettider och annan information om telefonsjälavård på finska.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), jourhavande präst barn/unga, diakonalt arbete mm.

Tel:070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild
Kimmo Kling, präst och nationell samordnare för Jourhavande präst. Foto: Malva Kling/Ikon.
Kimmo Kling, präst och nationell samordnare för Jourhavande präst. Foto: Malva Kling/Ikon.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Julens budskap når ut på många vägar21.12.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

I år blir det en annorlunda jul. Svenska kyrkan ställer om verksamheten utifrån de förutsättningar och restriktioner som gäller och genomför de gudstjänster, konserter och verksamheter som är möjliga. Samtidigt ökar vi antalet digitala sändningar. Svenska kyrkans digitala julkonserter har redan en halv miljon visningar och på Svenska kyrkans bönewebb, med möjlighet till digital ljuständning, har besöken ökat stort. Jourhavande präst håller öppet dygnet runt under jul- och nyårshelgerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum