Håll Sverige Rent

Dyk efter spökgarn vid vrak drar igång

Dela
Nu börjar dykningar efter spökgarn vid vrak utanför svenska sydkusten. Genom dykningarna kartläggs spökgarn för att sedan kunna tas upp på ett säkert sätt. Dykningarna genomförs i det internationella projektet MARELITT Baltic där bland annat Håll Sverige Rent och Simrishamns kommun medverkar.

– Genom dykningarna hoppas vi kunna rensa Östersjön på en del spökgarn som fastnat i vrak med en vraksäker och dykarsäker metod. Vi hoppas också att sprida kunskapen från projektet vidare så att det blir enklare i framtiden att bärga spökgarn, säger Andreas Frössberg, projektledare på Håll Sverige Rent.

Dykningar har redan genomförts i Tyskland, och kommer att ske i både Estland och Polen under sommaren. I Sverige dyks det utanför Karlskrona under kommande veckor. Lokaliserade vrak undersöks med en speciell undervattenskamera för att se hur mycket spökgarn som fastnat. Sedan görs en plan för hur vraket ska rensas på bästa sätt, som sedan genomförs.

Förlorade och borttappade fiskeredskap i Östersjön är ett stort problem som kan ge förödande konsekvenser. Spökgarnen är en livsfarlig fälla för fiskar och fåglar, som fastnar i näten.

I projektet MARELITT Baltic ska också möjligheter att ta emot och återvinna spökgarn i hamnar undersökas, och en handbok i hur spökgarn kan hanteras från början till slut ska tas fram.

– Det är viktigt att även arbeta förebyggande med spökgarnsproblematiken och se till att garnen inte hamnar i havet och att de garn som bärgas återvinns om det är möjligt, säger Vesa Tschernij, Simrishamns kommun.

Projektet är finansierat av Östersjöprogrammet 2014-2020 och pågår mellan 2016-2019. Havs- och vattenmyndigheten delfinansierar projektet. Simrishamns kommun leder projektet och Håll Sverige Rent medverkar tillsammans med en rad andra aktörer i Tyskland, Estland och Polen.

Mer information om projektet finns här: marelittebaltic.eu

För mer information:

Andreas Frössberg, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 070-723 71 87

Vesa Tschernij, projektledare för MARELITT Baltic, Simrishamns kommun, telefon 0414-819166

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye