Motormännen

Dyr, smutsig och livsfarlig – mopedbil nära att välta i Motormännens test

Dela

Mopedbilar blir allt mer vanliga och många föräldrar lockas att köpa en till barnen. Men hur säkra är dessa bilar egentligen? Tidningen Motor, Motormännens medlemstidning, har testat två populära mopedbilar, Aixam City och Renault Twitzy 45. Resultatet förskräcker.

Mopedbilar behöver inte kraschtestas för att typgodkännas men säkerhetsorganisationen Euro NCAP har ändå krocktestat båda bilarna med nedslående resultat. När Renault Twitzy 45 testades i en sidokrock hamnade testdockans huvud utanför karossen, någonting som skulle resultera i allvarliga huvudskador vid en krasch.

I tidningens test av bilarnas egenskaper, släppte två hjul från marken på Axiam City vid en undanmanöver i 45 km/h.

– Det är naturligtvis oacceptabelt att en bil riskerar att välta redan i 45 kilometer i timmen, säger Helené Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

– Som förälder kan jag förstå lockelsen i att köpa en mopedbil till barnen, eftersom den upplevs som säkrare än en vanlig moped, men här visar det sig att karossen kan ge en falsk känsla av trygghet.

Till detta ska läggas att Axiam City är en riktig miljöbov eftersom den saknar avgasrening och partikelutsläppen är 164 (!) gånger högre än den lagstadgade gränsen för personbilar. Utsläppen av kväveoxider är sju gånger högre än vad som tillåts för persondieselbilar. 

Motormännens Riksförbund jobbar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Bland annat genom att testa bilar för säkerhet och miljöpåverkan. Se en video på testet här.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Hållbar HVO – ett viktigt bränsle i omställningen29.3.2019 06:30:00 CETPressmeddelande

Sverige måste tydligare befästa positionerna som föregångsland i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Samtidigt måste alla ges en chans att ställa om efter sina egna förutsättningar. Med rätt styrmedel har många av de bilar som redan rullar på våra vägar en naturlig plats i den förflyttningen. Hydrerade vegetabiliska oljor, HVO, är ett bränsle som kan komma att spela en viktig roll framöver.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum