Stockholms läns sjukvårdsområde

Dysmorfofobi – det finns behandling som hjälper 

Dela

Dysmorfofobi är en psykiatrisk diagnos som förekommer hos cirka 2 procent av den vuxna befolkningen i Sverige. Många av dessa får tyvärr inte rätt behandling för sina besvär. Det menar Daniel Östlund, leg. psykolog på OCD-programmet vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm.

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

– Dysmorfofobi innebär en upplevd fulhet och ett missnöje med det egna utseendet som leder till oro och ångest. Att ha komplex eller ogilla någon detalj i sitt utseende är vanligt men när oro över utseendet blir till ett hinder i vardagen kan det handla om dysmorfofobi, säger Daniel Östlund, leg. psykolog på OCD-programmet vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm. 

Relativt okänd diagnos

Många personer med dysmorfofobi får inte rätt behandling för sina besvär. Det beror bland annat på att man inte söker vård av rädsla för att uppfattas som ytlig men också för att diagnosen fortfarande är relativt okänd inom hälso- och sjukvården. Trots att det är vanligare än både anorexi och typ 1 diabetes är det fortfarande relativt okänt bland både vårdpersonal och patienter. Epidemiologiska studier har visat att cirka två procent av den vuxna befolkningen har dysmorfofobi. 

– Många av dem vi träffar har inte sökt för dysmorfofobi i första hand utan varit för konsultation kring hudbehandlingar eller andra skönhetsingrepp innan de kommer till oss. Tyvärr hjälper sådan behandling sällan människor med dysmorfofobi utan kan snarare förvärra symtomen, säger Daniel Östlund. 

Goda resultat med internetförmedlad KBT

Men det finns behandling som verkligen hjälper. Studier gjorda av forskare verksamma på Psykiatri Sydväst visar att internetförmedlad KBT-behandling mot dysmorfofobi ger goda resultat och fungerar lika bra som traditionell KBT-behandling. OCD-programmet på Psykiatri Sydväst erbjuder internetförmedlad KBT-behandling mot dysmorfofobi och tar emot patienter från hela landet.  

– Vi tycker det är jätteviktigt att sprida kännedom om att det finns behandling mot dysmorfofobi som verkligen hjälper och som är öppen för alla att söka, oavsett var man bor i Sverige. Att behandlingen är internetbaserad gör den dessutom tillgänglig för många fler att genomföra, säger Daniel Östlund. 

Öppen för personer över 18 år i hela landet

Behandlingen är ett textbaserat självhjälpsprogram som pågår i 12 veckor och under den tiden är patienten i kontinuerlig kontakt med en psykolog i behandlingens webbplattform. Psykologen svarar på frågor och ger feedback på de övningar som ingår i behandlingen. Målet är att patienten, efter att behandlingen är klar, ska styras mindre av oro över sitt utseende och bli friare i att göra det den vill i livet. Vem som helst som fyllt 18 år kan anmäla sig till behandlingen via internetpsykiatri.se.  

Dysmorfofobi kallas även BDD, som är en förkortning av engelskans bodydysmorphic disorder 

Om Internetpsykiatri 

Internetpsykiatri erbjuder internetförmedlad KBT för en rad olika diagnoser, som till exempel hälsoångest, depression, social fobi, sömnproblem (insomni) paniksyndrom och tvångssyndrom. Behandlingarna är tillgängliga att söka för alla vuxna i hela Sverige.  
Internetpsykiatri har funnits sedan 2007 och är regiondriven vård utan vinstintresse. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Pressinbjudan webbinarium 29 april: Depression - från sjukdomsbörda till nya behandlingsmöjligheter26.4.2022 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Nya behandlingsformer med de psykoaktiva substanserna ketamin och psilocybin ger hopp om att fler patienter kan bli hjälpta ur depression. På Centrum för psykiatriforskning pågår forskning som syftar till att hitta nya framgångsrika behandlingar av depression. Data visar att vården skulle kunna bli bättre på att justera icke fungerande behandlingar.

Förhöjd sjukdomsbörda för patienter med depression22.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Patienter med depressionsdiagnos är hårt drabbade av annan sjuklighet och behöver i många fall långvarig sjukersättning. Det visar en studie som Region Stockholm och Karolinska Institutet står bakom och som nyligen publicerats i Acta Psychiatrica Scandinavica. Studien visar bland annat att de med depression har mer än 10 gånger så många sjukskrivningsdagar året efter sin depressionsdiagnos jämfört med friska invånare med samma ålder, kön och likartad socioekonomisk bakgrund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum