Trafikverket

E4 Rotebro vann andrapris i årets bygge

Dela

Trafikverkets projekt E4 Rotebro vann ett av andraprisen i årets bygge 2016. Priset delas ut av Tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst till det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.

När broarna på E4 vid Rotebro norr om Stockholm skulle upphandlas bestämde sig Trafikverket för att inte styra hur bygget skulle gå till, utan att istället beställa vad som skulle bli resultatet genom att handla upp en totalentreprenad. En bro med tydliga funktionskrav. Arbetssättet kallas att agera som renodlad beställare.

- På det sättet kunde vi ta tillvara leverantörens idéer om nya arbetssätt, säger Anna-Maria Erlandsson, Trafikverkets projektledare. Vi gör på det här sättet för att förvalta skattepengarna på ett bra sätt. Pengarna vi sparar kan vi använda till mer underhåll och nya investeringar i väg och järnväg.

NCC kom med förslaget. Den vanliga metoden är att bygga en tillfällig bro dit trafiken leds om medan den nya byggs. Istället har man byggt en permanent bro i ett tillfälligt läge, som sedan flyttas till rätt plats. Vinsten är bättre framkomlighet och lägre kostnad.

Fakta om projektet:
* Trafikverket bytte två 325 meter långa broar på E4 i Rotebro, Sollentuna kommun.
* I Rotebro passerar 95 000 fordon dagligen och 600 tåg. Fler än 300 miljoner resor har skett förbi platsen under de fyra år broarna byggts.
* Projektet är unikt då arbetet skedde nästintill utan påverkan på framkomligheten, en bro byggdes i ett temporärt läge och sidolanserades sedan 22 meter till rätt läge.
* Entreprenör: NCC

Nyckelord

Kontakter

Anna-Maria Erlandsson, projektledare, 010-1236790, 070-283 55 59
Trafikverkets pressjour, 0771- 31 15 00
För mer information om projektet: http://www.trafikverket.se/rotebro
För mer information om tävlingen: http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/fyra-delar-p%C3%A5-andrapriset-i-%C3%A5rets-bygge-2016-22898

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum