Trafikverket

E6 genom världsarv vinner arkitekturpris

Dela

Vinnaren av Trafikverkets arkitekturpris är lösningen att placera en åtta kilometer lång motorväg, mitt i världsarvet Tanums hällristningar.

E6 genom Världsarvet, sträckan Pålen-Tanumshede Foto: Bert Leandersson
E6 genom Världsarvet, sträckan Pålen-Tanumshede Foto: Bert Leandersson

I Bohusläns dramatiska sprickdalslandskap sveper E6:an mellan Göteborg och Oslo fram. År 2015 invigdes den sista etappen av motorvägen, en åtta kilometer lång och 18,5 meter bred väg placerad mitt i Unescos världsarv Tanums hällsritningar.

– Ett arkitekturpris som delas ut till infrastrukturanläggningar är något mycket speciellt. I Danmark har vi inget liknande pris - det är något vi kan lära oss av, säger Helle Juul, årets prisutdelare, arkitekt vid Juul& Frost i Köpenhamn och medlem i arkitekturprisets jury.

Juryns motivering
Gestaltningen präglas av enkelhet och genomarbetade lösningar med respekt för platsens och omgivningens natur- och kulturvärden. Inför en utmanande och komplex uppgift har de ansvariga för projektet visat mod, kunskap och ödmjukhet. Samspelet mellan linjeföring och omgivning vittnar om förståelse och känsla för platsens karaktär. Byggnadens utformning och läge presenterar historia och sammanhang. Den förstärker lockelsen att ta sig vidare, ut i den spännande omgivningen.

Bakgrundsfakta om anläggningen
Beställare: Trafikverket genom Håkan Wennerström

Team arkitektur: Landskapsarkitekt MSA Josefina Lenning (ansvarig) och Rune Andersson, Trafikverket, landskapsarkitekt LAR/MSA Katharina Nyström, arkitekt MSA Stephan Schumpp och Hans Wiktorsson, Ramböll, arkitekt SAR/MSA Staffan Rossing, RAK arkitektur, Aleka Karageorgopoulos, Vitlycke museum samt Henrik Nilsson, Skanska.

Trafikverkets arkitekturpris har funnits sedan 2011 och delas ut vartannat år för att lyfta fram och inspirera till god arkitektur inom infrastruktur. Sedan 2015 samarbetar vi med Sveriges Arkitekter och vinnaren offentliggörs på deras arkitekturgala. Tävlingen omfattar anläggningar för såväl person- som godstransporter. De nominerade förslagen kan vara stora investeringsprojekt såväl som mindre projekt. Minst ett av de nominerade förslagen ska vara initierat eller utfört av personer, förvaltningar eller företag som inte är direkt knutna till Trafikverkets organisation.


Kontakter

För mer information
Johnny Hedman, Trafikverkets chefsarkitekt, 010-123 58 65
Anna Lindell, juryordförande för Trafikverkets Arkitekturpris, 010-123 65 41

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

E6 genom Världsarvet, sträckan Pålen-Tanumshede Foto: Bert Leandersson
E6 genom Världsarvet, sträckan Pålen-Tanumshede Foto: Bert Leandersson
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum