Trafikverket

E6 genom världsarvet i Tanum får Trafikverkets arkitekturpris

Dela

Väg E6, den åtta kilometer långa motorvägen på sträckan Pålen–Tanumshede, är årets vinnare av Trafikverkets arkitekturpris.

Foto: Bert Leandersson
Foto: Bert Leandersson

Vid Sveriges Arkitekters årliga arkitekturgala den 28 november 2017 delades utmärkelsen Trafikverkets arkitekturpris ut och årets vinnare blev E6 genom världsarvet.

– Att vi lyckades bygga en väg i ett världsarv, och dessutom få pris! Jag är glad och stolt, säger Håkan Wennerström, Trafikverkets regionchef Väst och beställare av anläggningen. Det hade aldrig varit möjligt utan vårt kärngäng som följde gestaltningsfrågorna genom hela projektet. Jag tänker på de fantastiska bergsskärningarna, klipporna vi tagit fram eller bara hur vägen följer landskapet. Det är vackert och ett föredömligt arbete av alla.

Den 6 juli 2015 invigdes E6 genom världsarvet Tanums hällristningar. Förutom att den nya vägen är vacker så har den avsevärt förbättrat trafiksäkerheten och framkomligheten på sträckan.

– Att utforma väg i ett världsarv är en verkligt utmanande uppgift! De ansvariga för projektet har visat mod, kunskap och ödmjukhet inför den uppgiften, säger Anna Lindell, ordförande i arkitekturprisets jury och strateg på Trafikverket. E6:ans stora kvalitet är enkelheten och de väl genomarbetade lösningarna. Helt enkelt god vägarkitektur som visar upp unika natur- och kulturvärden.

Priset ska uppmärksamma och inspirera infrastrukturbyggarna

Trafikverkets arkitekturpris ges till infrastrukturanläggningar som präglas av god arkitektur, det vill säga anläggningar som är välfungerande, hållbara och vackra. Tävlingen sker vartannat år och omfattar anläggningar för såväl person- som godstransporter. Såväl stora investeringsprojekt som mindre projekt kan vara med och tävla.

Sedan 2015 samarbetar Trafikverket med Sveriges Arkitekter om priset, och tillsammans utser de en oberoende jury. Priset ska inspirera och lyfta fram förebilder för god arkitektur inom infrastruktursektorn.

Juryns motivering

”Gestaltningen präglas av enkelhet och genomarbetade lösningar med respekt för platsens och omgivningens natur- och kulturvärden. Inför en utmanande och komplex uppgift har de ansvariga för projektet visat mod, kunskap och ödmjukhet. Samspelet mellan linjeföring och omgivning vittnar om förståelse och känsla för platsens karaktär. Byggnadens utformning och läge presenterar historia och sammanhang. Den förstärker lockelsen att ta sig vidare, ut i den spännande omgivningen.”

Nyckelord

Kontakter

Håkan Wennerström, regionchef Väst Trafikverket, telefon 070-517 51 46
Josefina Lenning, landskapsarkitekt Trafikverket, telefon 070-233 16 54
Trafikverkets pressjour, telefon 0771-31 15 00

Bilder

Foto: Bert Leandersson
Foto: Bert Leandersson
Ladda ned bild
Rast- och informationsplats. Foto: Kasper Dudzik.
Rast- och informationsplats. Foto: Kasper Dudzik.
Ladda ned bild
Foto: Kasper Dudzik
Foto: Kasper Dudzik
Ladda ned bild
Foto: Kasper Dudzik
Foto: Kasper Dudzik
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum