Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Effekterna av regeringens ambitioner att höja företagens exportförmåga

Dela

Den stora utmaningen är att nå de små och medelstora företagen med en outnyttjad potential. Det visar Tillväxtanalys senaste utvärdering av fyra statligt finansierade organisationers främjandeprogram.

Sverker Härd, generaldirektör vid Tillväxtanalys.
Sverker Härd, generaldirektör vid Tillväxtanalys.

– Vi ser positiva effekter av exportfrämjandet som riktar sig mot små och medelstora företag, särskilt för dem som får stöd av flera aktörer. Resultaten drivs i hög grad av de företag som har en outnyttjad potential. En viktig uppgift för aktörerna i tillväxtfrämjandet är därför att kunna identifiera vilka dessa är, säger Sverker Härd, generaldirektör vid Tillväxtanalys.

Leder satsningarna till önskad effekt?

Att få små och medelstora företag att våga och vilja ge sig ut på världsmarknaderna är ett av de övergripande målen i regeringens exportstrategi. Om statens insatser verkligen leder till ny export och i så fall med hur mycket har inte tidigare analyserats av en oberoende instans, enbart av aktörerna själva.

– Vår kartläggning visar att trösklarna för en exportkarriär är högst för små företag och att endast en liten del av dessa exporterar. Och merparten av de exporterande företagen håller sig inom EU och Norge där villkoren i princip är desamma som på den svenska marknaden genom EU och EES avtalen. Vi ser dock att de som faktiskt tar klivet ut på världsmarknaden växer snabbare jämfört med de företag i samma bransch som väljer att stanna kvar på hemmamarknaden, säger Sverker Härd.

I kort drag visar Tillväxtanalys utvärdering att:

  • Företag som inte exporterar har en ökad sannolikhet att börja exportera efter kontakt med exportfrämjandet.
  • Företag som redan exporterar redovisar en ökad exportvolym, särskilt i tjänstesektorn.
  • Företag som tar del av stöd från flera aktörer uppvisar de största positiva effekterna.
  • Främjandet hjälper företag som exporterar mindre än förväntat initialt, det vill säga företag som har en outnyttjad potential och som kan prestera bättre med rätt stöd.
  • Företag som redan är duktiga exportörer uppvisar inga eller endast marginella effekter.

De främjandeorganisationer som ingår i utvärderingen är: Business Sweden, Tillväxtverket, Almi Företagspartner AB och Enterprise Europe Network.

Tillväxtanalys bjuder in till ett webbsänt seminarium den 22 september kl. 09:00-10:30 som modereras av professor Ari Kokko vid Köpenhamns handelshögskola. Välkommen att kontakta karin.falkestrom@tillvaxtanalys.se om du vill delta.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sverker Härd, generaldirektör vid Tillväxtanalys.
Sverker Härd, generaldirektör vid Tillväxtanalys.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sonja Daltung har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum