Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Effektivt främjandesystem underlättar för investeringar

Dela

Stora kunskapsintensiva investeringar är betydelsefulla för Sveriges ekonomiska tillväxt och konkurrenskraft. I fokus för Tillväxtanalys senaste studie står investeringsprocesser och hur det offentliga investeringsfrämjandet skulle kunna förbättras.

Jörgen Lithander och Sara Nordin, analytiker vid Tillväxtanalys.
Jörgen Lithander och Sara Nordin, analytiker vid Tillväxtanalys.

Studien bygger på intervjuer med 40 nyckelpersoner i fyra stora investeringsprocesser: Northvolt, Lalandia, Valneva och HCL Technologies.

I intervjuerna delar de inblandade aktörerna med sig av vunna erfarenheter från konkreta investeringsprocesser och det svenska främjandesystemet. De lyfter fram såväl förtjänster som trögheter i systemet och ger konkreta förslag på förbättringar.

Investeringsfrämjandet bedrivs i stor internationell konkurrens och i många fall blir inte utfallet det man hade hoppats på. Det är likaväl viktigt att ta tillvara på det lärande som uppstår.

– Media lyfter ofta fram Northvolts etablering i Skellefteå som en framgångssaga. Man måste dock komma ihåg att bakom det resultatet ligger ett omfattande arbete med ett stort antal involverade aktörer. Vi kan också konstatera att tidigare erfarenheter och skeenden innan själva investeringsprocessen spelat en stor roll för resultatet, säger Sara Nordin, analytiker vid Tillväxtanalys.

De studerade processerna har involverat en mängd aktörer. Studien visar hur deras betydelse skiftar under processens gång.

– Ingen investeringsprocess är den andra lik samtidigt som kommuner och regioner har väldigt olika förutsättningar. Resultatet av processen beror i hög grad på hur effektivt samspelet mellan de inblandade aktörerna på lokal-, regional- och nationell nivå fungerar. Viktiga ingredienser i ett fungerande samspel är transparens, tydliga roller och uppdrag, relevanta resurser och en vilja att lära av gemensamma erfarenheter, konstaterar Jörgen Lithander, projektledare för studien och fortsätter.

– Exempel på åtgärder för att förbättra det investeringsfrämjande systemet är att tydliggöra roller, stärka det regionala samspelet, underlätta för erfarenhetsspridande över geografiska och organisatoriska gränser, införa ett processtöd till kommunerna och en kategorisering av särskilt stora/strategiska investeringar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jörgen Lithander och Sara Nordin, analytiker vid Tillväxtanalys.
Jörgen Lithander och Sara Nordin, analytiker vid Tillväxtanalys.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum