VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Effektivt med polisens identifieringsljus visar ny utvärdering

Dela

Polisens identifieringsljus, ett fast lysande blått sken med svagare ljusstyrka än blåljuset som används vid utryckning, är effektivt för att påvisa polisens närvaro och skapar trygghet för allmänheten. Det visar en utvärdering gjord av forskare vid VTI.

Foto: Björn Lidestam/VTI
Foto: Björn Lidestam/VTI

Polisen har i ett antal år använt så kallat identifieringsljus på prov med dispens från Transportstyrelsen för att markera sin markera sin närvaro, synas tydligare och skapa trygghet. Det kan till exempel användas vid demonstrationer, folksamlingar i krogmiljö och idrottsevenemang. Ett annat exempel är att synas tydligare för att åstadkomma lugnare trafik. Den nuvarande dispensen gäller fram till 1 juli 2021.

VTI har på uppdrag av Polisens nationella operativa avdelning, Noa, undersökt identifieringsljusets effekter på synlighet och allmänhetens attityder till trygghetsskapande genom synlig polisnärvaro. Resultaten ska utgöra underlag till beslut om att fortsatt och permanent tillåta Polismyndigheten att använda identifieringsljus, genom att ändra regelverket.

– Den övergripande slutsatsen är att identifieringsljuset är både effektivt synlighetsfrämjande och effektivt trygghetsskapande, säger Björn Lidestam, senior forskare vid VTI.

Resultaten visar att identifieringsljuset hade god synlighetsfrämjande effekt på människor som upptäckte polisfordonet vid det fältexperiment som gjordes i studien, speciellt i mörker, och att allmänheten känner sig tryggare av synlig polisnärvaro.

Polisens identifieringsljus: ett fältexperiment och två enkätstudier (2021, Digitala Vetenskapliga Arkivet, DiVA)

Ytterligare information

Björn Lidestam, bjorn.lidestam@vti.se, 013–20 42 61

Bilder

Foto: Björn Lidestam/VTI
Foto: Björn Lidestam/VTI
Ladda ned bild

Om

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut013-20 40 00http://www.vti.se

VTI är ett forskningsinstitut med uppdrag från regeringen att bedriva forskning och utveckling inom transportområdet. Vi verkar för att målen för transportpolitiken uppnås genom att kontinuerligt förbättra kunskapen om transportsektorn.

Vi är cirka 200 medarbetare på flera platser i landet. Mer än hälften av våra medarbetare inom forskning och utveckling har doktors- eller licentiatexamen. Vi har egna professorstjänster inom väg- och banteknik, människa-maskin-interaktion (HMI), miljöanalys samt nationalekonomi.

Hos oss finns en mängd vetenskapliga discipliner samlade. Genom att både arbeta på djupet och tvärs över olika kunskapsområden kan vi bidra i både mindre och stora forskningssatsningar.

Vi har kunskap inom alla trafikslag – väg, järnväg, sjö- och luftfart.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum