VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Effektivt med polisens identifieringsljus visar ny utvärdering

Dela
Polisens identifieringsljus, ett fast lysande blått sken med svagare ljusstyrka än blåljuset som används vid utryckning, är effektivt för att påvisa polisens närvaro och skapar trygghet för allmänheten. Det visar en utvärdering gjord av forskare vid VTI.
Foto: Björn Lidestam/VTI
Foto: Björn Lidestam/VTI

Polisen har i ett antal år använt så kallat identifieringsljus på prov med dispens från Transportstyrelsen för att markera sin markera sin närvaro, synas tydligare och skapa trygghet. Det kan till exempel användas vid demonstrationer, folksamlingar i krogmiljö och idrottsevenemang. Ett annat exempel är att synas tydligare för att åstadkomma lugnare trafik. Den nuvarande dispensen gäller fram till 1 juli 2021.

VTI har på uppdrag av Polisens nationella operativa avdelning, Noa, undersökt identifieringsljusets effekter på synlighet och allmänhetens attityder till trygghetsskapande genom synlig polisnärvaro. Resultaten ska utgöra underlag till beslut om att fortsatt och permanent tillåta Polismyndigheten att använda identifieringsljus, genom att ändra regelverket.

– Den övergripande slutsatsen är att identifieringsljuset är både effektivt synlighetsfrämjande och effektivt trygghetsskapande, säger Björn Lidestam, senior forskare vid VTI.

Resultaten visar att identifieringsljuset hade god synlighetsfrämjande effekt på människor som upptäckte polisfordonet vid det fältexperiment som gjordes i studien, speciellt i mörker, och att allmänheten känner sig tryggare av synlig polisnärvaro.

Polisens identifieringsljus: ett fältexperiment och två enkätstudier (2021, Digitala Vetenskapliga Arkivet, DiVA)

Ytterligare information

Björn Lidestam, bjorn.lidestam@vti.se, 013–20 42 61

Bilder

Foto: Björn Lidestam/VTI
Foto: Björn Lidestam/VTI
Ladda ned bild

Om

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut



013-20 40 00http://www.vti.se

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund. 

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Cykling och ledarskap i fokus på Forum Vätternrundan 202410.4.2024 09:47:11 CEST | Pressmeddelande

Förra årets Forum Vätternrundan, som lanserades i samband med Vätternrundans Cykelvecka, blev en milstolpe för att lyfta cykelns betydelse i samhället. Den 14 juni är det återigen dags att samla branschexperter, forskare, politiker, folkhälsovetare, visionärer och cykelentusiaster till en dag av diskussioner och föreläsningar. I spetsen för årets program står Ari Riabacke, besluts- och ledarskapsexpert inom näringslivet.

Forskare: ”Utspridda skolstartstider kan göra kollektivtrafiken billigare”8.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Ny forskning visar att utspridda skolstartstider kan minska rusningstrafiken och kostnaderna för kollektivtrafiken. En senarelagd skolstart för tonåringar har även gynnsamma effekter för hälsa och skolprestationer. I en nypublicerad forskningsrapport ger forskarna rekommendationer för ett lyckat införande. Rapporten har tagits fram inom K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, av forskare från Linköpings universitet, VTI och Lunds universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye