Åre 2019

Efter fjärdeplatserna - Kilde ska upp på VM-pallen: ”Det är tid att glänsa nu”

Dela

Efter fem världscuppallar i alpina världscupen 2016 har det gått trögare för 26-årige Aleksander Aamodt Kilde. Nu tar Kilde sikte på alpina VM i Åre med vetskapen om att det var där han tog sin första vinst i super G.

Aleksander Aamodt Kilde vill ha revansch och siktar på att få det på alpina VM i Åre. Foto: Hans BEZARD/AGENCE ZOOM
Aleksander Aamodt Kilde vill ha revansch och siktar på att få det på alpina VM i Åre. Foto: Hans BEZARD/AGENCE ZOOM

På alpina VM i St Moritz 2017 kom fartåkaren Aleksander Aamodt Kilde in på fjärde plats i både super G och kombination och på sjätte plats i störtlopp. VM-medaljerna har alltså varit retfullt nära. I februari har han chansen att ta sig upp på pallen och därmed ta revansch, och det på en ort där han vann sin första super G-tävling 2010.

– Jag är redo att åka till VM och göra mitt allra bästa. Det är ändå ett världsmästerskap och man vill slåss om medaljerna. Åre är ett riktigt häftigt ställe som har en del utmaningar med vädret. Men det är samma överallt.

Kilde menar att det ger hemmakänsla att vara i Åre och att det ger en fördel att åka i Skandinavien eftersom det blir närmare för familj, släkt och vänner att komma och uppleva VM.

– Familjen är nära och naturen är ungefär densamma som hemma. Det är det här man växt upp med så det är faktiskt en fördel också. Det gäller bara att kunna prestera, göra resultat och försöka åka så snabbt det går.

Trots åtta placeringar i topp tio i världscupen var det många ”stolpe ut” förra säsongen och de verkliga topplaceringarna uteblev. OS i Pyeongchang gav inte heller några medaljer för norrmannen och han var besviken. Men efter en välbehövlig semester från cirkusen efter OS har han tagit nya tag och han vet att han har farten med sig. Kilde känner sig trygg i att han kan ta nästa steg för att tävla i den absoluta toppen på alpina VM i Åre.

– Det är tid att glänsa nu! Jag har haft några verkligt bra försök där jag varit nära så den här säsongen kommer det att bli både en ny utmaning och en möjlighet att göra allt bättre.

Vad tycker du om Åre som tävlingsort?

– Jag tycker verkligen om Åre. Jag vill verkligen få chansen att åka från toppen, hela vägen ner. Utsikten där uppifrån är helt makalös.

Detta är Aleksander Aamodt Kilde

Född: 21 september 1992 i Jar i Baerums kommun, Norge

Världscupdebut: oktober 2012

Första pallen i världscupen: Val Gardena (super G) 2015

Meriter i urval: juniorvärldsmästare i storslalom 2013, har åtta pallplatser i världscupen varav två vinster (13 december 2018)

Längd och vikt: 182 centimeter, 90 kilo

Visste du att…han inte är släkt med Kjetil Andre Aamodt, en av de bästa alpina åkarna genom tiderna.

Läs mer om Aleksander här.

Nyckelord

Bilder

Aleksander Aamodt Kilde vill ha revansch och siktar på att få det på alpina VM i Åre. Foto: Hans BEZARD/AGENCE ZOOM
Aleksander Aamodt Kilde vill ha revansch och siktar på att få det på alpina VM i Åre. Foto: Hans BEZARD/AGENCE ZOOM
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum